Verantwoord stoken, hoe doe ik dit eigenlijk?

Het huis warm stoken doormiddel van kachels en haarden is nog altijd super populair binnen ons land. Naast een aangename hitte, gezelligheid en sfeer biedt het ook veel lol en vermaak aan mensen. Het is echter wel belangrijk dat men verantwoord de kachels blijft stoken en weet hoe men dit dient te doen.

In dit artikel zullen wij dit proberen te verhelderen voor u zodat er altijd verantwoord een kachel opgestookt kan worden! Jij wilt toch ook zo gezellig maar ook verantwoord mogelijk wonen?!

Algemene informatie

Een vuurtje aanmaken in uw kachel of haard lijkt zeer eenvoudig, toch komt hier wel meer bij kijken dan op het eerste gezicht duidelijk is. Een open of ongecontroleerd vuur in een woning is namelijk altijd gevaarlijk, zeker voor huizen waar veel hout of ander licht ontvlambaar materiaal aanwezig is. Het milieu en veroorzaken van overlast zijn ook twee andere factoren waar men rekening mee moet houden tijdens het opstoken van een gezellig vuurtje. In de volgende stukken zullen wij hier het een en ander over uitleggen.

Beginnen bij het begin  

Het type haard of kachel is wellicht wel het belangrijkste in dit gehele verhaal. Ben je opzoek naar meer warmte? In dat geval zijn gesloten houtkachels aan te raden, als je een open haard aanschaft geeft dit wellicht wel meer gezelligheid en sfeer maar dit type haard verspilt ook veel warmte en is tevens gevaarlijker.

Wat betreft de veiligheidsfactoren is de “uitlaat” van jouw kachel of haard ook zeer belangrijk. Het uitlaatsysteem moet beschikken over de juiste capaciteit zodat alle rook wel tijdig weg kan zonder dat dit problemen gaat geven in de woning zelf. Daarnaast moet er altijd een goed werkende afsluitklep aanwezig zijn waarmee de rook gecontroleerd kan worden. Een vonkenvanger bovenop de uitlaat is verplicht bij huizen met een rieten of ander licht ontvlambaar dak. Deze vanger helpt bij het opvangen van eventuele vonken en na-smeulend materiaal.

Aanpassingen in huis die gemaakt kunnen worden

Om brandveiligheid te garanderen kunnen consumenten zelf ook een aantal voorzorgsmaatregelen nemen. Een hiervan is het zorgen voor brandwerende verf op kwetsbare gedeeltes van je woning. Dit type verf is praktisch niet te onderscheiden van bijvoorbeeld reguliere witte verf maar vele malen effectiever in het beschermen van jou en je woning.

Daarnaast is het altijd aan te raden om de omgeving van uw haard vrij te houden van licht ontvlambaar materiaal, mocht er iets gebeuren kan het vuur nog snel onder controle gehouden worden.

Voeding voor de haard of kachel

Zonder het juiste stookmateriaal gaat een haard of kachel überhaupt niet aan, dit is dan ook een belangrijk punt voor veilig en verantwoord stoken. Het beste stookmateriaal is droog en onbewerkt hout. Als men dit in kleinere blokken hakt, overzichtelijk opstookt binnenin de kachel en er ook niet teveel in een keer op gooit is dit de veiligste en verantwoordste manier om te stoken en tevens geen overlast te veroorzaken. Hierbij is het belangrijk dat je het hout goed bewaard en opslaat. Bekijk eens ons artikel over het opslaan van hout met betonnen u-elementen voor meer inspiratie.

Bewerkt hout (chemische middelen), samengeperst hout, papier, karton en vloeibare middelen zoals benzine moet je absoluut niet gebruiken. Al deze middelen zijn niet veilig of onverantwoord met kijk op het milieu. Aanmaakblokjes zijn wel aan te raden als je jezelf afvraagt hoe je dan wel gemakkelijk het vuur op kan stoken.

De kachel of haard netjes houden

Onderhoud is het laatste belangrijke punt van deze blog. Wij raden ten zeerste aan om jouw kachel/haard regelmatig grondig schoon te maken en asresten na elke stooksessie volledig weg te gooien. Daarnaast is het aan te raden om met beter weer eens in de zoveel tijd een schoorsteenveger te laten kijken naar je schoorsteen en kachel/haard. Op deze manier garandeer je veilig en verantwoord stoken al helemaal!

Overige tips

Als laatste punt willen wij je de volgende tips nog mee geven. Naast de traditionele houtkachels bestaan er natuurlijk ook elektrische haarden of gashaarden die al een stuk veiliger zijn, neem dit ook mee in uw overweging als je een haard of kachel wil aanschaffen.

Daarnaast is het altijd aan te raden jouw haard of kachel nooit aan te stoken en onbeheerd achter te laten. Helemaal niet als er kinderen of loslopende dieren in de buurt zijn. Zorg er ook voor dat een waterbron binnen handbereik is en bovenal; stook met je verstand! Wij hopen dat deze blog nuttige informatie heeft kunnen bieden en wij wensen je veel stookplezier.