Kiezen van de juiste bureaustoel

Een juiste zithouding is enorm belangrijk, met name wanneer je bijvoorbeeld een kantoorbaan hebt en de hele dag zit. Daarom is het ontzettend belangrijk om de juiste bureaustoel te kiezen die niet alleen comfortabel is, maar ook voldoende ondersteuning biedt.

Bij Hobbyprojecten bespreken we niet alleen handige klus- en DIY-projecten, we geven ook graag handige tips voor alles woon- of klus gerelateerd. Daarom vertellen wij in dit artikel alles over het kiezen van de bureaustoel, die pas bij jouw lichaam!

Zwarte bureaustoel achter bureau

Typen bureaustoelen

Voor je een bureaustoel kiest, is het handig om te weten welke typen bureaustoelen er eigenlijk zijn. Er zijn namelijk meerdere soorten bureaustoelen met verschillende kenmerken en eigenschappen. Normaal gesproken worden de volgende typen stoelen onderscheiden:

  • Klassieke bureaustoel – Dit is waarschijnlijk het type bureaustoel waar je als eerst aan denkt. Deze stoelen vindt je dan ook in veel kantoren of achter veel computers terug. Een klassieke bureaustoel biedt veel comfort en stabiliteit en zijn in verschillende varianten verkrijgbaar.
  • Computerstoel – Zit je veel achter de computer? Dan is een computerstoel een goede optie. Computerstoelen hebben vijf wielen en garanderen het comfort voor iedere computergebruiker.
  • Managerstoel – Ben je op zoek naar een zo luxe mogelijke stoel? Dan is een managerstoel wellicht een optie. Dit type bureaustoel is vervaardigd van luxe en duurdere materialen. Hierdoor oogt én voelt de stoel weer net hoogwaardiger dan andere.
  • Receptiestoel – Een receptiestoel heeft doorgaans vier poten en een volledige zijleuning. Een opvallend kenmerk is dat een receptiestoel een wat slanker design heeft dan andere bureaustoelen.
  • Vergaderstoel – Een vergaderstoel heeft een wat minder statisch karakter dan andere stoelen. Tijdens een vergadering zal je veel bewegen en naar voren en naar achter leunen. Dit is precies waar dit type stoel op gericht is.
  • Werkstoel – Ben jij een echt harde werker? Overweeg dan een werkstoel. Een werkstoel onderscheidt zich door bijvoorbeeld een voetondersteuning en uitgebreide hoogte-aanpassing.

Ben je ook op zoek naar het juiste bed? Bekijk ons artikel over de verschillende soorten bedden, inclusief keuzehulp!

bureaustoelen in vergaderruimte

Aan welke normen moet een bureaustoel voldoen?

Bureaustoelen moeten aan bepaalde normen voldoen, in Europa geldt de Europese norm. Deze normen kunnen per werelddeel verschillen vanwege cultuur- en fysieke verschillen tussen bevolkingsgroepen.

Naast deze Europese norm is er ook nog een Nederlandse richtlijn opgesteld. Hier is voor gekozen omdat de lengteverschillen van de Nederlandse bevolking enorm kunnen variëren.

NEN-EN 1335

De Europese norm wordt ook wel NEN-EN 1335 genoemd. De norm zegt voornamelijk wat over de afmetingen en de opties van instelbaarheid.

Dankzij deze norm wordt er gegarandeerd dat 85% tot maar liefst 95% van de mensen hier comfortabel op kan plaatsnemen. Enkel bijzonder kleine of grote mensen zullen wellicht hinder ondervinden.

Wil je zeker weten dat je een goede bureaustoel koopt, controleer dan van tevoren of deze voldoet aan de NEN-EN 1335 norm.

NPR 1813

De Nederlandse norm wordt ook wel NPR 1813 genoemd. Deze Nederlandse norm lijkt grotendeels op de Europese norm maar is meer gericht op het fysiek van de Nederlandse bevolking.

90% van de Nederlandse bevolking zou comfortabel op een bureaustoel kunnen zitten mits deze voldoet aan de NPR 1813 norm.

Bureaustoelen in een open kantoor

Wat zijn de verstelmogelijkheden?

Een bureaustoel kan op enorm veel vlakken ingesteld worden. De een weer net wat meer dan de ander. We onderscheiden de volgende verstelmogelijkheden:

  • Zithoogte-verstelling – De naam spreekt hier voor zich.
  • Rugleuning-hoogteverstelling – Ook hier spreek de naam voor zich.
  • Lendensteun-verstelling – Met de lendensteun kan je de hoogte van de kromming van de stoel aanpassen om deze beter bij de kromming van jouw rug te laten passen.
  • Zitdiepte-verstelling – Hiermee kan de zitting naar voren of naar achter geschoven worden.