Als je van tuinieren houdt dan komt het moment dat je wat meer wilt, bijvoorbeeld je eigen groenten verbouwen. De groenten die je zelf zaait zijn vele malen lekkerder dan de groenten die je in de winkel koopt. Daarnaast zijn ze ook nog gezonder. Er worden bijvoorbeeld geen bestrijdingsmiddelen bij gebruikt.
Om nu niet meteen de tuin van je ouders om te spitten zodat je een eigen moestuin kan beginnen zou je het eerst eens in het klein kunnen proberen. Bijvoorbeeld door het zaaien van cherrytomaten in een plantenpot.
Hoe kom je aan een pitje?
Wil jij gaan beginnen met tomaten kweken? Een klein ras, zoals cherrytomaten, worden meestal niet hoger dan 40cm en zijn ideaal om in een pot te planten. Je kan natuurlijk een zakje met pitjes in de winkel kopen maar als je moeder weer eens een gemengde salade bij de supermarkt koopt kan je haar ook vragen of je het cherrytomaatje mag hebben. Je hoeft hem enkel maar open te snijden en je kan er een pitje uithalen. Daarna alleen nog afdrogen.
Tomaten zaaien
Begin maart is de beste tijd om te beginnen met zaaien. Een tomatenplant heeft namelijk veel licht en warmte nodig (20°C). Probeer hem wel te beschermen tegen te felle zonnestralen. Dit kan ervoor zorgen dat je tomaat slecht kleurt of barst.
- Pak een yoghurt bekertje en vul het met potgrond.
- Druk het zaadje in het midden van het bekertje net iets onder de grond.
- Zet het bekertje op de vensterbank en geef het voldoende water
Verpotten
Na een dag of 10 ontkiemt het zaadje en zie je een klein plantje boven het zand uitkomen. Blijf de tomatenplant iedere dag water geven maar maak de grond niet te nat. Als na een paar weken het plantje goed gegroeid is wordt het tijd om hem te verpotten.
- Vul een grote plantenpot met een laagje potgrond.
- Snij met een mesje langs de binnenkant van het bekertje de wortels los.
- Steun de plant tussen je vingers en hou de onderkant van het bekertje vast.
- Draai het bekertje om en je kan de plant er zo uitnemen.
- Zet de plant in het midden van de pot en vul de rest aan met potgrond.
- Voorzichtig aandrukken en water geven.
Bemesten
Naarmate de plant groeit raken de voedingsstoffen in de grond op. Geeft de plant tijdens het water geven dan ook wat plantenvoedsel.
Dieven
Op de plaats waar het blad aan de stengel zit zullen er nieuwe scheuten (takjes) gaan roeien. Deze heb je niet nodig en gebruiken alleen maar voedsel. Haal deze scheuten er dan ook van af.
Toppen
Na een paar weken krijgt de plant bloemetjes. Deze zullen uitgroeien tot tomaatjes. Afhankelijk van het tomatenras (het soort cherrytomaatje dat je van je moeder hebt gekregen) zou het kunnen zijn dat je plant groter wordt dan de 40cm. Het is dan ook verstandig om boven een aantal bloemtrossen de kop uit de plant te snijden.
Bestuiven
Een tomatenplant is zelfbestuivend. Dit wil zeggen dat er geen bijen nodig zijn om het stuifmeel van de ene bloem naar de andere te brengen, een beetje wind om de bloem te bewegen is voldoende. Echter, als het goed is waait het bij jou binnen niet zo erg en zal je de plant dus een handje moeten helpen.
Stuifmeel losmaken kan je het beste doen door rond het middaguur voorzichtig tegen de bloemtros aan te tikken. ’s Morgens is het stuifmeel te vochtig en zal niet loskomen van de meeldraden, terwijl op een warme dag in de namiddag het stuifmeel wel loskomt maar niet aan de stamper van de bloem blijft kleven omdat deze ondertussen te droog is geworden. Een keer in de twee dagen tikken is voldoende.
Oogsten
Als je tomaatjes mooi rood zijn geworden kan je ze plukken. Dit doe je door met je duim en wijsvinger tegen het steeltje te drukken waardoor het afbreekt. Ook tomaatjes die bijna rijp zijn (oranjerood) kan je plukken. In dat geval zullen de tomaatjes vanzelf na rijpen.