De 10 voordelen van het gebruik van boomschors in je tuin

Is er iets wat meer voldoening geeft dan naar je tuin kijken en zien dat deze barst van het leven? Als jij zoals de meeste tuinliefhebbers bent, doe je er alles aan om ervoor te zorgen dat je bloemen en planten goed gedijen. Wanneer je dus op zoek bent naar manieren om je tuin te verbeteren, zou het gebruik van boomschors bovenaan je lijstje moeten staan.

Boomschors wordt al erg lang in allerhande tuinen gebruikt als bodembedekker, en in de moderne tuiniers wereld wint het aan populariteit als een geweldige manier om textuur, kleur en zelfs voedingsstoffen aan de tuin toe te voegen.

Het helpt niet alleen om onkruid weg te houden en de tuin een karaktervol uiterlijk te geven, maar boomschors kan ook dienen als een bron van voedingsstoffen voor jouw planten.

Er zijn nog veel meer voordelen verbonden aan boomschors als bodembedekker. In dit artikel bespreken we 10 voordelen die jij hebt bij het gebruik van boomschors voor jouw tuin.

Boomschors op de grond

1. Boomschors helpt onkruid bestrijden

Boomschors is een uitstekende natuurlijke onkruidverdelger. Door het over gebieden te leggen waar onkruid groeit, zal het voorkomen dat het zonlicht de onkruidzaden bereikt, waardoor ze afsterven.

De dikke laag boomschors helpt ook nieuwe onkruidgroei te voorkomen door nieuwe zaailingen die proberen te wortelen te verstikken. Tegelijk zal het gebruik van boomschors als onkruidbestrijding de gezondheid van jouw planten en je tuin helpen verbeteren.

2. Boomschors beschermt je planten

Bomen spelen een belangrijke rol in de gezondheid van onze natuur. Ze leveren niet alleen zuurstof en verwijderen kooldioxide uit de lucht, maar helpen ook de temperatuur en het vochtgehalte van de aarde te regelen.

Dit doen ze onder andere door hun schors. Boomschors helpt de bodem vochtig te houden door als barrière te fungeren tussen de bodem en de lucht. Dit is vooral belangrijk tijdens hete zomermaanden wanneer de verdamping groot is.

Bovendien helpt boomschors de plantenwortels te beschermen tegen extreme vriestemperaturen in de winter. Door de bodem vochtig en op een ideale temperatuur te houden, helpt boomschors een gezonde omgeving te handhaven waarin planten goed kunnen gedijen.

3. Boomschors verbetert de afwatering

Boomschors helpt niet alleen de bodemtemperatuur te reguleren en de groei van onkruid te voorkomen, maar kan ook de afwatering verbeteren. Dat komt omdat boomschors helpt voorkomen dat water te snel verdampt en het aanmoedigt om in de grond te sijpelen.

Bovendien kan boomschors verdichte grond helpen beluchten, waardoor het water makkelijker kan weglopen. Als je tuin dus gevoelig is voor waterplassen, kun je de afwatering verbeteren door boomschors aan te brengen.

Tip: bekijk eens ons artikel over hemelwaterafvoer voor meer informatie over afwatering.

Donker boomschors

4. Boomschors vermindert erosie en helpt bodemstabiliteit te handhaven

Erosie is een destructieve kracht die het plantenleven snel kan beschadigen en de bodem kan destabiliseren. Boomschors is een effectieve manier om erosie te verminderen en de bodemstabiliteit te helpen handhaven.

Als je problemen hebt met erosie, kan het plaatsen van boomschors aan de voet van hellingen of langs oevers helpen het gebied te verstevigen en verdere erosie voorkomen. De schors vormt een barrière die wind en water afbuigt, en helpt daardoor de bodem op zijn plaats te houden.

Bovendien is boomschors effectief in het vasthouden van sediment en andere materialen die erosie kunnen veroorzaken. Boomschors kan dus van onschatbare waarde zijn bij het voorkomen en verminderen van erosie.

5. Boomschors voegt voedingsstoffen toe aan de bodem

Boomschors speelt een belangrijke rol bij het toevoegen van voedingsstoffen aan de bodem. Bij de trage ontbinding van de boomschors komen essentiële voedingsstoffen in de bodem terecht.

Deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor de groei van planten en helpen een gezond wortelstelsel te bevorderen. Boomschors helpt ook om het niveau van organisch materiaal in de bodem te verhogen, dit bevordert de aanwezigheid van micro-organismen die een belangrijke component zijn van een gezond bodemecosysteem.

6. Boomschors verweert ongedierte

Boomschors kan ongedierte zoals slakken, die je planten eten, helpen afschrikken. Leg de schors rondom je planten. De boomschors werkt als een fysieke barrière want de ruwe textuur van de boomschors zal ongedierte ervan weerhouden er overheen te gaan waardoor ze niet bij de planten kunnen komen. Het is dus een effectieve en natuurlijke manier om je planten te beschermen tegen ongedierte.

7. Boomschors is een ideale bodembedekker

Boomschors is een ideale bodembedekker, het helpt de bodem vochtig te houden door verdamping te voorkomen en helpt ook om onkruid te onderdrukken. Het grote voordeel van boomschors als bodembedekker is dat hij lang meegaat en niet snel afbreekt zoals andere organische materialen zoals bladeren, gemaaid gras of ander tuinafval. Boomschors waait ook minder snel weg in winderige omstandigheden dan lichte materialen.

Licht boomschors

8. Boomschors verbetert de uitstraling van je tuin

Het gebruik van boomschors in je tuin heeft vele voordelen. Niet alleen helpt het om de groei van onkruid te onderdrukken en de bodem in topconditie te houden, maar het voegt ook een vleugje natuurlijke schoonheid toe aan plantenborders of tuinpaden.

De kleur en textuur van boomschors kan een mooi contrast vormen met bloemen, planten en struiken. Het toevoegen van boomschors aan je tuin is dus een uitstekende manier om het uiterlijk ervan te verbeteren en tegelijkertijd de gezondheid van je planten te bevorderen.

9. Boomschors is betaalbaar en handig in gebruik

Boomschors is een betaalbaar en makkelijk te gebruiken materiaal voor uiteenlopende tuinprojecten, van tuinarchitectuur tot woningdecoratie. Het is verkrijgbaar in verschillende soorten, kleuren en formaten, waardoor er altijd een juiste oplossing is voor elke tuin. E

en van de manieren om boomschors te gebruiken is in tuinborders, maar ze is ook ideaal om te gebruiken als valdempende ondergrond bij speeltoestellen of om paden in de tuin aan te leggen.

Het mooie van boomschors is dat het betaalbaar is, het kost bijvoorbeeld minder dan andere decoratieve materialen zoals siergrind. En omdat het zo licht is, kan je zelf makkelijk grote hoeveelheden boomschors verplaatsen met minimale inspanning.

Bovendien vereist het aanbrengen van boomschors weinig gereedschap of vaardigheden; je hebt alleen een hark nodig om het gelijkmatig te verdelen.

10. Boomschors is makkelijk aan te kopen

Boomschors bestellen was nog nooit zo eenvoudig. Met de mogelijkheid om online boomschors te kopen, hoef je de deur niet meer uit. Veel leveranciers, zoals Boomschorsgigant, bieden binnen een paar dagen levering aan huis, zodat je aan de slag kan wanneer het je best past.

Afhankelijk van de hoeveelheid die je nodig hebt, bieden leveranciers een levering in zowel kleine als grote zakken aan. Plus, als je in bulk bestelt, worden grotere hoeveelheden rechtstreeks naar je huis verzonden tegen interessante prijzen.

Wanneer je boomschors online koopt, krijg je meestal verse schors die rechtstreeks uit productie komt en dus van puike kwaliteit is. Laat boomschors online bestellen dan ben je zeker dat die veilig bij jou aankomt zonder al te veel moeite.

Conclusie

Zoals je kan lezen zijn er heel wat voordelen aan het gebruik van boomschors in je tuin. Als je op zoek bent naar een manier om je tuin extra karakter te geven en ze tegelijk in topvorm te houden, overweeg dan het gebruik van boomschors.

De beste tijd om boomschors aan te brengen is in het voorjaar, voordat onkruid de kans krijgt om te wortelen. Voor het beste resultaat breng je een schorslaag aan van minimaal 8 tot 10 cm dik. Zorg ervoor dat je de boomschors tijdens het groeiseizoen naar behoefte aanvult.