Nieuwe vloer; opties & keuzehulp

Tijd om voet te zetten op een nieuwe bodem. In je huidige woning zijn of op een nieuwe stek, maar wat er al ligt kan niet meer mee.

Even voor alle duidelijkheid, dat is niet ons oordeel. Eén van de redenen dat jij bij deze tekst bent aanbeland zal waarschijnlijk zijn dat je op zoek bent naar een nieuwe vloer, of een vervanging in ieder geval overweegt. Wat je precieze reden ook is, het is wel zo fijn om een aantal opties te hebben. Laten wij nou net bereid zijn om die met je te overleggen! Want je wilt jouw woning wel zo aanleggen, aanpassen en vormgeven zoals jij het graag wilt hebben. Daar horen wanden, plafonds én vloeren bij.

Heb jij al enig idee van kleuren en materialen die jouw huidige bodem moeten vervangen? Want wij hebben nog wel enkele ideeën voor je. Lees ze op je gemak door en doe er je voordeel mee.

Hout

Wie zich een beetje rijk wil rekenen, legt een vloer van marmer of andere imposante plavuizen neer. Dat gaat je wel een vermogen kosten, waarschijnlijk. Zeker wanneer het ‘t échte materiaal moet zijn. Een ander nadeel aan dit gesteente is dat het nogal kil over kan komen.

Daar heb je met de – meestal – natuurlijke tinten van hout juist geen last van! En het is in zo veel verschillende vormen verkrijgbaar. Denk aan laminaat, dat je heel handig in elkaar legt. Een OBS plaat voor een iets meer industriële uitstraling of steigerhout voor een gelijkaardig effect. Zorg er echter wel voor dat je tussen alle houten onderdelen voldoende afstand bewaart, zodat ze moeiteloos kunnen uitzetten en krimpen zodra de temperatuur verandert.

Bewerk de planken ook grondig met vloerolie, zodat je er extra lang van kunt genieten. Bekijk ook eens onze tips omtrent het schoonmaken van een houten vloer, zo kan die nog jarenlang meegaan!

Kunststof

Hè gatsie, dat klinkt zo… klinisch, bij gebrek aan een beter woord. Waarom zou je überhaupt een bodem willen die niet van natuurlijk materiaal is gemaakt? Dat is altijd lelijk en milieuonvriendelijk!

Dit willen we graag even betwisten. Tegenwoordig wordt er op duurzame wijze pvc geproduceerd. Tijdens de fabrieksprocessen wordt er rekening gehouden met het milieu en het materiaal heeft heel weinig onderhoud nodig. Het is bovendien heel gemakkelijk met vloerverwarming te combineren en je hebt er nog heel lang profijt van!

Click pvc is ook op andere manieren praktisch. Zoals de naam al zegt, klik je het zo in elkaar. Bovendien is het niet van echt laminaat te onderscheiden!

Gietvloer

Zolang de ondergrond waar jouw vloer op komt te liggen helemaal waterpas is, hoef je er helemaal geen planken of tegels neer te leggen. In plaats daarvan giet je er gewoon een epoxylaag overheen. Die zal uiteindelijk stollen tot een prachtige egale vloer in de vorm van een gietvloer! Het grootste voordeel is dat deze leverbaar is in iedere gewenste kleur. Daarnaast behoeft zo’n vloer ook heel weinig onderhoud. Raakt die toch beschadigd? Dan giet je er gewoon een klein laagje overheen!