Houten vloer schoonmaken

Een houten vloer is normaliter zeer duurzaam en zichtbare slijtage wil je natuurlijk zo lang mogelijk uitstellen. Regelmatig de vloer schoonmaken kan slijtage voorkomen en tevens geeft een schone vloer een gezond en fris gevoel in huis. Voor het schoonmaken van een houten vloer is het belangrijk dat je de juiste schoonmaakmiddelen gebruikt. Anders gezegd, moet je sommige schoonmaakmiddelen juist vermijden op een houten vloer. In dit artikel geven we een aantal verschillende methodes om je houten vloer te reinigen en laten we ook zien wat je kunt doen om vuil te voorkomen.

Manieren van schoonmaken

De manier van schoonmaken is deels afhankelijk van de behandeling die je vloer heeft gehad. Is deze blank (onbehandeld), gelakt of in de olie gezet? Je weet dat je een gelakte vloer hebt als deze in hoogglans is afgewerkt, een geoliede vloer heeft een zijde of matte afwerking. Bij een geoliede vloer zijn de nerven (het houtstructuur) zeer goed zichtbaar. De kleur is ook dieper als onbehandeld hout.

De eerste stap van het schoonmaken, ongeacht welke afwerking je vloer heeft en ongeacht welke methode je gaat gebruiken, dien je eerst grondig te stofzuigen. Ook vergelijkbare woonaccessoires kan je op dezelfde manier schoonmaken.

Groene zeep

Bij het schoonmaken van een houten vloer met groene zeep, gebruik je een dweil met warm water. Hierbij voeg je de groene zeep toe, let op dat je een niet-beitende variant hebt. Een kleine scheut in een halve emmer warm water is voldoende, wanneer je te veel zeep gebruikt kan dit uw vloer beschadigen.

Meestal staat er op de verpakking een juiste hoeveelheid vermeld. Wring de dweil goed uit alvorens je gaat dweilen, op een houten vloer kun je het beste niet teveel water gebruiken. Tip, gebruik een tweede emmer om je dweil in uit te wringen, hiermee blijft het water om te deweilen langer schoon.

Azijn

Het is weldegelijk mogelijk om uw houten vloer te reinigen met azijn. Let wel op dat u niet teveel azijn bij het water toevoegd, dit kan wederom de vloer beschadigen. Azijn gebruik je echter voor de zeer intensieve, grondige schoonmaak. Voor reguliere schoonmaakbeurten kunt u beter gewone groene zeep of allesreiniger gebruiken, dit is minder agressief.

Stoomreiniger

Heeft u een stoomreiniger? Dan kunt u deze ook goed gebruiken voor het reinigen van een houten vloer. Hiervoor geldt tevens hetzelfde als met dweilen, gebruik niet overvloedig vocht omdat hout hier zeer gevoelig voor is. Je hoeft ook niet bang te zijn dat de vloer zal kromtrekken van de warmte die een stoomreiniger afgeeft. Wel kun je voor de zekerheid de stoomreiniger op de laagste stand zetten, ‘better safe than sorry’ zullen we maar zeggen.

Tips bij het schoonmaken van een houten vloer

Met deze tips krijgt u een nog beter resultaat:

  • Gebruik gedemineraliseerd water om kalkkringen op uw vloer te voorkomen.
  • Gebruik natuurlijke en zachte zeep, met name bij een geoliede houten vloer. Dit is minder agressief.
  • Gebruik bij het dweilen twee emmers, een voor schone sop en een om de dweil in uit te wringen.

Vuil voorkomen

Onder het motto van ‘voorkomen is beter dan genezen’, zijn er een aantal zaken die je kunt doen om een zwaar vervuilde houten vloer te voorkomen. Als eerste kun je een goede deurmat plaatsen bij de ingang van de houten vloer. Naast vuil kan de mat ook vocht van je schoenen ontnemen, dit is namelijk een van de oorzaker van vlekken en oneffenheden die zullen ontstaan op uw houten vloer. Iets rigoureuzen maar wel zeer effectief is het uittrekken van je schoenen alvorens je de vloer betreedt.