Hemelwaterafvoer realiseren

De trend om de achtertuin volledig te betegelen is al enige tijd gaande in Nederland. Milieudeskundigen waarschuwen dat niet alleen de insectenpopulatie -en hierdoor de vogelpopulatie- steeds verder terugloopt, ook kunnen rioleringen hevige, kortstondige regenval niet altijd even snel verwerken. Om dit proces een halt toe te roepen, zonder al te veel concessies te doen, is het aan te bevelen om naast een vrijwel volledige betegeling, grasbetontegels te verwerken in de tuin. zodat hemelwater sneller het grondwater oppervlak in de achtertuin kan bereiken.

Grasbetontegels, hoe & wat

Grasbetontegels zijn tegels met meestal ronde openingen, waardoorheen gras kan groeien en waar tevens hemelwater gemakkelijk in kan verdwijnen. Vanzelfsprekend horen deze tegels niet op een terras thuis; door de open rondingen zij ongeschikt voor het plaatsen van tuinmeubilair.

Grasbetontegels kunnen worden geplaatst rondom een tuinhuisje bijvoorbeeld. Je slaat hiermee in principe twee vliegen in één klap: regenwater, afkomstig van het dak, kan direct de grond in verdwijnen.

Ook kunnen grasbetontegels perfect functioneren als bestrating voor een oprit. Deze functie zie je steeds vaker terugkeren, aangezien bij de consument steeds meer de urgentie doordringt van de ‘groene, duurzame’ samenleving. Grasbetontegels zijn hier een perfect voorbeeld van, evenals groene daken bijvoorbeeld.

Hemelwaterafvoer

Zorg dat de afvoer van het tuinhuisje (of ander klein bouwwerk in de tuin) over een degelijke hemelwaterafvoer beschikt. Dit houdt in dat er niet slechts een regenafvoerpijp direct vanaf het dak het water op de grond laat kletteren, maar dat er een solide regenpijp bevestigd is die uitkomt op een HA steen. Deze HA steen is een schuin-aflopende steen die het regenwater rechtstreeks de grond in laat lopen. Dankzij deze constructie loopt metselwerk, of houtwerk geen gevaar meer aangetast te raken door hemelwater.

Deze hemelwaterafvoer is eenvoudig te realiseren, in combinatie met grasbetontegels, en waarborgt de levensduur van bouwobjecten in de tuin.