Hagen en heggen van hoge kwaliteit

Er bestaan veel soorten hagen en heggen. Hagen en heggen vormen een natuurlijke tuinafscheidingen, inclusief een groene omgeving. Hagen en heggen bieden daarnaast ook voldoende privacy.

Wil jij meer weten over deze groene tuinscheidingen? Dit artikel geeft je meer informatie over veelvoorkomende hagen en heggen van hoge kwaliteit.

Buxushagen

Buxushagen komen veel voor in Nederlandse tuinen. Het is een haag met een mooie, groene kleur, het gehele hele jaar door. De buxushaag bezit winterharde bladeren en indien je de Buxus van de juiste verzorging voorziet, kan deze tot wel 600 jaar oud worden.

De buxus komt in verschillende soorten voor en de Buxus Sempervirens is een voorbeeld van een soort die je veel terugziet. Dit zijn als het ware groenblijvende struikjes en deze kunnen goed gebruikt worden voor een lage heg met een mooie compacte dichtheid. De Buxus Sempervirens heeft een luxe uitstraling en is winterhard.

Een tweede geliefde soort van hoge kwaliteit is de Buxus Balearica. Deze vind je voornamelijk terug in Middellandse zeegebieden, maar deze kan ook goed tegen het Nederlandse klimaat. De bladeren zijn over het algemeen een stukje groter en deze groeit gemiddeld 20 centimeter per jaar.

Heg met een houten bankje

Beukenhaag en haagbeuken

Beukenhagen zorgen voor een fraaie omheining in tuinen. Een populaire soort is de groene beukenhaag. De Latijnse benaming van deze plant is Fagus Sylvatica. In de zomer heeft de groene beukenhaag een frisse, groene kleur met glanzende bladeren. In de herfst kan het blad bruin worden, maar gelukkig is dit wel een bladhoudende haag.

De Portugese Laurier is nog een goed voorbeeld van een groenblijvende haagplant. De Portugese Laurier beschikt over smalle, puntige en glanzende diepgroene bladeren. In de zomer krijgt deze haagplant heerlijk geurige en witte bloemen. De bloemen zijn in trek bij vlinders en bijen. Daarnaast zijn de sierlijke rode vruchten een ware traktatie voor vogels.

Tip: wil jij je tuin decoreren met wat planten? Bekijk dan eens artikel over planten stekken voor meer informatie.

Heg langs een kanaal

Coniferen

Coniferen blijven groen in de winter en zijn van hoge kwaliteit. De naalden blijven het gehele jaar door zitten en coniferen groeien snel. Coniferen kunnen op vrijwel iedere bodem goed groeien en ze zijn niet veeleisend. Coniferen groeien ongeveer 30 tot 40 centimeter per jaar. De hoogte kun je eenvoudig zelf bepalen en de coniferen hebben een hoge dichtheid.

Ben je op zoek naar hoge tuinafscheidingen? Dan is de Taxus Baccata het overwegen meer dan waard. Het is een inheemse plant met een formeel uiterlijk en donkergroene naalden. De Taxus kan geplant worden op een zonnige plek, maar deze kan ook op schaduwrijke plekjes prima tot zijn recht komen. De Taxus Baccata is een conifeer met een langzame groei en deze moet eens per jaar, het liefste in augustus, gesnoeid worden.