Graszoden kopen? Alles wat u moet weten

Overweegt u het renoveren van uw tuin, dan kunt u graszoden kopen om uw tuin gemakkelijk een geheel nieuwe uitstraling te geven. Hieronder komt u alles over het kopen van graszoden te weten.

Wat zijn graszoden eigenlijk?

Graszoden, ook wel grasmatten genoemd, zijn stukken gras die zijn opgerold. Een graszode bestaat uit bovengrondse plantdelen, graswortels en aarde. Het gazon kunt u na de aanleg direct betreden.

In het verleden werden graszoden gebruikt voor het bouwen van dijken, huizen en waterputten. Pas gedurende de 19e eeuw zijn graszoden populair geworden voor het aanleggen van een gazon.

Stapel graszoden

Graszoden geleverd door Grasleveren.nl worden gelegd in een tuin in Vught

Soorten gras of graszoden

We kunnen verschillende soorten grassen onderscheiden. Bij graszoden van topkwaliteit wordt een combinatie van meerdere soorten grassen opgekweekt tot een dichte grasmat. Bekende grassoorten die hier voor gebruikt worden zijn roodzwenkgras, veldbeemdgras, raaigras en bosbeemdgras. Populaire soorten graszoden zijn:

  • Speelgazon;
  • Sportgazon;
  • Siergazon;
  • Schaduwgazon.

Waar moet u op letten bij het kopen van grasmatten?

Gaat u grasmatten kopen, dan zijn er een aantal punten waar u op moet letten. Aangeraden wordt om vooraf een bodemtest voor het gazon te nemen. Het is daarnaast cruciaal om een berekening te maken van het aantal vierkante meters, om vervolgens rekening te houden met minstens 5% snijverlies en om de grasmatten te bemesten.

Waar u als particulier op moet letten

Particulieren die een gazon willen aanleggen met grasmatten moeten vooral letten op de onderstaande zaken:

  • Een gazon is minstens een jaar opgekweekt.
  • Er zijn geen plastic netten gebruikt voor stevigheid van de matten
  • De grasmatten zijn gekoeld opgeslagen voor transport
  • Grasmatten binnen 24 uur na levering worden gelegd.

Waar u als hovenier op moet letten

Ook hoveniers moeten letten op een aantal factoren als ze ingehuurd worden om een gazon aan te leggen. Denk zo aan de levering van de grasmatten op de gewenste locatie. Zo wordt er zowel tijd als geld bespaard.

Grasmatten kopen?

Gaat u een prachtig gazon aanleggen? Als u grasmatten in Nederland wilt kopen, kijk dan op Grasleveren.nl. Voor grasmatten in België moet u Grasmatten.be checken.

Grasveld met bomen

Graszoden geleverd in Tilburg door Grasleveren.nl met eindresultaat na 3 maanden

Zelf graszoden leggen? Volg dit korte stappenplan

Werkt u graag in uw eigen tuin? Dan kunt u graszoden zelf leggen met het juiste tuingereedschap. Onthoud dat u de graszoden goed moet leggen als u jarenlang van een strak gazon wilt genieten.

Wilt u zelf graszoden leggen? Doe dit dan het liefst in het voorjaar of na de zomer en bekijk de stappen op Tuinpedia.nl of op YouTube https://www.youtube.com/watch?v=9462PGKMWmU&t=4s.

Stap 1: De ondergrond reinigen

Ligt er al een oude grasmat, dan moet u deze eerst verwijderen. U kunt ook kiezen voor omspitten door het gazon te verdelgen, al kost dit meer tijd. Ook zonder oud gazon moet de ondergrond vrij zijn van puin, vuil en onkruid.

Stap 2: De ondergrond bewerken

Maak de ondergrond los zodat de wortels optimaal kunnen groeien en om het egaliseren te vereenvoudigen.

Stap 3: De ondergrond egaliseren

Zorg ervoor dat de ondergrond helemaal vlak en gelijkmatig verdicht is door de ondergrond te egaliseren en de grond plat te drukken.

Stap 4: De ondergrond bemesten

Voor een groen gazon is het toevoegen van de juiste voedingsstoffen cruciaal. Gebruik organische mest en verdeel de mest gelijkmatig over de ondergrond.

Stap 5: De graszoden uitrollen

Rol en druk de graszoden strak tegen elkaar voor een volledige bedekking en om snijverlies te voorkomen.

Stap 6: De graszoden insnijden

Snij de stukken graszoden niet te klein in, anders duurt het aanhechten langer. Heeft u stukken graszoden over, bewaar ze voor toekomstige reparaties.

Stap 7: De graszoden afwalsen

Druk de graszoden stevig aan om lucht onder de zoden te verwijderen. Zo bereiken de graswortels de grond eerder.