Buigtangen en Buigveren

Wanneer een buigveer gebruiken en wanneer niet?

De buigveer is een speciaal stuk gereedschap dat is ontwikkeld om kunststof installatiebuizen te buigen zonder dat het je veel moeite kost. De buigveer voorkomt dat de buis knikt en de wand en daarmee de structurele integriteit van de buis beschadigd raakt.

Dit stuk gereedschap is eigenlijk niet meer dan een lange veer dat ondersteuning biedt aan de buis van binnenuit, waardoor je een mooi buigresultaat kunt realiseren. Een buigveer is overigens ook geschikt voor het buigen van buizen van zacht koper.

Je vindt buigveren in verschillende diameters. Het is belangrijk om een diameter te kiezen die past bij de doorsnede van je buis. Is de buigveer te dun? Dan biedt deze geen of te weinig ondersteuning en knikt de buis alsnog. Een te dikke veer zal niet in de buis passen, waardoor buigen helemaal niet mogelijk is.

gereedschap

Hoe werkt een buigveer eigenlijk?

Een buigveer is een lange, stalen veer die voldoende flexibiliteit biedt om deze eenvoudig te buigen. De windingen van de veer zitten erg dicht op elkaar. Wanneer je de veer buigt zal er dus ook niet veel ruimte ontstaan. En dat is erg belangrijk! Dit betekent namelijk dat de veer veel ondersteuning kan bieden aan de buis en dat deze gelijkmatig verdeeld wordt. Je voorkomt dus dat er veel druk op een of enkele punten van de buis komen te staan. De buis zal dan ook niet knikken.

Je kunt kiezen uit buigveren met verschillende diameters en lengtes. Een buigveer is altijd voorzien van één of meerdere ogen, waar een touw of installatiedraad aan bevestigd kan worden. Dit maakt het makkelijk om een lange buigveer door een buis te trekken.

Welke soorten zijn er?

We kunnen de buigveer verdelen in twee soorten; de binnenbuigveer en de buitenbuigveer. De eerste binnenbuigveer is  de bekendste en meest gebruikte soort buigveer. Bij een binnenbuigveer wordt de veer in de buis gestoken en biedt de veer ondersteuning van binnenuit. Bij de buitenbuigveer werkt het precies andersom. Je steekt de buis in de veer en de veer biedt ondersteuning van buitenaf.

Wanneer is een buigveer niet geschikt?

Buigveren worden dus gebruikt om dunne kunststof en zacht koperen installatiebuizen te buigen. Een buigveer is echter niet aan te raden als je dikkere buizen of buizen van steviger materiaal wilt buigen. In dat geval raden we aan om een buigtang of buigmachine te gebruiken.

Buigtangen zijn er ook in verschillende soorten en maten, maar deze bieden wel meer flexibiliteit per formaat, omdat je hier meerdere soorten buizen in kunt buigen, terwijl een buigveer alleen geschikt is voor één formaat.