Een vlinderstruik is een zeer populaire plant met Chinese oorsprong. Je ziet ze vaak in tuinen omdat ze relatief weinig eisen stellen aan de bodem. De vlinderstruik (Latijnse naam: Buddleja Davidii) groeit zeer snel en krijgt na loop van tijd een wilderige uitstraling en kan maar liefst 3 meter hoog worden. Hij wordt gekenmerkt door de grote paarse trossen van bloemen die zeer geliefd zijn bij vlinders, hommels en bijen. Maar ook voor mensen is het een lust voor het oog, wat mensen vaak niet weten is dat je ze ook eenvoudig zelf kunt stekken. In dit artikel leggen we je uit hoe je een vlinderstruik kunt stekken en beschrijven we eenvoudig alle stappen. Wil je misschien ook eens je kamerplanten stekken? Lees dan een ander artikel hierover dat we eerder hebben geplaatst.
Wanneer een vlinderstruik stekken?
Het beste moment voor het stekken van een vlinderstruik is in de rustperiode van deze plant. Dat is in principe de winterperiode van november tot april. Voor de efficientie kiezen we zelf meestal het einde van deze periode, in het voorjaar moet de vlinderstruik namelijk toch gesnoeid worden. Hoe je het beste de vlinderstruik kunt snoeien lees je verder in dit artikel.
Vlinderstruik vermeerderen in stappen
Het stekken van een vlinderstruik kan op meerdere manieren, zowel op water als direct in de volle grond. We zullen beide methoden toelichten inclusief de voor- en nadelen.
Stap 1. Knippen
Je gaat de stekjes (takken van de huidige plant) maken door stukken van ongeveer 30 centimeter van de plant af te knippen. Gebruik hiervoor de dikkere houtachtige delen van de plant, dus niet de (dunnere) toppen. Zorg ervoor dat deze takjes minimaal 2 of meer bladknopen bevat.
Stap 2. Klaarmaken
Nu je een aantal takken van de plant hebt afgesneden of geknipt, ga je deze klaar maken om te stekken. Je ontdoet de onderste 5 centimeter van zijtakjes en bladeren, deze komen later namelijk onder de grond te staan. Gebruik altijd dezelfde kant van de tak onder, zodat de groeirichting hetzelfde blijft als dat deze is afgenkipt van de bestaande vlinderstruik.
Stap 3. Planten
De stekjes zijn nu klaar om geplant te worden, dit kan direct op de gewenste plaats in je tuin of door ze eerst gebundeld te plaatsen. Dit is handig wanneer je bijvoorbeeld niet voldoende schaduwrijke plaats in je tuin hebt. De jonge stekjes zijn namelijk gevoelig voor flinke temperatuurswisselingen. Je kunt de bundel na een paar weken uit de grond halen om vervolgens verder te uit te planten op de gewenste plaats.
Wanneer je ervoor kiest om ze direct op de gewenste plaats in je tuin te zetten, houd dan minimaal 25cm afstand tussen ieder stekje. Je plaatst ze door ze gewoon recht in de grond te prikken. Nadat ze in de grond zitten even goed aanwateren.
De volledig goed gewortelde stekken kunnen in het voorjaar een jaar later eventueel weer verplaatst worden naar de definitieve bestemming. Een vlinderstruik heeft een hoge kans tot overleving dus je hoeft niet te veel stekjes te maken. Zelfs als je geen groene vingers hebt is de kans klein dat het misgaat.
Vlinderstruik stekken op water
Hierboven beschreven we de methode om een vlinderstruik te stekken in de volle grond. Je kunt dit echter ook op water doen. Je volgt dezelfde stappen, maar in plaats van deze takjes in de grond te steken, zet je ze eers in een vaas met water. Het voordeel is dat je deze binnen kunt zetten en met een ideaal klimaat zullen de wortels sneller groeien. Ververs regelmatig het water om schimmelvorming te voorkomen in de vaas. Na ongeveer 4 tot 6 weken zullen er al voldoende wortels verschijnen om deze vervolgens op de gewenste plaats in je tuin te planten.
Snoeien vlinderstruik
Zoals eerder aangegeven is het stekken van een vlinderstruik het beste te combineren wanneer je hem gaat snoeien. Het snoeien van een vlinderstruik kun je het beste doen in het voorjaar, maart of april. Je snoeit de plant dan helemaal terug tot ongeveer 40 centimeter boven de grond. Door de struik te snoeien veroudert hij minder snel en blijft hij beter in bloei in de zomermaanden. In juni komen er vaak al langere takken (scheuten) aan de plant, als je deze toppen eruit knipt zal deze gaan vertakken en geeft hij uiteindelijk meer bloemen. Zodoende krijg je een mooi volle plant.
Tips om groei en bloei te bevorderen
Snoei tijdens de bloei, van juli tot oktober regelmatig de uitgebloeide bloemen eruit. Zodoende blijft hij nieuwe bloemen aanmaken zodat je een langer bloeiseizoen hebt met deze plant. Hier geniet niet alleen jij maar ook de vlinders, beien en hommels van.
Dus ga jij die groene vingers aan het werk zetten en een vlinderstruik of wellicht iets anders zoals Pannenkoekplant stekken – pilea stekken – Bij Heleen? Volg simpelweg de bovenstaande stappen of klik op de link!