De natuur mag uiteraard haar gang gaan. Maar in jouw tuin ben jij er om haar bij te sturen! Zo houd jij de volledige regie over je eigen bloemperken. Bepaal zelf de (in)richting van jouw bloemperken
Want waarom zou je niet een lapje lege grond willen gebruiken om er iets schitterends van te maken? Je hebt het absoluut voor het zeggen hoe dit eruit gaat zien, omdat jij bepaalt welke bloemen, planten en andere versieringen er onderdeel van gaan uitmaken. Let wel, afhankelijk van je specifieke keuze zul jij in meerdere of mindere mate je borders goed moeten onderhouden. Sommige planten hebben namelijk veel verzorging nodig, anderen redden het ook wel prima in hun eentje. Dus ga jij je Tuin opknappen – dit kun je doen! – Doe het zelf – Bij Heleen.
Zowel losse planten kopen om je borders mee op te sieren als de aanschaf van complete borderpakketten is mogelijk. Dat hangt helemaal af van jouw wensen en inzet. Met dat laatste bedoelen we hoe kritisch je bent in wat er precies allemaal mag groeien. Bestel je daarom al je planten in één keer, kies dan wel een borderpakket uit waar alle planten in zitten die jij mooi vindt en die voor jou bovendien praktisch zijn. Bekijk ook eens onze tips omtrent planten stekken, een goed begin is het halve werk!
Filter je wensen en zoekresultaten bovendien op de volgende zaken:
- Gemiddelde lengte: kies de planten uit die net zo hoog of laag zijn als jij ze hebben wilt en controleer goed of ze geen andere gewassen overschaduwen.
- Bodem: sommige siergrassen hebben een speciaal type bodem nodig om te kunnen groeien. Zoek ze hier dan dus ook op uit.
- Omstandigheden: gun planten die licht nodig hebben volop aandacht van de zon. Zo niet, dan mogen ze wat meer in de achterhoede staan.
- Verzorging: controleer hoeveel verzorging je siergras vereist.
De verschillende onderdelen van je border kunnen als volgt zijn:
Siergrassen
Uit de alinea hierboven kun je al afleiden dat diverse soorten ook verschillende eigenschappen hebben. Wij verdelen ze onder in twee soorten:
Lage siergrassen
De wat lagere siergrassen dienen vooral als opvulling, maar zien er daarom nog steeds aantrekkelijk uit. Ze zijn een niet te onderschatten zo belangrijk onderdeel van het grote geheel! Mochten er op bepaalde plekken grotere planten voor komen te staan, dan moeten ze wel voldoende licht op kunnen vangen. Maar het fijne aan vele soorten lage siergrassen is dat ze dat eigenlijk niet eens nodig hebben. Ook in de schaduw doen ze het namelijk fantastisch!
Hoge siergrassen
We noemen geen lage siergrassen als er ook hogere bestaan. Zoals je uit de naam al kunt afleiden is dit de begroeiing van een gemiddelde tot grotere lengte die in staat zijn om een grotere schaduw te werpen. Is dat niet de bedoeling, dan staan ze ook heel mooi in de achterhoede. Wellicht heb je een wand aan de rand van je border die je niet wilt of mag schilderen maar wel een leuk natuurlijk kleurtje wilt geven. Dan komen de hogere siergrassen als geroepen! Ze zijn bovendien enorme trekpleisters voor vlinders in je tuin.
Siergrind
Stel jezelf pas tevreden wanneer je border helemaal af is. Misschien vind je het helemaal niet vervelend om tussendoor nog een beetje bodem te kunnen zien, maar een kleurrijker oplossing is ook mogelijk. Siersteentjes zijn namelijk in allerlei vormen, structuren en kleuren verkrijgbaar! Het enige nadeel eraan is dat ze lichtelijk de grond in kunnen zakken na een regenbui. Daar is echter ook een gemakkelijke oplossing snel voor gevonden: plaats er een worteldoek onder. Daarmee voorkom je meteen dat er onkruid de kop op komt steken.
Verhoging
Veel borders kennen geen verschil in hoogte met de rest van het tuinpad of -oppervlak. Wil je dit wel maar is dat van zichzelf nog niet het geval? Dan zul je daar zelf voor moeten zorgen door middel van een borderrand. Die zijn bij bouwmarkten en speciaalzaken verkrijgbaar, maar kun je ook zelf maken van metaal of duurzaam hout. Door voor een van deze materialen te kiezen heb je ook de zeggenschap over de kleur van deze opstaande rand. Zo maak je van je tuin een prachtig geheel!
Wil je jouw tuin geheel een maken met de natuur? Overweeg dan eens een vlinderstruik. Wij zouden Hobbyprojecten niet zijn als we geen tips zouden geven over het stekken van een vlinderstruik. Bekijk dus snel onze handige tips!