Wilt u een nieuwe vloer kopen? Of heeft u al een nieuwe vloer maar moet u de plinten nog plaatsen? In dit artikel vertellen wij alles over plinten en plinten plaatsen in uw woning.
Plinten plaatsen is een vrij gemakkelijke klus, mits je dit op de juiste manier doet. Ook is het van belang dat je de juiste plint gebruikt. Selecteer dus altijd het juiste materiaal en de juiste hoogte, dikte en kleur van uw plint wat passend is voor uw situatie. Voor een volledig en handig overzicht zie ook onderstaande link; onlinevloerenspecialist.nl/plinten
Een plint beschermt uw muren tegen stoten, vlekken en een natte dweil en/of stofzuiger. Wanneer u een vrije ruimte hebt tussen de muur en de (houten) vloer, ivm mogelijke werking van de vloer, dan kan de plint deze ruimte ook wegwerken.
Tot slot zorgt de plint voor een mooie en strakke afwerking tussen de vloer en de wanden. Bedenk van te voren dus goed welke plint u nodig bent voor uw situatie.
Materiaal plinten
Plinten zijn leverbaar in vele verschillende materialen, de bekendste zijn hout (MDF, meranti, eiken), folie, kunststof of metaal.
MDF plinten
MDF plinten zijn de perfecte plinten voor in een woning of publieke ruimte. Wanneer u een MDF plint hebt die voorzien is van een V313 certificaat zijn de plinten vochtwerend tot een luchtvochtigheidsgraad van maar liefst 75%.
De MDF plinten van dé OnlineVloerenSpecialist zijn extreem sterk en kunnen goed tegen een stootje dankzij een hoge persing van ca. 750kg/m3. Dankzij de fijne vezelstructuur zijn MDF plinten enorm strak en voelt deze altijd glad aan.
De plinten zijn mooi in een bepaalde vorm te frezen en te zagen en de verf hecht perfect op het gladde hout. Niet voor niets is een MDF plint de meest verkochte plint in Nederland en België voor de afwerking van een woning of kantoor.
Meranti plinten
Meranti plinten zijn hardhouten plinten waarvan de kern van de plint uit verschillende houtsoorten bestaat. Deze verschillende houtsoorten worden samengevoegd en verlijmd tot één harde massieve plint en vervolgens geplamuurd.
Meranti is goed bestand tegen vocht en heeft een extreem harde samenstelling. Het nadeel is dat Meranti niet altijd volledig glad is afgewerkt en soms wat ‘natuurlijke’ oneffenheden kan vertonen.
Eiken plinten
Eiken plinten worden voornamelijk toegepast op een houten parket vloer. Een eiken plint wordt meestal transparant gelakt zodat de structuur goed zichtbaar blijft. De eiken plint is voornamelijk in Duitsland nog erg populair, in Nederland wordt het in de woningmarkt niet veel meer toegepast.
Folie plinten
Folie plinten zijn houten (MDF) plinten die rondom voorzien zijn van een folie. Deze folie beschermt de plint goed tegen vocht en beschadigingen. Het voordeel van een fineer plint of folie plint is dat ze eenvoudig schoon te maken zijn, meestal voordeliger dan een gelakte plint is en niet kunnen verkleuren door direct zonlicht.
Wanneer een folie plint eenmaal beschadigt is het lastig om deze nog bij te werken, daarnaast combineert het niet altijd mooi met gelakte deuren en/of kozijnen.
Kunststof plinten
Kunststof plinten zijn gemakkelijk schoon te maken en volledig vochtbestendig. Daarom worden kunststof plinten voornamelijk toegepast in vochtige ruimtes zoals badkamers en zwembaden.
Metalen plinten
Metalen plinten worden voornamelijk toegepast in ruimtes die zeer zwaar belast worden, denk bijv. aan openbare ruimtes in scholen of in ruimtes waar hygiëne erg belangrijk is zoals industriële keukens. Metalen plinten geeft een industriële en robuuste uitstraling wat nauwelijks in woningen wordt gebruikt.
De juiste hoogte, dikte en kleur van de plint
Ondanks dat je wellicht een doorgewinterde doe-het-zelver bent, heb je wellicht geen ervaring met het leggen van plinten. Voordat u de plinten gaat bestellen is het belangrijk dat u weet hoe hoog en dik de plint moet zijn.
De juiste dikte en hoogte van de plint zorgt voor eenheid en rust in uw interieur. Wanneer je bijvoorbeeld een hoog plafond hebt (+260cm wat bij nieuwbouwwoningen de norm is) dan adviseren we ook een hogere plint (ca. 9-12cm) bij een wat lager plafond (ca. 240cm of lager) volstaat een wat lagere plint (ca. 7cm).
De dikte is afhankelijk van verschillende factoren. Sowieso is het van belang dat het de ruimte tussen de vloer en de muur overbrugt. Laminaatvloeren dienen minimaal 1cm vrij vanaf de muur te liggen, de plint moet dan eigenlijk minimaal 1,2 – 1,5cm dik zijn.
Daarnaast moet de plint goed aansluiten op het deurkozijn of eventuele deurlijst. Rust in het lijstwerk creëert u ook door de zelfde stijlen, kleuren en vormen te gebruiken. Wanneer de kozijnen bijvoorbeeld RAL9010 gelakt zijn adviseren we ook de plinten in deze kleur te doen.
Wanneer er al bestaande plinten aan de muur zitten die lastig te verwijderen zijn of wanneer u een grootte hoeveelheid kabels wilt wegwerken kunt u ook gebruik maken van overzetplinten.
Deze worden ook wel renovatieplinten genoemd en zijn aan de achterzijde voorzien van een uitsparing zodat de overzetplint over een bestaande plint geplaatst kan worden.
Montage van plinten
Plinten monteren is vrij eenvoudig zelf te doen. Voor de montage bent u de volgende materialen nodig: rolmaat, potlood, zaag en kitspuit. We adviseren een elektrische afkortzaag of een (sleuf)handzaag met een verstekbak en hightack montagekit voor de montage. Voordat u begint is het verstandig om alle muren op te meten, houdt rekening met ca. 8 – 10% zaagverlies.
1. Leg langs de lange wanden eerst de plinten die in de volle lengte geplaatst kunnen worden. Let hierbij op waar je de naden wilt hebben. Heb je langs de wand bijvoorbeeld een kast staan, dan kun je op deze plek het beste een plint koppelen. De naad valt dan achter de kast. Ook onder radiatoren is een goede plek om plinten te verbinden.
2. Zaag vervolgens de plinten op maat. Op onze website vindt u voor bijna alle plinten bijbehorende hoek en eindstukjes. Deze zijn in nagenoeg alle kleuren en afmetingen verkrijgbaar zodat u deze direct kunt gebruiken tijdens de installatie. Zie ook; www.onlinevloerenspecialist.nl/plinten/hoge-plinten/voorraad-plinten/hoek-eindstuk
De bijbehorende hoek/eindstukjes geven een mooi en professioneel resultaat. Dankzij de hoek- en einstukken is verstek zagen niet meer noodzakelijk en versnelt u de montage. Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om de plinten in verstek te zagen. U zaagt de plinten dan in een hoek van 45graden, dit kan zowel in de hoeken als in het verlengen/koppelen van plinten.
3. Als alle plinten in de juiste lengtes en evt. in verstek zijn gezaagd kun je deze makkelijk bevestigen met onze professionele HighTack montage kit. Onze HighTack kit heeft een sterke aanvangskleefkracht. Dit betekent dat de plint meteen vast zit na montage.
De kit kunt u op de achterzijde van de plint in dotten aanbrengen om de ca. 10cm in zig-zag patroon (van boven naar beneden). Als er een lijmsponning aan de achterzijde aanwezig is kun je het beste binnen deze sponning blijven met de kit, dit zorgt voor een betere verdeling en tevens zit de plint strakker tegen de muur.
Vervolgens plaats je de plint tegen de muur en klop je met de vlakke hand de plint over de gehele lengte tegen de muur. Ook kunt u de plint wat heen en weer schuiven, van links naar rechts, voor een betere hechting.
4. Voor het afdichten van eventuele naden en kieren tussen de wand en de plint adviseren wij onze Acrylaat afwerkkit. Deze kit is namelijk volledig overschilderbaar zodat u de kit kunt mee sausen met uw wand of eventueel kunt aflakken met uw plinten.
Wanneer de wanden niet meer geschilderd of gesaust hoeven te worden adviseren we onze siliconenkit. Ook voor eventuele naden tussen de vloer en de plint kan de siliconenkit worden toegepast.
Deze zijn verkrijgbaar in de zelfde RAL kleuren als onze plinten waardoor er nagenoeg geen kleur verschil ontstaat tussen de plint en de kit. Behalve een professioneel eindresultaat zorgt het afkitten er ook voor dat vuil en vocht niet tussen de plint en de vloer kan gaan zitten.
Het is eventueel ook mogelijk om te kiezen voor clipplinten. U monteert dan de clips als ophangpunt aan de muur waar vervolgens de plinten aan komen te hangen. Het voordeel van clipplinten is dat deze demontabel zijn.
Volledige randafwerking in de kleur van de vloer
Naast standaard gelakte plinten, als dat nou MDF, hardhout of meranti is kun je ook gebruik maken van decorplinten. Dit zijn plinten die ommantelt zijn met een decorfolie. Het voordeel hiervan is dat je de randafwerkingsproducten in nagenoeg het zelfde decor kunt gebruiken als de vloer.
Naast plakplinten, systeemplinten, blokplinten zijn er ook rozetten en verschillende profielen verkrijgbaar die voorzijn zijn van een decorfolie. Op deze manier kan de gehele afwerking in de zelfde kleur worden gedaan waardoor er eenheid en rust ontstaat.
Om het je gemakkelijk te maken heeft dé OnlineVloerenSpecialist bij alle grote merken laminaat en PVC alvast de best bijpassende randafwerking gezocht en verwerkt in een handige plintenzoeker. Je voert simpelweg het Merk en de Vloernaam van jou vloer in en je ziet meteen welke plint je moet hebben.