Tips voor nieuwbouw, verbouw en verduurzaming

Als je een huis laat bouwen, je woning wilt verbouwen of verduurzamen dan komt er veel op je af. Architecten en aannemers hebben talloze vragen over de indeling, het gebruik van ruimten, materialen en kleuren. Natuurlijk zijn jouw financiële mogelijkheden een belangrijke factor, maar neem in ieder geval onderstaande tips ter harte.

Wij zouden Hobbyprojecten niet zijn door goede woon gerelateerde tips en klus gerelateerde tips te geven. In dit artikel vind je handige tips van echte experts in het bouwen, verbouwen en verduurzamen van een woning.

Wout Jansen Holleboom, mede-eigenaar bouwbedrijf BaJo Bouw:

Tip 1 Het begin

Start de ontwerpfase met een programma van eisen. Wil je bijvoorbeeld een woning met veel natuurlijke lichtinval, geef dit aan tijdens het eerste gesprek met de ontwerper. 

Tip 2 Ontwerp op maat

Laat een ontwerp op maat maken. Kiezen voor een standaard ontwerp, leidt vaak tot teleurstellingen doordat zaken niet naar jouw wensen aangepast kunnen worden. Om een gevoel te krijgen bij de grootte van ruimten kun je het beste woningen van een gelijke omvang bekijken, via aannemers kan dit meestal wel.

Tip 3 Een klik

Als je meerdere aannemers een offerte laat maken, kies dan niet automatisch voor de goedkoopste, maar kies voor degene met wie je de beste klik hebt. Tijdens het bouwproces is communicatie erg belangrijk. Als de klik er is, verloopt de communicatie prettiger.

Tip 4 Duurzaam duur?

Veel basisbouwmaterialen zijn standaard duurzaam. Duurzaam bouwen is dus niet altijd duurder.  

Tip 5 Geniet ervan

Een woning laten bouwen, doe je niet elke dag, geniet er dus ook van. Neem er de tijd voor en laat je door niemand opjagen.

man en vrouw met bouwtekeningen

Loraine van der Hulst, binnenhuisarchitect bij DoorLoraine:

Tip 1 Indeling

Tijdens een nieuwbouwproject moet je al vrij vroeg aangeven waar de aansluitingen en stopcontacten moeten komen. Om te weten waar die moeten komen, moet je eerst nadenken over de indeling van de verschillende ruimten. Wil je bijvoorbeeld een open, een halfopen of een gesloten keuken en welk effect heeft dit op het zitgedeelte?

Tip 2 Meubels

Heb je bestaande meubels die meegaan of wil je vroegtijdig meubels bestellen omdat er een lange levertijd op zit? Teken je woning en meubels die er echt in moeten op schaal. Zo kun je goed zien of alles wel echt past.

Tip 3 Verlichting

Wanneer je weet hoe je meubels komen te staan, dan weet je ook waar de verlichting moet komen. Aannemers hebben deze informatie in een vroeg stadium nodig zodat ze de lichtpunten en ruimte voor stopcontacten kunnen infrezen in het beton.

Tip 4 Basis

De aankleding van vloeren, plafonds, kozijnen, wanden en ramen zijn onderdelen van de inrichting die vaak onderschat worden. Dit zijn grote uitgaven dus denk goed na over wat bij jou past en kijk niet alleen naar wat er op dit moment helemaal hip is. 

Tip 5 Kleur

Wit is niet altijd wit. Kijk goed welke soort wit bij jouw inrichting past. De standaardkleur wit RAL 9010 kan door lichtinval op jouw muur geler lijken dan op die van de buurvrouw. Ik adviseer altijd om een staal van RAL 9010, RAL 9016, en een spierwitte eens op je muur naast elkaar te houden om het verschil te zien. En eigenlijk geldt dit voor elke kleur. Op vrijwel elke wand heb je een natuurlijke lichtinval dus op elke wand valt een kleur anders uit. 

man in constructie

Sara Terburg, redacteur BouwMagazine

Tip 1 Spouwmuurisolatie

Een niet-geïsoleerde woning (laten) isoleren? Pak dan eerst de spouwmuren aan. Dit levert meer rendement op dan dak- en vloerisolatie. Groot voordeel van spouwmuurisolatie is dat het geluiddempende werking heeft.

Tip 2 Leidingisolatie

Deze vorm van isoleren is simpel en goedkoop. Breng buisisolatie aan rond verwarmingsleidingen in onverwarmde ruimten zoals de garage, een berging, zolder of kruipruimte. Hiermee bespaar je met gemak een paar tientjes per jaar aan stookkosten.

Tip 3 Hybride warmtepomp

Heb je een recente CV-installatie, dan kan een hybride warmtepomp een mooie aanvulling zijn. De aanschafprijs ligt een stuk lager dan die van een warmtepomp en hij is ook geschikt voor huizen die niet optimaal geïsoleerd zijn.

Tip 4 Zonneboiler

Heb je een regendouche? Verdiep je dan eens in zonneboilers. In tegenstelling tot zonnepanelen, leveren zonneboiler geen elektriciteit, maar warm water. Je kunt er tot de helft van de energie mee besparen die nodig is om water te verwarmen.

Tip 5 Vervang enkel glas

Ruiten met enkel glas? Meteen vervangen! Glas laat warmte en koude door. Enkelglas isoleert niet. Het zorgt ook nog eens voor condens en die vochtigheid draagt niet bij aan een comfortabel binnenklimaat. Dubbel en triple glas zijn ook inbraakveiliger; dat enkele ruitje is zo ingetikt.

Of je nu een expert in schakelt of een doe-het-zelver bent, onze DIY tips komen altijd van pas. Heb je nog meer projecten op de planning staan? Laat je informeren en wellicht inspireren!