Bonen ontkiemen

De meeste planten beginnen hun leven onder de grond. Ze groeien uit het zaad dat op de grond is gevallen. Jammer genoeg zie je daar niets van maar dat lossen we op. Neem nu bijvoorbeeld de boon. Dit is het zaad van de bonenplant en in ieder tuincentrum te verkrijgen. Als je die in een glazen pot laat groeien zie je precies wat er gebeurt. Wat kan de natuur toch mooi zijn.

Hoe ga je te werk:

  1. Laat de boon een nachtje weken door hem in een schaaltje met water te leggen.
  2. Leg een groentepot op zijn kant en leg daar de boon in.
  3. Leg een aantal laagjes keukenpapier in de pot (laat aan de bovenkant 2cm onbedekt).
  4. Maak vervolgens het keukenpapier nat met een plantenspuit.
  5. Vul de pot met kiezelsteentjes totdat ze de onderkant van de boon raken.
  6. Giet tot slot 1cm water in de pot en zet hem op en zonnige plaats neer. Zorg er voor
    dat er altijd 1cm water in de pot blijft staan. Je kan dat goed aan de achterkant zien.

Het onderzoek

Na een paar dagen scheurt de zaadhuid open en zie je het eerste worteltje verschijnen. Twee dagen later begint het kiempje omhoog te groeien op zoek naar licht. Je moet maar eens in de gaten houden hoe de wortels beginnen te groeien en zich vertakken. Ook de kiem is de moeite van het bestuderen waard. Je kan mooi zien hoe het kiempje uitgroeit tot een plant met alles er op en er aan. Wist je dat door de zwaartekracht de boon weet welke kant de worteltjes uit moeten groeien? Draai (als de wortel / kiem een paar centimeter lang is) de deksel maar eens op de pot en zet men vervolgens op zijn kop. Kijk maar eens wat er gebeurd. Slim boontje niet? Heb je een webcam? Het is een leuk onderzoek om iedere dag een fotootje te maken van het groeiproces en hiervan vervolgens een filmpje te maken.

Nu heb je weer wat geleerd over hoe groenten groeien en kun je aan de slag met je eerste eigen moestuin. Bekijk in een ander artikel die we eerder publiceerde over hoe je eenvoudig een moestuin kunt aanleggen.