Stille ventilator

Je gebruikt een ventilator voornamelijk vanwege zijn functionaliteit. De plek in jouw huis verkoeling geven door het verplaatsen van lucht. De meeste ventilatoren zijn dan ook niet bepaald esthetisch gebouwd danwel verfraaiend voor je interieur. Je wilt dan natuurlijk dat de ventilator op zijn minst stil is.

Een stille ventilator maakt maximaal 50 dB, dit is een maateenheid om de geluidssterkte aan te geven.  10 dB is nauwelijks hoorbaar en 90 tot 100 dB is zeer hinderlijk en geeft zelfs gehoorbeschadiging op lange termijn. De grens van 50 decibel is te vergelijken met bijvoorbeeld het geluid van een koelkast. Het geluidsniveau van een ventilator staat vaak ook in verband met de hoeveelheid lucht een ventilator verplaatst, houdt hier dus rekening mee.

In dit artikel vertellen we meer over de verschillende type ventilatoren, geven we suggesties voor een stille ventilator en benoemen we de voor- en nadelen.

Verschillende type ventilatoren

Wanneer je een ventilator gaat uitzoeken is het belangrijk om te weten in welke ruimte deze komt te staan en hoe je deze wenst te verkoelen. Wil je flexibiliteit dan neem je waarschijnlijk geen vaste plafondventilator maar een tafel- of staande ventilator. Daarnaast kan je ook kiezen voor een radiatorventilator.

Met een zogenaamde oscillatie-functie is het mogelijk de ventilator in een horizontale of verticale wijze te laten draaien voor een optimale verkoeling van de gehele ruimte. Van iedere soort ventilator zijn er luide en geruisloze ventilatoren op de markt, daar hoef je je niet door te laten beperken. Daarnaast is de aanwezigheid van stopcontacten ook nog een belangrijk punt.

Plafondventilator

Zoek je een stille ventilator voor in je slaapkamer? Dan is de plafondventilator een zeer geschikte keuze. Deze ventilator kan zowel in de zomermaanden verkoelen maar ook in de wintermaanden de warme lucht beter verspreiden die boven in de ruimte zich zal verzamelen.

Een stille plafondventilator heeft een geluidsniveau varierend tussen de 35 en 50 dB. Het nadeel van de plafondventilator is dat deze er altijd hangt, en dus altijd zichtbaar is.

Torenventilator

Een torenventilator wordt ook wel een buis- of kolomventilator genoemd. De torenventilator wordt met name gekozen voor de kleinere ruimtes, deze neemt namelijk veel minder ruimte in beslag dan bijvoorbeeld de staande- of statiefeventilator.

Een torenventilator is een ventilator met doorgaans een stille werking. Onze tip, kijk bij de aankoop van een stille buisventilator of deze ook een automatische draaifunctie bevat zodat hij de gehele ruimte van koele wind kan voorzien.

Tafelventilator

De tafelventilator is zeer geschikt voor gebruik van één persoon. Deze zet je neer op de plek waar je zit tijdens het werken aan een bureau of studeren in je slaapkamer. Het voordeel is dat deze ventilator weinig ruimte in beslag neemt, klein en in verhouding erg voordelig zijn.

Afhankelijk van de stand waarin je de ventilator zet, kan het een erg stille ventilator zijn met op de laagste stand rond de 15 dB. Wil je een stille tafelventilator, dan kun je bij bijvoorbeeld Coolblue in de specificaties zoeken naar ‘geluidsniveau’.

Vloerventilator

De vloerventilator staat niet bepaald bekend om zijn stille werking, je kunt voor deze variant kiezen als je een ventilator zoekt die omhoog gericht kan worden. De koude lucht zal zich namelijk beneden in een ruimte verzamelen en die kun je zodoende omhoog blazen.

Staande ventilator

Met een staande ventilator, ook wel een statiefventilator genoemd, kun je de koele wind op de gewenste hoogte verspreiden. Naast dat deze ventilatoren vaak in hoogte verstelbaar zijn kun je met een oscillatie-functie ook de ventilator laten draaien in iedere gewenste richting.

Er zijn ook stille ventilatoren met een statief, je zult deze even met elkaar moeten vergelijken. Je zoekt dan een variant die maximaal 50 decibel aan geluidsniveau levert.

Stilste ventilator op de markt

We hebben ontzettend veel ventilatoren met elkaar vergeleken en hebben een aantal zeer stille varianten kunnen vinden. Als eerste de Duux whisper, een statiefventilator met maar liefst 13 dB aan geluidsniveau.

De tweede stille ventilator die we kunnen aanraden is een buisventilator van Cecotec, namelijk de ForceSilence 7090. Deze ventilator geeft een geluidsniveau van 30 dB. De meeste overige ventilatoren maken meer als 40 dB aan geluid, nog steeds zeer stil maar je kunt ze wel goed horen.

Vaak is het geluidsniveau afhankelijk van het aantal rotorbladen en verschillende standen waarop je de ventilator kunt zetten. Houd hier dus rekening mee wanneer je een ventilator wilt kopen die stil is.

Voor en nadelen van een stille ventilator

Wanneer zou je niet voor een stille ventilator moeten kiezen? In principe zijn de stillere varianten vaak minder krachtig, het volume lucht dat een ventilator verplaatst geeft in theorie mede het geluidsniveau van een ventilator aan.

De stillere varianten die we onder andere in dit artikel benoemen zijn uitermate geschikt voor in de woon- of slaapkamer zodat je in alle rust kunt genieten. Wil je echter veel m2 lucht verplaatsen voor het verschonen van een ruimte, dan zul je moeten accepteren dat de ventilator meer lawaai maakt.