Een eenvoudige moestuin aanleggen

Wil je zelf je eigen groente en kruiden verbouwen? dit kan wanneer je beschikt over ruimte, (zon)licht en lucht. Je hoeft echter niet veel ruimte te hebben voor een moestuintje, slechts één vierkante meter is al voldoende. We laten in dit artikel zien hoe je een moestuin kunt aanleggen, we geven een paar handige tips over het juiste zaaimoment en welke gewassen eenvoudig te onderhouden zijn.

Moestuin in potjes

Je kunt gewassen houden in kleine potten vanwege twee redenen, ten eerste geeft het de mogelijkheid om groente en kruiden te verbouwen wanneer je over weinig ruimte beschikt. Ten tweede is het een manier van voorzaaien, wat ook wel verspenen genoemd wordt. De dicht op elkaar geplaatste kiemplanten worden, wanneer de eerste blaadjes verschijnen, uit de potjes (of kweektrays) gehaald en ergens geplaatst waar het meer ruimte heeft om door te groeien. Door het voorzaaien kun je de zaden al vóór het juiste zaaimoment in de grond plaatsen en de potjes binnen zetten. Zodoende ben je de natuur voor en heb des te eerder rijpe groenten.

Om succesvol je plantjes te laten groeien moet je er in ieder geval voor zorgen dat de potten voldoende zon krijgen en gevold zijn met een goede kwaliteit potgrond. Geef de plantjes voldoende water en voeg hier eventueel vloeibare plantenvoeding aan toe. Let wel op dat de jongere gewassen niet de hele dag in de hete zon staan, zet zo nodig iets boven de planten zodat het ook schaduw krijgt.

Het juiste zaaimoment

Wat het juiste zaaimoment is, is verschillende per gewassoort. Een goede kalender die het moment aangeeft van inzaaien is dan ook onmisbaar voor beginnende tuinierders.

Januari – Februari
In de eerste wintermaanden van het jaar is meestal nog te koud om in de volle grond groente of kruiden te zaaien. Je kunt dan echter wel alvast voorzaaien in kleinere potten om deze vervolgens binnen of in een kas te plaatsen.

Maart – April
In maart kun je al serieus beginnen met een aantal groentesoorten zoals: spinazie, wortelen, snijbieten, prei en spruitjes. Deze groentes kunnen met de gemiddelde temperaturen die maand makklelijk overleven. In april, hartje lente is het al tijd voor asperges, aarbeiden, broccoli en bloemkool.

Mei – Juni – Juli
In de maand mei kun je sla, rucola, spinazie, courgette, komkommer, sperziebonen en radijs zaaien in de volle grond. De groentesoorten die we dan nog niet benoemd hebben kunnen in de maand juni gezaaid worden. Veel langer moet je ook niet wachten met zaaien.

Augustus – September
Deze maanden zaai je alvast voor het jaar daarop. Denk hierbij aan verschillende kolen, lente uitjes en snijbieten. Voor hetzelfde jaar kun je nog sla, winterprei, paksoi, radijsjes en spinazie zaaien.

Oktober – November – December
In deze periode begint het weer te vriezen en wordt het tijd om groente te verplaatsen naar een kas. Indien je de grond afdekt tegen nachtvorst is het mogelijk om tuinbonen te zaaien, echter is dit niet aan te raden.

Makkelijke gewassen

Welke gewassen zijn nu eenvoudig te onderhouden wanneer je weinig tijd of kennis hebt? We maken hieronder een klein lijstje om je alvast op weg te helpen.

Courgette
Een courgette groeit zeer snel en zal binnen één week al kiemen met warm weer. Deze plant zal geen vorst overleven dus let op wanneer je ‘m gaat zaaien. Zorg dat je voldoende ruimte hebt want courgettes worden zeer groot.

Rucola
Rucola is een zeer populaire groente die zeer veelzijdig te gebruiken is in bijvoorbeeld salades of als garnering. Omdat rucola goed tegen de kou kan, kun je deze plant bijna het hele jaar planten. Let wel op met geteelde rucola, deze kun je namelijk niet lang bewaren.

Basilicum
Basilicum is een kruid dat houd van veel zon en warmte, het is dan ook aan te raden deze pas na april te zaaien. In de onderhoudt heeft basilicum veel water nodig, bij uitdrogen zullen de bladeren snel bruin worden en vallen. Wanneer je basilicum wilt gaan gebruiken in een gerecht, oogst deze dan vlak voor gebruik zodat hij nog lekker mals is.

Rode biet
Een rode biet kun je het beste buiten in de volle grond plaatsen, dit kan al vanaf maart. De beste ondergrond is luchtig en goed bevochtigd. Bij langdurige droogte kan de plant gaan doorschieten.

Succes met het aanleggen van jouw moestuin en verbouwen van verschillende groente en kruiden!