Oude meubels whitewashen

Heb je saaie oude meubels die je een tijdje aan de kant hebt gezet? Of ben je van plan om oude saaie meubels weg te doen omdat je deze niet meer gebruikt? Misschien wilt je een witwash techniek overwegen die je houten meubels opfleurt om je een hoge esthetische en nieuwe vintage look te geven.

Deze techniek zal je oude houten meubels opknappen door de nerf en de dwarsdoorsnede van het hout duidelijk te laten zien. In tegenstelling tot traditioneel wit schilderen, bestaat witkalkverf uit gebluste kalk of calciumcarbonaat als hoofdingrediënt, waardoor het geverfde oppervlak langer meegaat met zeer weinig onderhoud. Deze techniek is eenvoudig, maar je moet nog steeds extra aandacht besteden aan de processtappen om te voorkomen dat je kunstwerk op je oude meubels breekt.

De drie fasen van whitewashen

Het whitewashen van oude meubels wordt gedaan in drie hoofdstappen, deze hoofdstappen gaan dus één voor één uitgelegd worden.

1. Pre-Whitewashen

Reinig je oude meubels en maak het oppervlak glad met schuurpapier met korrel 80 tot 400 voor een zeer glad oppervlak. Een gladde ondergrond zorgt ervoor dat het schilderij er volledig aan hecht.

Maak de witkalkoplossing op waterbasis door witkalkverf en water te mengen in een verhouding van 1:1 voor een dikkere kleur of 1:3 voor een lichtere kleur. De verhouding kan naar wens worden aangepast. Je kunt ook een whitewashen-oplossing op oliebasis maken, maar dit heeft minder de voorkeur omdat het een geur heeft.

Probeer de whitewashen op een klein houten oppervlak. Als je van de kleur houdt wanneer deze droogt, kun je doorgaan naar de volgende stap. Probeer anders de verhouding van de oplossing aan te passen. Zorg ervoor dat de oplossing voldoende is om het hele meubilair te schilderen.

2. Whitewashen

Schilder het oppervlak in de richting van de houtnerf met een verfroller. Als het oppervlak te nat is, droog het dan voorzichtig af met een spons.

Je kunt een tweede laag toevoegen als je de voorkeur geeft aan een dikkere kleur door opnieuw te schilderen op de bovenste gedroogde eerste laag.

3. Na-Whitewashen

Als het oppervlak volledig is opgedroogd, brengt je een afwerkingslaag aan door een laag polyurethaan aan te brengen. Dit is om ervoor te zorgen dat het oppervlak van het hout volledig wordt beschermd en verzegeld.

De whitewash techniek is zeer geschikt voor grenenhout. Heb je een andere houtsoort, zoals eikenhout? doe dan beits techniek. In plaats van het oppervlak in de richting van de nerf te schilderen, schildert je in omgekeerde richting.

Voor meer informatie in detail kun je online inspiratie opdoen en kijk op de doe het zelf blog. De whitewash techniek is niet moeilijk, maar heeft zeker extra aandacht nodig om het beste resultaat te krijgen voor je oude meubelen.