Planten stekken

Heb jij of misschien je partner groene vingers? Je weet wel, dat ze dag en nacht met tuin en kamerplanten in de weer zijn. Iedere maand pakken ze de snoeischaar en wordt er weer een plant een kopje kleiner gemaakt. Zonde om dat allemaal weg te gooien. Heb je er wel eens aan gedacht om van een van die takken een eigen kamerplant te maken? Dit noemen we planten stekken. Doormiddel van het stekken van je plant kun je deze vermenigvuldigen. Dit kan bij veel plantensoorten en is helemaal gratis! Hieronder lees je hoe je dat moet aanpakken in verschillende stappen.

Als voorbeeld hebben we de “schefflera arboricola compacta” genomen. Met andere woorden gewoon een willekeurige kamerplant. Als een Schefflera te groot wordt kun je er simpelweg een stuk vanaf knippen. Als je de plant vervolgens gaat snoeien zoals dat heet, kun je het beste een takje schuin afknippen.

Zo ga je te werk:

Het stekken van planten en tuinieren in het algemeen is helemaal niet zo moeilijk als je zou denken. Door het volgen van deze stappen kun je zelf je plant stekken.

  1. Span een touwtje over het plafond. Bijvoorbeeld tussen de gordijn rails en een kast
    of verwarmingsbuis.
  2. Maak voor je raam aan dit touwtje een ander touwtje vast en zet daar een glazen pot
    met water onder.
  3. Het is de bedoeling dat je aan dit touwtje de tak losjes vastmaakt. Zorg er voor dat
    de onderkant van de tak in de pot hangt maar niet de bodem raakt.
  4. Geef de tak voldoende zonlicht en zorg dat hij niet droog komt te staan.
  5. Na 2 weken (en dat is een beetje afhankelijk van de plant) zullen er aan de onder-
    kant een of meerdere worteltjes beginnen te groeien. Na een week of 5 zit de pot
    vol wortels en is het tijd om hem te planten.
  6. Neem een planten pot en leg daar een laagje potgrond in.
  7. Steek er voorzichtig de plant in en hou deze vast.
  8. Vervolgens doe je er voorzichtig een handje potgrond bij zodat je laagje voor laagje
    de pot met potgrond vult. Steeds een beetje aandrukken maar let er op dat je de
    wortels niet breekt!
  9. Tot slot goed water geven en zet hem op een zonnige plaats neer.

Welke planten kun je allemaal stekken?

Er zijn veel kamerplanten die geschikt zijn om te stekken. Wanneer je bijvoorbeeld een plant wilt weggeven of je eigenste plant niet meer zo mooi is. Stekken van planten kan in de grond of in water, het is afhankelijk van de plantsoort welke methode beter is. Dit zijn een aantal planten en kruiden die je goed kunt stekken:

Aloë Vera

Een Aloë Vera is een vetplant die afkomstig is uit het Midden-Oosten. Deze plant is bij uitstek goed te stekken maar heeft wel veel tijd nodig. Het stekken kan middels verschillende methoden. Je kunt deze plant namelijk met een stuk van het blad in potgrond zetten of een uitloper nemen en deze in een aparte pot zetten. Die laatste methode gaat een stuk sneller omdat het begin, de eerste wortelen, al aanwezig zijn.

Citroengeranium

De citroengeranium, oftewel in de volledige Latijnse naam ‘Pelargonium Graveolens’, is een lekker ruikende plant die ook nog eens muggen verjaagd. Doordat deze plant zeer snel groeit zul je ‘m af en toe moeten inkorten, de takjes die je er afknipt kun je vervolgens gebruiken om de cintroengeranium te stekken. Knip een stengel van ongeveer 8 centimeter en verwijder de onderste bladeren. Het stekken kan vervolgens op water maar ook direct in (pot)grond.

Ananasplant stekken

Bij het uitbloeien van een ananasplant zal hij snel genoeg afsterven. Er ontstaan wel jonge plantjes aan de voet van de moederplant die je in een potje kunt zetten. Een andere methode is door het groene bladachtige gedeelte van de vrucht te nemen. Als je een hele ananas koopt in bijvoorbeeld de supermarkt, bevat deze nog een groene pluim, ook wel de kroon genoemd. Als je deze van de ananas wegsnijdt en vervolgens in het water zet zullen er na een aantal weken worteltjes zichtbaar zijn. Wanneer deze lang genoeg zijn, kun je de plant in de potgrond zetten. Let wel op dat je met deze methode al het vruchtvlees wegsnijdt, anders kan hij gaan rotten en overleeft de plant niet.

Graslelie stekken

Veel mensen kennen de Graslelie wel of hebben er een in huis. Deze sterke plant is zeer goed te stekken. In het voorjaar, wanneer deze plant in de groeifase zit, is een zeer goed moment. Het stekken verloopt dan een stuk sneller. De Graslelie vormt zelf uitlopers die nieuwe plantjes kunnen vormen. Ze zijn te herkennen aan de langere takjes waaraan witte bloemetjes vormen. Deze kun je afknippen en in een eigen potje plaatsen.

Basilicum stekken

Basilicum kun je als verse kruiden vaak in een potje kopen zodat deze langer te bewaren is en altijd verse kruiden voor handen hebt. Helaas hebben ze geen lange levensduur, echter zijn ze wel eenvoudig te stekken zodat je ‘zelfvoorzienend’ kunt worden. Voor het stekken van Basilicum, knip je een takje inclusief bladeren van de plant. Je knipt het topje van de stengel zodat je nog maar één of twee blaadjes overhoudt. Dit stekje kan nu in een potje met water gezet worden. Na ongeveer 7 dagen hebben de stengel(s) voldoende wortels en kunnen ze in de grond gezet worden om verder te groeien.

Kaaps viooltje

Het voordeel van een Kaaps viooltje is dat deze vrijwel het hele jaar in bloei staat. Met zijn paarse bloemen komt hij goed tot zijn recht in je woning. Deze plant is zeker te stekken en dat kan het beste door te ‘bladstekken’. Het vermeerderen van een Kaaps viooltje (Saintpaulia) duurt relatief lang, denk hierbij aan 4 tot 6 weken. De beste omstandigheden, op een warme plek, kan het stekken bevorderen.

Gatenplant

De Gatenplant (Monstera Deliciosa) is een plant die snel groeit. Dit geeft een uitdaging wanneer hij in je huiskamer staat en ‘te groot’ wordt. Door een flinke tak af te snijden, kun je met een nieuwe plant verder gaan. Stekken van de gatenplant dien je eerst op water te doen. Zodra er nieuwe wortels aan deze stengel groeien is hij klaar om in de grond te plaatsen. Het beste is om een stekje te maken met een luchtwortel, een stengel met holle binnenkant.