Airco Onderhoud

Het is warm in huis en je besluit de airco aan te zetten. Plots wordt het hele huis gevuld met een muffe, vieze lucht. Deze lucht kan uit je airco komen. Als dit het geval is, dan is het verstandig om de oorzaak snel te achterhalen en aan te pakken.

In dit artikel vertellen we meer over het onderhoud van een airco en hoe je een stinkende airco kan voorkomen.

Wat zijn de oorzaken van een stinkende airco?

Er zijn grofweg twee oorzaken van een stinkende airco:

1. De airco heeft onderhoud nodig. De uitgeblazen lucht stinkt omdat delen van het systeem niet goed meer werken. Naast een muffe lucht kan dit ook schimmel veroorzaken.

2. De airco heeft een kapot onderdeel, dit kan bijvoorbeeld gaan om het filter. Stof vermengt zich in de airco met vocht als het filter kapot is. Hierdoor gaat de lucht stinken.

Oorzaken stank van je airco

Er zijn grofweg twee hoofdredenen aan te wijzen die de stank kunnen veroorzaken. De eerste oorzaak kan een slecht of gebrek aan onderhoud van de airco zijn. Hierdoor werkt de airco, ook wel lucht-lucht warmtepomp genoemd, op den duur minder goed.

Bepaalde onderdelen kunnen uitvallen of minder goed werken. De andere oorzaak kan bijvoorbeeld een defecte filter zijn. Wanneer een filter niet meer goed functioneert kan er een muffe stank ontstaan.

Wanneer is het tijd voor onderhoud aan je airco?

Er zijn een aantal belangrijke symptomen waaraan je merkt dat jouw airco onderhoud nodig heeft:

  • De airco maakt meer geluid dan normaal. Dit kan komen door een verstopt filter.
  • De airco koelt minder dan normaal. Het koelvloeistofpeil is dan te laag.
  • De airco verbruikt meer energie. Een slecht onderhouden installatie kan hogere energiekosten met zich meebrengen.

Verschillende geuren

De airco kan verschillende geuren uitstoten. Er zijn verschillende problemen die aan deze verschillende geuren ten grondslag liggen.

Zweetlucht: dit is de meest voorkomende geur uit een airco. De zweetlucht wordt veroorzaakt door viezigheid aan de binnenkant van de airco of een verstopping van de airco.

Sigarettenlucht: dit komt alleen voor als er binnen gerookt wordt. De geur van de sigaretten wordt opgestapeld in de verdamper en in het filter. Wanneer de airco aanstaat, wordt deze geur verspreid.

Brandgeur: als de airco naar brand ruikt, dan brandt of rookt er ook daadwerkelijk wat. Neem deze geur altijd serieus. Het kan duiden op een oververhitte motor, een probleem met de bedrading of een ander probleem. Het is verstandig om de airco direct uit te schakelen.

Rotte eierenlucht: dit wordt vaak veroorzaakt door een dood dier. De leidingen van de airco moeten dan door een professional gereinigd worden. Als plastic onderdelen binnenin de airco smelten, dan kan het ook een rotte eierenlucht veroorzaken.

Kan een stinkende airco kwaad?

Ja, het kan kwaad. Naast de muffe lucht in huis worden er ook bacteriën, virussen en schimmels door het hele huis verspreid.

Dit kan klachten veroorzaken, zoals verkoudheid, grieperigheid en zelfs concentratieproblemen. Je doet er dus goed aan om de oorzaak van de stinkende airco aan te pakken.

Geef jij de voorkeur aan een ventilator en ben je nog op zoek? Bekijk eens ons artikel omtrent het kiezen van een stille ventilator. Wellicht vindt je hier wat informatie én inspiratie.

Hoe reinig ik zelf mijn airco?

Ben je een echte doe-het-zelver? Hieronder lees je hoe je een split airconditioner reinigt. In sommige gevallen heb je enkel een binnenunit, dan heb je te maken met een monoblock airco. Bij de monoblock airco hoef je alleen de binnenunit te reinigen.

Binnenunit reinigen

Het is verstandig om deze onderdelen van de binnenunit jaarlijks schoon te maken:

Omkasting. Deze maak je eerst los en reinig je vervolgens met een ontvetter.

Filters. Veeg deze schoon met een stoffer.

Vlotterbakje. Verwijder opgehoopt vuil. Een bacteriedodend of ontvettend reinigingsmiddel is hiervoor geschikt.

Verdamper. Vastzittend vuil verwijderen door met een stoomreiniger door te blazen.

Buitenunit reinigen

De buitenunit is niet altijd makkelijk te bereiken. Als bijvoorbeeld de buitenunit hoog aan de gevel of op het dak staat is voorzichtigheid geboden.

Als het niet makkelijk te bereiken kun je het beste het reinigen aan professional overlaten. Deze kan ook leidingen controleren en bijvullen. Hiervoor heb je kennis en certificaten nodig om dit goed veilig uit te voeren.

Is het wel makkelijk en veilig te bereiken kun je het volgende doen om de buitenunit te reinigen.

Omkasting reinigen: Haal het vuil van de omkasting en voor de ventilator weg. Je kunt hiervoor een sopje gebruiken.

Ventilator: Als het mogelijk is, haal de omkasting van de airco. Maak de viezigheid en stof van de ventilator.

Airco professioneel laten reinigen

Je kunt er ook voor kiezen om niet zelf aan de slag te gaan maar het systeem professioneel te laten reinigen. De airco specialist ook gelijk alle onderdelen nalopen en onderhouden.

1. Mistbehandeling. Een speciaal reinigingsmiddel wordt verspreid door het airco systeem. Schimmels en bacteriën hechten zich daardoor niet meer aan de verdamper, waardoor deze frisse lucht blijft verspreiden.

2. Verdamper reinigen en spoelen. Hiervoor wordt een speciaal reinigingsmiddel gebruikt. Met behulp van een drukbekerpistool en perslucht wordt de verdamper mechanisch gespoeld en gereinigd.