Je kent het wel, klaver, paardenbloemen en andere soorten onkruid dat in uw gazon groeit. Soms met mooie en kleurrijke bloemen maar de meeste onkruid soorten wilt u voorkomen. Onkruid in een gazon groeit doorgaans veel harder dan het gras waardoor het al snel boven het maaiveld uitsteekt. Dit is zonde vinden de meeste mensen en daarom schenken we in dit artikel aandacht hieraan. Een paar handige tips om onkruid tegen te gaan en in de toekomst te voorkomen.
Waarom groeit er onkruid?
Om te beginnen is er geen eenduidige omschrijving van het woord ‘onkruid’. Voor de een zijn het mooie bloemen en voor de ander wil geen afwijkende bloem of grassoorten in zijn of haar gazon hebben. In de basis is onkruid een ongewenste plant op een bepaalde plaats, dit kan dus ook in een tuin of stoep zijn.
Vaak is onkruid een indicatie dat de omstandigheden voor gras om te groeien verstoord zijn. Bij een minder goed onderhouden gazon zal er op ten duur onkruid ontstaan. Het kan zijn dat het gazon te weinig voeding krijgt of consistent te kort gemaaid wordt. Ook wanneer u fanatiek uw gazon in topconditie probeert te houden kan er zelfs onkruid ontstaan. Dit gebeurt dan veelal middels verspreiding door dieren zoals vogels. Het is moeilijk te voorkomen dat vogels uw tuin betreden en ongewenst onkruid meenemen door bijvoorbeeld in hun ontlasting.
De meeste mensen willen een mooi groene grasmat met zo min mogelijk verschillende plantsoorten en mossen. Om dit voor elkaar te krijgen hebben we een aantal do’s en don’ts op een rij gezet die je kunnen helpen om jouw tuin te voorzien van de grasmat die groener is als bij de buren.
Don’t: te kort maaien
Een kort gemaaid gazon ziet er mooi en strak uit, echter is dit een veel gemaakte fout. Door je gras juist iets langer te laten groeien sluit het veel beter en komt er minder licht door. Je geeft onkruid dan minder de kans om te groeien. Vanaf de lente tot aan de herfst moet je je gazon zeker één keer per week maaien. Wanneer dit niet mogelijk is dan groeit het gras simpelweg niet goed genoeg. Wanneer een gazon niet voldoende voeding krijgt zal het onkruid harder gaan groeien dan het gras. Hiervoor kun je zelf handmatig bemesten met bijvoorbeeld organische kunstmest.
Do: onkruid verwijderen
Het is misschien geen leuk karweitje maar wel nodig en het zeker de moeite om regelmatig te doen. Wanneer je handmatig het onkruid uit het gazon trekt, gaan de wortels mee uit de bodem. Dit kun je met de hand doen maar ook met speciaal daarvoor bestemde onkruidstekers.
Do: verticuteren
Onkruidsoorten die groeien in de breedte worden ook wel uitstoelende onkruiden genoemd. Deze onkruidsoorten zorgen ervoor dat het gras verdringt middels een laag die over je gazon groeit. Dit kun je oplossen door het gazon te verticuteren. De planten zullen loskomen van de oppervlakte waardoor het gazon weer lucht krijgt. Verticuteren kun je het beste in het voorjaar doen zodat het gazon de kans krijgt om zich te herstellen later in het jaar.
Do: sproeien en bemesten
Wanneer het onkruid eenmaal verdwenen is, is het belangrijk dat je het gazon voldoende bevochtigd. Door droogte te voorkomen zullen er minder snel gaten in het gazon ontstaan wat onkruid juist de kans geeft om te groeien. Er zijn zelfs ook onkruidsoorten die met zeer droge grond blijven groeien.