Hoe zorg je voor het perfecte diner?

Heb jij een passie voor keuken en ben je vaker in de keuken te vinden dan eigenlijk zou moeten? Dan wil je het natuurlijk wel helemaal goed doen.

Daar draai jij gelukkig je hand niet voor om. Perfectie is jouw streven, dus wat kan jou nog in de weg staan om samen een fantastische avond te beleven? Ja, oké, het niet behalen van die doelstelling, aangezien details hierin een hoofdrol spelen. Slechts één element hoeft maar te vloeken met de rest en jij bent al in alle staten. Dat wensen we je natuurlijk niet toe, maar liever dat jij je het hoofd breekt over al dit soort dingen dan dat jouw gasten het hoofd schudden, toch?

Maar toch, zoals gezegd, dit soort frustraties kun je beter in zijn geheel voorkomen. Daarom zorg je voor verse ingrediënten, heb je het meeste werk aan het diner en andere hapjes bij voorbaat al verricht en zorg je dat jouw interieur – en zeker eet- en koffietafel(s) – tot in de puntjes verzorgd zijn. We nemen je even mee langs de drie belangrijkste aandachtspunten.

De menukaart

Houd rekening met je gasten door eerst te inventariseren wat ze wel of niet mogen, willen en kunnen eten. Diëten, persoonlijke voorkeuren en geloofsovertuigingen kunnen hier allemaal invloed op hebben. Laat je daarom van je beste kant zien en zorg dat er voor iedereen evenveel te eten is en dat je het menu voor de hele groep of een select aantal personen aanpast. Straks heb je een heel zeevruchten banket en eet er iemand mee die helemaal geen vis en aanverwante ingrediënten lust.

Tip: zodra je het menu hebt uitgestippeld, geef het dan mooi vorm en print het uit! Geef vervolgens ieder van je gasten een exemplaar. Zie hiervan af wanneer je een verrassing wilt maken van wat er op tafel komt te staan.

De presentatie

Er komt bij bezoek ontvangen meer kijken dan een opgeruimde en netjes gedekte eettafel. Ook de rest van jouw interieur moet spic en span zijn. Alle vertrekken waar gasten zullen komen hebben hierbij de grootste aandacht, zoals de woon- en eetkamer, de hal en de sanitaire ruimtes. Zorg dat er voor iedereen voldoende plek is en schuif desnoods een beetje met de meubels, zodat er een soepele doorloop plaatsvindt. Leg de mooiste tafelkleden, placemats en serviesonderdelen neer en zorg dat die allemaal perfect op elkaar aansluiten. Speel met de verlichting en kies een aangenaam huisparfum uit om de sfeer te versterken!

Over dat servies, hè? Daar straal je ook altijd iets mee uit. Ieder jaargetijde is wel een perfect moment voor sprookjes. Die komen tot leven in de schalen, borden, bekers en andere onderdelen van het Finse merk Iittala. Die bieden je bovendien ook nog vele andere decoraties waarmee je een prachtig tafereel verzorgt.

Natafelen

Zonder een heerlijk kopje koffie, thee of een borrel na is er natuurlijk geen sprake van een gezellige avond. Ja, tenzij de festiviteiten zich nog ergens anders heen verplaatsen, maar daar gaan we hier even niet vanuit. Hoe dan ook, al deze dranken gaan extra lekker door dat keelgaatje heen met een heerlijk gebakje of ander hapje erbij. Het liefst zelf – of in ieder geval op ambachtelijke wijze – gemaakt. In deze setting hoort opnieuw het mooiste servies op tafel te staan en leg jij je gasten heerlijk in de watten totdat de klok zegt dat het tijd wordt om afscheid te nemen.

En druk hen op het hart: glaasje op, laat je rijden.