Steigerhouten meubels maken

Doe het zelf met steigerplanken!

Steigerplanken is een veelgebruikte houtsoort voor producten die zowel buitens- als binnenshuis kunnen staan. Dit hout dankt de naam aan de bouw doordat het vaak gebruikt wordt in steigers. Het is daarom belangrijk dat dit hout bestendig is tegen verschillende weerselementen, zoals zonlicht en regen. 

Daarnaast zijn de steigerplanken in verschillende lengtes en diktes verkrijgbaar. De spullen die je met deze planken kan maken, zijn hierdoor zeer divers. Van groot tuinmeubilair tot kleine accessoires voor binnen. Met het juiste gereedschap en inzicht kan je je hele huis inrichten. Hieronder kun je inspiratie opdoen voor de volgende doe het zelf klus. 

Tuinmeubilair

Het steigerhout dat in de bouw is gebruikt, is ideaal om tuinmeubilair mee te maken. De robuuste en ruwe uitstraling zorgt voor een mooie blikvanger in de tuin. Een van de voordelen om het tuinmeubilair zelf te maken, is dat de tuinset precies in het gewenste formaat gemaakt kan worden. Hierdoor zullen de meubels perfect in jouw tuin passen. Daarnaast kun je in het midden van de tafel ook een opening vrij houden om zelf een vuurtafel te bouwen. 

houten tafeltje

Plantenbakken

Bloemen en planten zijn een mooie manier om een tuin op te fleuren. Dit kun je vervolgens in zelf gekochte plantenbakken plaatsen, maar je kunt deze ook zelf maken. Als je het tuinmeubilair ook zelf hebt gemaakt, zullen de plantenbakken er mooi bij staan. Daarnaast kun je de bakken zo hoog, laag, breed en lang maken als je maar wilt. Hierdoor zullen alle bloemen of planten erin passen. Bekijk een onze tips omtrent planten stekken, altijd handig!

Schutting

Om de tuin van je buren of andere mensen in de straat af te schermen, kan je een schutting plaatsen. Het hout dat je hier het beste voor kan gebruiken is geïmpregneerd steigerhout. Door de planken te impregneren met een duurzaam en milieuvriendelijk middel, is het hout beter bestand tegen de weerselementen. Hierdoor behouden de planken langer hun goede staat en blijven ze langer mooi. Er zijn daarnaast geïmpregneerde steigerplanken verkrijgbaar die extra lang zijn en hierdoor ideaal voor een schutting. 

Eettafels

Steigerhouten meubels kunnen niet alleen buiten maar ook binnen geplaatst worden. Het zelf maken van een steigerhouten eettafel is dan ook een zeer interessante optie voor de klussers onder ons. Kies simpelweg het juiste hout, je favoriete onderstel en het klussen kan beginnen. Vergeet ook niet dat een tafel die binnen staat ook behandeld kan worden, dit om de levensduur te verlengen.

Laat jij het klussen liever aan anderen over? Geen zorgen. Steigerhouten eettafels en andere soorten eettafels zijn uitgebreid online verkrijgbaar. Vergeet ook niet passende eetkamerstoelen te bestellen om de look helemaal af te maken.

Accessoires

Bij doe het zelf projecten met steigerplanken, denken veel mensen gelijk aan tuinmeubilair of een schutting. Met dit hout kan je echter ook kleinere spullen maken. Denk hierbij aan kleine meubels voor binnen, zoals lage krukjes of bijzettafels. Verschillende interieuraccessoires zijn ook heel gemakkelijk met steigerhout te maken. Je kunt je huis inrichten met een zelfgemaakte spiegel, wandpaneel, kapstok of zelfs een wijnrek. Het onbehandelde hout kan je vervolgens naar eigen smaak beitsen, lakken en verven.

Blaas jij je oude meubels liever een nieuwe leven in? Bekijk dan eens onze tips om voor het whitewashen van oude meubels. Je hoeft niet per sé een nieuw tafel of set stoelen te kopen!