Celine van Moestuin Stekjes moestuiniert al een aantal jaar in verhoogde bakken. Ideaal, want er zijn vele voordelen aan. Zo warmt een verhoogde moestuinbak sneller op en is het een prettige werkhoogte. Benieuwd naar alle voordelen? Lees dan deze blog.
Alle voordelen voor moestuinieren in verhoogde bakken
Een verhoogde moestuinbak warmt snel op
Een verhoogde moestuinbak warmt snel op in het voorjaar, omdat de wanden opwarmen door de zon en warmte van de lucht. Dit betekent dat je dus ook eerder kan zaaien in het voorjaar. Begin februari zou je bijvoorbeeld al kunnen beginnen met het zaaien van verschillende sla soorten. Sla soorten doen het goed met wat kou, maar hebben aan de andere kant wel een beetje warmte van het voorjaar nodig. Je groeiseizoen begint daarom een stuk eerder dan bij het kweken in de volle grond.
Minder last van onkruid
Onkruidzaden en ander vuil kunnen minder snel in je moestuinbak terecht komen door de verhoogde bak. Handig natuurlijk, want zo hoef je een stuk minder onkruid weg te trekken.
Een prettige werkhoogte
Moestuinbakken kan je maken op elke hoogte. Op de afbeelding hierboven zie je moestuinbakken van palletranden. Dit zijn twee palletranden op elkaar, wat dus ongeveer een hoogte is van ongeveer veertig centimeter. Dit is een ideale hoogte om te werken!
Goede drainage
Verhoogde bakken hebben een goede drainage, vooral als je de bakken plaatst op de volle grond. Vanwege de verhoging kan het water namelijk heel makkelijk worden afgevoerd en je planten en aarde zijn dus verder weg van het grondwaterpeil verwijderd. Met natte periodes is dit uiteraard ideaal. Echter moet je wel meer water geven in droge periodes.
Minder last van slakken
Door de verhoogde bakken heb je minder last van slakken, omdat ze een lange weg moeten afleggen. Ook kan je rond de bakken heen obstakels maken, zoals koperdraad. Toch werken verhoogde bakken niet helemaal tegen slakken en zul je ze nog steeds regelmatig tegenkomen. Ideaal als je eenvoudig een moestuin wil aanleggen.
De mogelijkheid tot een kas
Op de randen van de verhoogde moestuinbak kan je ook makkelijk een frame maken met glas of folie. Zo kan je je verhoogde bak makkelijk omtoveren tot een kas, bijvoorbeeld voor in het voorjaar of het najaar. Ook kan een kas perfect zijn voor andere gewassen, zoals sommige soorten komkommers of paprika, tomaten en aubergines. Er zijn echter heel veel teeltmogelijkheden voor in een kas.
Beter beschermt tegen vorst
In de winter zijn je groenten beter beschermt tegen vorst, doordat je bak verder van het grondoppervlakte ligt. Hierdoor hoef je je groenten minder snel te beschermen tegen vorst en kan je ook langer door in het najaar. Mocht het toch erg gaan vriezen, dan kan je je groenten altijd nog afdekken met een vliesdoek. Toch hoef je de moestuin winter voorbereidingen minder snel te doen, doordat je moestuinbak beter bestand is tegen vorst.
De grond wordt niet belopen
Doordat je in verhoogde moestuinbakken tuiniert, loop je niet op de grond. Dit is natuurlijk hartstikke handig, want de grond wordt minder aangestampt en blijft daardoor een stuk losser. Dit is handig voor het aanplanten en zaaien van de gewassen, maar ook voor de bodemkwaliteit.
Tuinier jij al in verhoogde moestuinbakken en bevalt dat?