Hoe krijg ik een daktuin? Bekijk ons handige 5 stappenplan

Zie jij op Instagram en in tijdschriften de mooiste daktuinen voorbijkomen, maar weet je niet hoe je dit zelf moet realiseren? Dan is dit een artikel voor jou! Een daktuin geeft niet alleen sfeer, maar zorgt ook voor natuurlijke isolatie van gebouwen én slaat CO2 op, dus is goed voor het milieu.

Wil jij ook zo mooi mogelijk wonen? Hoog tijd om de handen uit de mouwen te steken! Hoe zorg je ervoor dat ook jij zo’n mooie daktuin krijgt? Met ons handige stappenplan maak jij van jouw dakterras de daktuin van je dromen!

Stap 1: Begin met een schone lei

Vind jij het ook zo moeilijk om de ware grootte van jouw dakterras in te schatten? Dan kan het zomaar zo zijn dat er nét iets te veel spullen staan. Zeker als jouw dakterras nog niet het plaatje uit je dromen is, kan het verleidelijk zijn om het als opbergplaats te gebruiken. Om hier een mooie daktuin van te maken, kun je het beste beginnen met een schone lei. Dus, opruimen maar!

Stap 2: Maak een moodboard

De kans is groot dat jij al een paar ideeën hebt die je graag in jouw daktuin terug wilt zien. Het kan handig zijn om deze ideeën samen te voegen op een moodboard. Zo kun je bijvoorbeeld zien of die verschillende planten wel bij elkaar passen en kun je makkelijker een keuze maken tussen die loungebank of een hangmat.

Stap 3: Is jouw dakterras geschikt voor een daktuin?

Stap drie in ons stappenplan is een hele belangrijke! Daktuinen kunnen namelijk niet zomaar op ieder balkon of dakterras worden gerealiseerd. In sommige gevallen heb je hier zelfs een vergunning voor nodig! Zoek uit of jouw plannen wel geschikt zijn in jouw woonsituatie of laat (wanneer je in de buurt woont) een specialist in tuinaanleg Dordrecht meekijken. Zo voorkom je problemen zoals lekkages, instortingsgevaar of wegwaaiende planten!

Stap 4: Bekijk ook het financiële plaatje

Vergeet ook zeker niet het financiële plaatje bij jouw plannen te bekijken. Planten, een lounge set, een kruidentuin, buitenverlichting… De daktuin van jouw dromen kan al snel in de kosten gaan lopen. Bekijk dus van tevoren goed aan welke eisen jouw daktuin écht moet voldoen en wat je misschien nog wel even kunt missen. Tip: bekijk ook eens of je ergens tweedehands tuinmeubelen kunt scoren!

Stap 5: Jouw daktuin inrichten!

Eindelijk is het zover! Je hebt het terras opgeruimd en een plan gemaakt; nu is het tijd om de daktuin van jouw dromen in te gaan richten. Nodig een paar sterke vrienden en vriendinnen uit om jouw geshopte spullen naar boven te tillen en maak er een feestje van. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het aanleggen van jouw daktuin over te laten aan een professional.