Kweken in een tuinkas

Heb jij groene vingers, ben je een echte kweker of ben je simpelweg op zoek naar een nieuwe hobby? Overweeg dan eens groenten en vruchten te kweken in een tuinkas! Op deze manier kan je jouw favoriete groenten en vruchten het hele jaar door zien groeien en ze op een goede manier kweken.

Het grootste voordeel van een tuinkas is dat je het ‘tuinseizoen’ het hele jaar door verlengt. Je creëert namelijk een ideaal klimaat voor je vruchten en groenten terwijl het buiten wellicht al te koud of te warm is. Dus of je er nou tomaten wilt kweken, boontjes of wortels, alles is mogelijk.

In dit artikel vertellen we meer over het kweken van groenten en vruchten in een tuinkas.

Welke groenten en vruchten kan je kweken?

In een tuinkas kan je de omstandigheden beheren waardoor je deze precies kan aanpassen voor je favoriete vruchten en groenten. Toch kan je ze niet allemaal combineren omdat de ene vrucht groeit bij warme temperaturen en de ander weer bij lage temperaturen.

Hieronder hebben we de teeltmogelijkheden in een kas opgesplitst per jaargetijde.

Lente

De lente start officieel op 21 maart en eindigt op 21 juni. Gedurende deze periode kan je eenvoudig de volgende groenten en vruchten kweken.

AspergesAubergineBoontjes
ErwtenKomkommerKoolrapen
PaprikaPreiRadijzen
SpinazieWitloofWortels

Zomer

De zomer start officieel van 21 juni en eindigt op 22 september. Tijdens de warmste maanden van het jaar kan je het makkelijkst de volgende groenten en vruchten kweken.

AndijvieCourgettesKnolrapen
KolenPeterseliePompoenen
SelderijSlaTomaten
TuinkersVeldslaWinterspinazie

Herfst

De herfst start op 22 september en eindigt op 21 december. Tijdens de natste maanden van het jaar kan je toch nog de volgende groenten en vruchten kweken in tuinkas.

BloemkoolBoerenkoolRadijzen
VeldslaWinterspinazie 

Winter

De winter start op 21 december en eindigt op 21 maart. De wintermaanden zijn de koudste van het jaar en doorgaans slecht voor het kweken van groenten en vruchten. In je tuinkas kan je toch nog de volgende groenten en vruchten kweken.

ErwtenKervelKnolselderij
RadijzenSlaSpinazie
SpitskoolWortelen 

Wat voor soort tuinkassen zijn er?

Er zijn enorm veel verschillende planten, groenten en vruchten te kweken in een tuinkas. Dit betekent dat er ook verschillende tuinkassen zijn. Van kleine tuinkas tot een grote tuinskas, voor iedere tuin is er wel een goede kas te vinden.

Je kan onder andere kiezen voor de volgende typen tuinkassen:

  • Mini kweekkas: een mini kweekkas is een kleine bak waarin je bijvoorbeeld zaad of stekjes kan kweken. De functionaliteiten kunnen basic zijn maar je kan een kweekkas ook verkrijgen met bijvoorbeeld een bewateringssysteem.
  • Kweek- en broeibakken: Een kweek- of broeibak is een bak die je over je planten heen kan zetten. Dit type kweekbak wordt voornamelijk in de lente gebruikt om planten beter te laten groeien. Dankzij een kweekbak zijn deze planten beter beschermd tegen weer en wind en zodoende kunnen ze dus op een veilige manier groeien.
  • Tunnelkas: Wil je, relatief gezien, veel gewassen kweken maar wil je deze ook nog kunnen verplaatsen? Dan biedt een tunnelkas de oplossing. Dit type tuinkas biedt bijna hetzelfde effect als een glazen kas én kan verplaatst worden dankzij zijn lichte gewicht.
  • Muurkas: Een muurkas plaats je tegen de muur van je huis of schuur. Een muurkas profiteert van de warmte van je huis en is hierdoor energiezuiniger dan een vrijstaande tuinkas. Een muurkas krijgt daarentegen minder zonlicht binnen omdat deze natuurlijk tegen je huis of schuur is geplaatst.
  • Kwaliteitskas: Wil je echt groot gaan uitpakken met binnen groenten kweken? Dan is een kwaliteitskas de beste optie. Dit zijn de meest professionele kassen en te verkrijgen in enorm veel soorten en maten. Een kwaliteitskas is naast de meest professionele optie ook de meest prijzige optie.

Handige tips

Voor je begint met het kweken kunnen we nog een aantal handige tips benoemen die ervoor zorgen dat het proces van kweken makkelijker wordt en je betere eindresultaten haalt.

  • Zorg ervoor dat de tuinkas op een zonnige plek staat. Dit zorgt ervoor dat je een grote pallet aan groenten en vruchten kan kweken.
  • Plaats de tuinkas bij voorkeur met de nok richting het zuidoosten en de ingang aan de zuidzijde. Dit in verband met het opkomen en ondergaan van de zon.
  • Zorg voor beschutting tegen de wind maar plaats de schutting niet te dicht op de groentekas in verband met schaduw.
  • Zorg voor een goede isolatie van je tuinkas, bijvoorbeeld met noppenfolie.
  • Sommige planten versterken elkaars groei terwijl andere planten elkaar weer negatief beïnvloeden. Controleer van tevoren welke planten een positieve of negatieve invloed hebben.

Ben jij van plan om een tuinkas aan te schaffen je groene vingers aan het werk te zetten? Dan hopen we dat dit artikel je wat meer inzicht heeft gegeven. Begin je liever wat kleiner, door bijvoorbeeld planten te stekken of door een klein moestuintje te maken? Je vindt al dit soort informatie op Hobbyprojecten!