Een blokhut kiezen

Een blokhut heeft natuurlijk twee grote voordelen. Ten eerste is een blokhut heel erg praktisch, u kunt een blokhut gebruiken voor allerlei doeleinden. Denk aan berging, een werkplek, een zithoek of noem maar op! Maar waar moet u op letten bij het kopen van een blokhut? Wij geven hier een aantal handige tips in!

Afmetingen

Ik zou adviseren om altijd eerst te beginnen met de afmetingen. Hierin is de ruimte die u heeft en de tuin bepalend. Daarnaast dient u natuurlijk te bedenken: wat moet er in komen? Meestal zijn dit bepaalde spullen die er goed in opgeborgen moeten worden. Teken altijd goed uit wat uw ruimte is en wat u nodig denkt te hebben. Daarnaast is het ook belangrijk om goed na te denken over hoogte én dikte. Dat laatste is ook belangrijk. Meestal kunt u zelf een wanddikte kiezen. Hoe dikker de wanden, des te duurzamer uw tuinhuis. Vaak is er een zeer dunne budget-variant. Wij adviseren om altijd een net wat dikkere wand te nemen voor meer stevigheid en een langere levensduur van uw blokhut.

Het dak

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om na te denken over het dak. Het goedkoopste is een plat dak, dit is ook gelijk de meest populaire keuze. Let wel op: een goed plat dak loopt wel af naar achteren! Anders stroomt het water er niet af. Toch kan een schuin dak ook een prachtige optie zijn. Het water loopt er natuurlijk beter af, maar ook voor het oog kan een schuin dak ontzettend mooi zijn. De keuze is dus aan u: wat heeft u liever?

Behandelen met beits

Wat ook belangrijk is; is de kleur. U kunt er voor kiezen om uw blokhut in een prachtige kleur te schilderen. Gaat u liever voor de originele houtkleur van een blokhut? Ook dan kunt u maar beter beitsen. Een goede behandeling zorgt er namelijk voor dat de zon het hout niet laat verkleuren. Daarnaast beschermt het uw hout tegen vocht. Dit kan de levensduur van uw blokhut aanzienlijk verlengen! Soms kunt u uw blokhut gewoon al gebeitst kopen. In andere gevallen dient u het zelf te doen! Kies dan wel voor een hoogwaardige beits zoals bijvoorbeeld Woodstain VV van Teknos Drywood.

Regeltjes

Vergeet overigens niet om rekening te houden met vergunningen. Hoe dat precies werkt verschilt per gemeente. Informeer daarom altijd goed bij uw gemeente wat de lokale regels zijn voor het bouwen van een blokhut. Het zou zonde zijn als u de blokhut achteraf weer moet verwijderen! Dit is een veelgemaakte fout in Nederland.

Een blokhut kiezen

Als u met de bovende punten rekening houdt bij het uitzoeken van een blokhut, komt het vast goed. Het kan natuurlijk gebeuren dat u alsnog geen blokhut kunt vinden bij de bouwmarkt of bij een tuincentrum. Het is ook mogelijk om zelf een blokhut te (laten) ontwerpen. Op het internet vindt u veel aanbieders van op maat gemaakte blokhutten! Zo kan de blokhut aan al uw eisen voldoen.