Vergrijsd terras renoveren

Wanneer u een terras heeft van hout, dan ontkomt u er meestal niet aan. Het hout wordt na verloop van tijd grijs. Sommige mensen vinden dit mooi, maar er zijn ook ontzettend veel mensen die dit niet mooi vinden. Een grijs terras is te voorkomen door een hardhout olie te gebruiken. De meeste terrassen zijn gemaakt van hardhout, dit is duurzaam hout dat stevig is en lang mee gaat. Toch verkleurt het wel als u het niet (vaak genoeg) behandeld! Veel mensen komen op een gegeven moment op het punt dat het terras er niet mooi uit ziet. Valt er dan nog wat aan te doen? Tuurlijk! Wij leggen in deze blog uit hoe u het terras weer op kleur brengt.

Schuren

Stap 1 is gelijk de meest intensieve stap: schuren. Om de oude kleur terug te brengen, is het belangrijk om eerst de grijze laag te verwijderen. Dit doet u het beste met een roterende schuurmachine. De oude kleur zal dan vanzelf weer boven komen! Het makkelijkste schuurt u met een groffe korrel, zeker omdat hardhout zich met fijn schuurpapier lastig laat schuren. Schuur zoveel mogelijk in de lengte van het hout. U zult langzamerhand de kleur terug zien komen! Op de bovenstaande foto ziet u duidelijk het verschil van voor en na schuren op Ipé hout.

In de olie zetten

Vervolgens maakt u het terras schoon. Veeg alle stof en resten van het schuren goed weg. Dit doet u met een borstel of een stevige bezem. Wanneer het terras schoon is, kunt u beginnen met het gebruiken van een goede olie. Deze olie heeft wel pigment nodig, want juist pigmenten beschermen tegen verkleuring in de toekomst! Een goed voorbeeld is de Hardhoutolie van Beitz in de kleur Bankirai. U brengt de olie aan met een blokkwast en wrijft de olie op met een stofvrij doek. Zo haalt u overtollig olie weg. Voor het beste resultaat brengt u een dag later nog een tweede laag aan. Dan gaat het geheel ruim een jaar, soms twee jaren, mee voor een nieuw laagje nodig is.

Toekomstige verkleuring voorkomen

Nu uw terras er weer mooi uitziet, wilt u natuurlijk voorkomen dat het er in de toekomst weer lelijk uit gaat zien. Hieronder een lijstje met goede tips die voorkomen dat uw terras verkleurt en lelijk wordt!

  1. Gebruik altijd een goede olie

Eerder in deze tekst beschreven wij hoe belangrijk het is om een goede olie te gebruiken. Bij voorkeur brengt u jaarlijk een nieuw laagje aan. Zo blijft het geheel mooi op kleur en voorkomt u lelijke vlekken ten gevolge van vocht. De juiste olie beschermt uw hout namelijk ook tegen water!

  1. Gebruik de juiste schroeven

In veel hardhoutsoorten zitten looizuur. Wanneer dit het geval is, is het belangrijk dat u de juiste schroeven gebruikt. Op sommige schroeven reageert looizuur en ontstaan er grote, lelijke zwarte en grijze vlekken op het hout. Gebruik daarom altijd de juiste vlonderschroeven en laat u hierover informeren door de verkoper!

  1. Regelmatig vegen

Misschien wel het belangrijkste: regelmatig vegen! Eens per week even met een stevige bezem er overheen. Zo voorkomt u lelijke vlekken én voorkomt u dat het terras glad wordt. Dit laatste is een veel voorkomende probleem bij vlonders.