Radiatorfolie aanbrengen

Ben jij op zoek naar meer informatie over het aanbrengen van radiatorfolie? HobbyProjecten geeft je alle tips & tricks, inclusief stappenplan.

Radiatorfolie werkt volgens een heel eenvoudig principe. Je radiator straalt zowel warmte in de kamer als tegen de muur erachter. De warmte die tegen je muur gestraald wordt gaat verloren, zeker als je dunne enkelwandige wanden hebt.

Radiatorfolie wordt onzichtbaar achter de radiator aangebracht en helpt voorkomen dat die warmte verloren gaat door de warmte terug in de kamer te reflecteren.

Maar waarvoor dient radiatorfolie precies? En wat bespaar je als je radiatorfolie gebruikt? Op deze vragen geven we antwoord in deze blog.

Waarvoor dient radiatorfolie?

Radiatorfolie is een folie dat je tegen de muur of tegen de achterkant van de radiator aanbrengt. De folie lijkt op een soort aluminiumfolie.

Je kunt aluminiumfolie gebruiken. Dit is goedkoop, maar is lastig om aan te brengen en scheurt snel. Daarom is het sterk aan te raden om echte radiatorfolie te kopen.

Dit folie zorgt er voor dat de warmte die van je radiator afkomt weer je kamer in gereflecteerd wordt. Afhankelijk van het soort radiatorfolie en de plaatsing ervan kan het warmteverlies wel met 75 tot wel 95% verminderd worden.

Radiatorfolie breng je aan op de achterkant van de radiator of tegen de muur achter de radiator en is dus volledig onzichtbaar.

klustools in een huis voor de verwarming

Wat bespaar je gemiddeld met radiatorfolie?

Wanneer radiatorfolie is aangebracht zal er minder warmte verloren gaan. Hierdoor wordt er minder gas verbruikt en bespaar je op de kosten van gas. Het is niet gemakkelijk om te zeggen wat de hoogte is van de besparing.

Dit is namelijk afhankelijk van de soort muur of het soort raam waar de radiator naast staat of tegenaan hangt. Ook hangt de besparing af van de isolatie van je ruimte, het rendement van je cv-keten en hoe je zelf stookt. Als je in een huis woont dat erg goed geïsoleerd is bespaar je hier nog steeds de helft van.

Vragen die je jezelf stelt om te bepalen wat de hoogte van je besparing is:

  • Heb je 1 of meer dan 1 radiator voorzien van folie?
  • Staan deze radiatoren tegen de muur of tegen een raam?
  • Hoe goed je gevel of spouwmuur is geïsoleerd?

Bij huizen die niet goed geïsoleerd zijn kun je tussen de 50 en 100 euro besparen per jaar. In andere gevallen kun je zo’n 40 euro besparen.

Tegen de muur of radiator?

Radiatorfolie wordt in twee verschillende soorten verkocht. Radiatorfolie voor op de muur of om direct op de radiator aan te brengen. Voor de werking van de folie maakt het niet veel uit of je het op de muur of tegen de radiator aanbrengt.

Meestal wordt gekozen voor radiatorfolie dat je direct tegen de radiator aanbrengt. Dit is voornamelijk omdat deze folie niet meer zichtbaar is waardoor het er netjes uit blijft zien.

Ook levert radiatorfolie dat direct op de radiator is aangebracht een grotere besparing op.

kat op een radiator

Waar moet je op letten bij het aanbrengen van radiatorfolie?

Er zijn een aantal punten waar je goed op moet letten bij het aanbrengen van radiatorfolie.

Bekijk bijvoorbeeld van tevoren goed of je wel radiatorfolie kan aanbrengen achter je radiator. Heeft je radiator geen bevestigingsonderdelen aan de achterkant dan kun je de radiatorfolie er op plaatsen.

Als je geen gebruik maakt van een magneetstrip bij het bevestigen van je radiatorfolie dan wordt sterk aangeraden om gebruik te maken van een (dubbelzijdige)tape. Deze tape moet goed bestand zijn tegen hoge temperaturen, bijvoorbeeld de ‘tissuetape’.

Zorg er voor dat de plek waar je de radiatorfolie aanbrengt goed schoon is, dus stof en vetvrij.

Hoe breng je radiatorfolie aan?

Voordat je begint met radiatorfolie aanbrengen is het handig om te weten wat je nodig hebt. Bedenk van tevoren hoeveel materiaal je nodig hebt en haal dan altijd iets extra.

Je hebt niet veel materialen nodig, te weten:

  • Radiatorfolie
  • Aluminium tape / bevestigingstape
  • Schaar
  • Hobbymes

Nu je alles in huis hebt gehaald is het handig om te weten hoe je de radiatorfolie aanbrengt. Daarvoor hebben we hieronder een stappenplan vermeld.

Stap 1: Zorg dat je de radiator goed hebt opgemeten.

Meet de afmetingen op van je radiator, dus de lengte en de breedte en schrijf deze afmetingen op.

Stap 2: Knip de radiatorfolie op maat

Pak de afmetingen van je radiator en trek hier 10 centimeter van af. Zo zorg je er voor dat de folie onzichtbaar blijft. Teken deze afmetingen af op de folie en knip deze op maat.

Stap 3: Plak de folie tegen elkaar

Als je een rol folie bijna hebt opgemaakt kun je dit stuk alsnog gebruiken door hem vast te plakken aan de nieuwe rol met radiatorfolie.

Stap 4: Breng tape aan op de achterkant van de folie

Aan de achterkant van de folie plaats je stukken dubbelzijdige bevestigingstape zodat je de folie goed tegen de muur of de radiator kunt plakken. Plak de tape vast aan de randen zodat je er nog goed bij kunt om het aan te drukken.

Stap 5: Breng de folie aan

Haal de beschermlaag van de tape af en laat de folie rustig zakken zodat deze achter de radiator verdwenen is. Druk nu stevig aan de randen zodat de tape goed vastgeplakt zit.

Stap 6: Snij de randen weg

Mocht je toch nog stukken folie zien, snij dan de randen weg met een hobbymes.