Top 3 hardste kunststof-soorten

Ben je een echte doe-het-zelver en op zoek naar makkelijk te bewerken en oersterk materiaal? Denk dan eens aan kunststof! Naast de standaard kunststoffen die je misschien al kent, zijn er een aantal high-performance kunststoffen die ontzettend lang mee gaan. Je zult je verbazen over waar kunststof tegenwoordig voor wordt gebruikt! Ben je benieuwd geworden? Dit is de top 3 van kunststof soorten die het langst mee gaan:

1. Polyimide (PI)

Laten we direct beginnen bij de crème de la crème onder de kunststofsoorten: Polyimide (PI) behoort met zijn uitzonderlijke eigenschappen ten opzichte van andere super plastics tot de top van de high-performance kunststoffen. Vooral zijn inzetbaarheid bij extreem hoge (tot wel 400 graden!) en extreem lage temperaturen valt op.

Daarnaast heeft PI geen zichtbaar smeltpunt, wat de kunststof heel vormvast maakt, en is het elektrisch isolerend. Dit maakt PI uitermate geschikt voor high purity toepassingen in de semicon, lucht- en ruimtevaart en primair onderzoek. Denk hierbij bijvoorbeeld aan elektrisch isolerende onderdelen.

2. Polyetheretherketon (PEEK)

Vergeet metaal en beton: PEEK is even sterk, maar lichter en niet onderhevig aan corrosie! Deze kunststof wordt niet voor niets een high-performance plastic genoemd. PEEK, voluit Polyetheretherketon, heeft eigenschappen waardoor het zelfs in de meest extreme condities blijft presteren.

Denk bijvoorbeeld aan een goede maatvastheid bij temperaturen tot wel 300 graden, een uitstekende chemische en hydraulische bestendigheid én zelfdovende eigenschappen. Geen wonder dat dit super plastic de laatste jaren enorm aan populariteit heeft gewonnen. Je vindt PEEK terug in oplossingen in de medische wereld, semicon en lucht- en ruimtevaart. Wat dacht je bijvoorbeeld van kunststof tankonderdelen of klauwplaten?

3. Polytetrafluorethyleen (PTFE of Teflon)

Van Teflon heb je vast al eens gehoord. Deze high-performance kunststof is al sinds 1949 op de markt en wordt gebruikt in de hightech- en aerospace industrie. Teflon, officieel aangeduid met de afkorting PTFE, heeft een lage wrijvingscoëfficiënt en hoge bestendigheid tegen chemicaliën.

De kunststof is door de American Food and Drug Administration goedgekeurd voor gebruik in de voedingsmiddelenindustrie. Deze uiterst nuttige toepassing is dan ook de reden dat hij de high-performance stoffen Polyfenyleensulfide (PPS), Polyethermide (PEI) en Polyamide-imide (PAI) van de troon stoot en in onze top 3 van sterke kunststof soorten staat!

Ben jij gek op alles wat met kunststof bewerking te maken heeft en wil je werken in de kunststof industrie? Bekijk hier veel voorkomende vacatures!