Soorten bedden

Welke verschillende soorten bedden zijn er en hoe kies ik het juiste bed?

Bedden zijn er in verschillende soorten en maten. De aankoop van een bed is net als een goede nachtrust ontzettend belangrijk. Wij kunnen ons voorstellen dat het hierdoor wellicht lastig is om een bed te vinden dat bij jouw lichaam en slaapgewoontes past.

In dit artikel vertellen wij meer over de typen bedden die er zijn en hoe je de juiste keuze kan maken voor de perfecte nachtrust.

Boxspring

Een boxspring is tegenwoordig een van de meest populaire soorten bedden. Een boxspring bed staat ook wel bekend als een hotelbed, en wij weten allemaal dat hotelbedden behoorlijk aangenaam kunnen liggen. Dit is dan ook een van de meest voorname redenen waarom men voor een boxspring kiest. Dit betekent echter ook een hoger prijskaartje dan andere typen bedden.

Een boxspring is in principe een bedbodem, bestaande uit een bodem met veren en bekleding, waar een matras opgelegd wordt. Voor maximaal comfort wordt een pocketmatras, latexmatras of koudschuim matras geadviseerd.

boxspring

Ledikant

Wellicht zegt de naam ledikant je niks, toch wordt een ledikant als het ‘gebruikelijke’ bed gezien en hierdoor een van de meest voorkomende type bedden. Een ledikant is uiteindelijk je bedombouw, hierbij worden je matras en matrasbed worden dus niet meegerekend.

Een ledikant is doorgaans vervaardigd van hout maar er zijn ook varianten van bijvoorbeeld metaal beschikbaar. Een ledikant kan ook een leuk project zijn voor de handige klussers onder ons. Bekijk eens ons artikel over het maken van steigerhouten meubels voor meer informatie.

Omdat een ledikant niet per sé in een bepaalde vorm of met bepaalde eigenschappen gekenmerkt wordt zijn er veel verschillende modellen en stijlen te verkrijgen. Nog een voordeel: een ledikant is doorgaans een van de meest voordelige opties.

ledikant

Waterbed

Mensen die de voorkeur geven aan een waterbed willen niet anders. Het vereist echter wel behoorlijk veel gewenning, voor sommigen went het zelfs nooit. Mocht je willen weten wat voor ondergrond jouw bed heeft, de naam verklapt het al; water.  

Een waterbed wordt gekenmerkt door een zachte tou4ch, onstabiel oppervlak en hoge aanschaf- en onderhoudskosten. Als we één advies kunnen geven is dat je van tevoren zeker moet weten dat je een waterbed wilt, voor je jouw nachtrust hierop gaat aanpassen.

Slaapbank

Mocht je een beperkt aanbod aan ruimte hebben in je slaapkamer, wellicht omdat je in bijvoorbeeld een studentenhuis woont, dan is een slaapbank een optie. Hiermee vang je namelijk twee vliegen in één klap; je koopt met een product een comfortabele bank en bed.

Op zoek naar meer tips gerelateerd aan studentenkamers? Bekijk eens onze DIY projecten voor studentenkamers.

Slaapbanken zijn er in vele soorten en maten. Afhankelijk van hoe vaak je je bank gaat omtoveren, is het handig om te weten wat voor mechanisme de slaapbank heeft. Het ene mechanisme is namelijk makkelijker en intuïtiever dan de ander.

Ook comfort is uiteraard enorm belangrijk. Sommige slaapbanken zijn qua comfort nauwelijks te onderscheiden van een normaal bed terwijl anderen net wat meer comfort bieden dan bijvoorbeeld een normale bank of luchtbed.

slaapbank

Hoogslaper/stapelbed

Wil jij op minimale vierkante meters zoveel mogelijk mensen kwijt? Dan is een hoogslaper of stapelbed wellicht een optie. Het verschil tussen een hoogslaper en een stapelbed zit in het aantal bedden.

Een hoogslaper is namelijk niets anders dan een verhoogd bed. Dit is een ideale optie voor in bijvoorbeeld krappe kinder- of studentenkamer. Omdat je bed ‘op poten’ staat heb je extra ruimte over onder je bed. Hier kan je bijvoorbeeld een bureau of bank kwijt, zo gebruik je de beschikbare ruimte maximaal.

De naam ‘stapelbed’ verklapt het type bed wellicht al. Een stapelbed is namelijk niets meer of minder dan opgestapelde bedden. Een stapelbed is dus in wezen een normaal bed, met een tweede bed erop geplaatst.

hoogslaper

Maar hoe kies je dan het juiste bed?

De bovenstaande bedden zijn verkrijgbaar in vele soorten en maten. Sommigen kiezen hun bed eenvoudig, anderen hebben weer enorm specifieke wensen waardoor het kiezen van het juiste bed een lastige kwestie is. De volgende stappen zullen je helpen met het kiezen van het juiste bed.

  1. Bepaal de juiste maat – goed om te weten is dat het ideale bed ongeveer 20 tot 30 centimeter groter is dan jouw lichaamslengte. Bedden hebben doorgaans standaardafmetingen, een enkel bed is 90 x 200 en een tweepersoonsbed is doorgaans 180 x 200 cm. 
  2. Kies het juiste (type) matras – het matras is een ontzettend belangrijk, zo niet het belangrijkste onderdeel van je bed. Een matras is al snel te hard of te zacht en moet ook voldoende comfort en ondersteuning bieden. Doorgaans kan er gekozen worden voor een latex-, pocketveer-, of traagschuim matras.
  3. Kies de juiste hardheid van je matras – Het kiezen van de juiste hardheid kan lastig zijn, voornamelijk wanneer er fysieke kwesties mee verbonden zijn. Hier wordt dan ook aangeraden om contact op te nemen met een slaapadviseur en op basis van jouw fysiek en slaapgewoontes een perfecte keuzen te maken.
  4. Kies een vlak of verstelbaar bed – Dit is een wat eenvoudigere keuze dan de voorgaande stappen. Kijk jij veel tv, lees je veel boeken of zit je vaak rechtop in bed? Dan is een verstelbaar bed aangeraden, dit heeft echter wel een hoger prijskaartje.
  5. Selecteer de juiste bedbodem – Een matras is ontzettend belangrijk, dit betekent echter niet dat je deze zomaar op iedere bedbodem kan leggen. Een bedbodem heeft namelijk wel degelijk een functie. Bij het kiezen van een bedbodem dien je namelijk rekening te houden met comfort, ventilering, en bijvoorbeeld antislip opties.
  6. Beslis of je een extra matras wilt – Met een extramatras bedoelen we een topmatras. Een topmatras is een dun matras dat je bovenop je normale matras legt. Dit biedt extra comfort en extra levensduur van je normale matras.
  7. Pas je bed aan op je design – De laatste stap is voornamelijk een smaakkwestie. Je hebt namelijk alle stappen gerelateerd aan slaapcomfort al doorlopen. Kies nu dus simpelweg het type bed met jouw favoriete kleur die perfect pas in je slaapkamer.