Zomerzonnewende

Het is een zogenaamd astronomisch fenomeen, het is namelijk een dag waarop de zon op zijn hoogst aan de hemel staat. Dit bijzondere natuurverschijnsel wordt al heel lang geleden gevierd, zelfs toen men de precieze stand van de zon nog niet kon bepalen. De zon was vroeger de enigste manier om de tijd te bepalen en werd daarom zorgvuldig bekeken tot het haar hoogtepunt heeft bereikt. De zonnewende wordt ook wel solstitium (in het Latijn) wat letterlijk ‘zonnestilstand’ betekend. In het Engels spreekt men over Solstice.

Wat is een zonnewende?

Om maar direct met de deur in huis te vallen, de zomerzonnewende is de langste dag van het jaar. Dit wil zeggen dat het op alle andere dagen minder lang licht is. Tevens is deze dag het startpunt van de astronomische zomer. Veel landen vieren deze dag op een bijzondere manier, de dag van de zonnewende staat namelijk voor een nieuw begin. Het wordt dan voornamelijk met vrienden en familie gevierd die dan centraal staan.

Wanneer de zon verder richting de Kreeftskeerkring beweegt, worden de dagen langer op het Noordelijke halfrond en juist korten op het Zuidelijke halfrond. Dit heeft te maken met het licht dat maar één zijde van de aarde bereikt. Wanneer de zon precies op het middelpunt staat van die twee, dus loodrecht boven de evenaar, spreekt met van een equinox. De dag en nacht zijn dan overal op aarde even lang. Het wordt dan ook een dag-en-nachtevening genoemd.

Langste en korste dag

Zoals hierboven vernoemd is de zomerzonnewende de langste dag, het is op deze dag bijna 17 uur lang licht in onze hoofdstad. Wanneer het voor ons dus de langste dag van het jaar is, is het voor het andere deel, het Zuiderlijk halfrond, van de wereld net andersom. De langste nacht oftewel de kortste dag van het jaar.

Wanneer is een zomerzonnewende?

De zomerzonnewende vindt plaats op de dag dat de astronomische zomer begint, dit is op 21 juni en in een schrikkeljaar juist op 20 juni. Het klinkt misschien onlogisch maar na deze dag worden de dagen alleen nog maar korter. Dit is mede de rede waarom er jarenlang tijdens deze dag een viering met offers en rituelen bestond om de toekomstige duisternis te verdrijven. Dit is tevens een zeer goede periode om een bloementuin aan te leggen.

Vieren en tradities

Deze gebruiken werden vaak verbonden aan het geloof. Aangezien het geloof steeds minder aanwezig is is het moment van vieren op de dag van de zonnewende steeds verder afgenomen. Echter, worden oude tradities en culturen net zoals het vieren van de zomerzonnewende weer toegenomen om dat het verband van mens en natuur de laatste jaren weer meer onder de aandacht komt.

In Scandinavië is het vieren van de zogenaamde Midsommar ongekend populair. Het betreft een uitgebreidt feest die begint met een diner en die de hele nacht doorgaat met vreugdevuren die de mensen moet beschermen tegen duisterse krachten.

De magie van een zomerzonnewende

Veel mensen brengen deze speciale dag van de zonnewende in verband met liefde en romantiek. In de scandinavische landen zie je zelfs een piek in het aantal kinderen dat rond deze periode wordt verwekt. Het is ook een zeer geschikte periode om te beginnen met kinderen, je baby zal dan namelijk aan het begin van de lente ter wereld komen. De donkere dagen zijn dan aan het eind.

Tevens geloven mensen dat trouwen op deze bijzondere dag een positief effect heeft op je toekomstige huwelijk. Vroeger ging men uit van een zegening met een gelukkig en voornamelijk vruchtbaar huwelijk.

Zonnewende van 2021

Het moment van de zomerzonnewende van 2021 is al bekend, omdat het geen schrikkeljaar betreft zal deze zijn op 21 juni. Om precies te zijn zal de zon van richting veranderen om precies 05:32 uur.

Je hebt daarentegen ook een winterzonnewende, deze is in 2021 op 21 december op het noordelijk halfrond. Tevens geldt voor de winterzonnewende dat deze met een schrikkeljaar op 22 december valt. Terwijl dan de dagen op het zuiderlijk halfrond langer worden is dat bij ons juist andersom.

Midzomerfeest

Wellicht ben je wel bekend met een midzomerfeest of meerdere midzomerfeesten. Deze viering verwijst juist naar de zomerzonnewende en werdt meestal op 24 juni, drie dagen na de zonnewende gevierd.