Onderhoud van een loungeset

Moet ik mijn loungeset afdekken in het najaar en hoe maak ik de beschermhoes schoon?

Als je optimaal wilt kunnen blijven genieten van je tuin moet je jouw loungeset in het najaar afdekken. Dat kun je het beste doen met een daarvoor bestemde beschermhoes. De invloeden van het weer kunnen dan geen schade toebrengen aan jouw hoek of premium loungeset.

Het voorjaar maakt weer bijna zijn intrede. Dat betekent dat jouw tuinmeubel weer mag schitteren in al zijn glorie. Hoe kun je de beschermhoes dan het beste schoonmaken?

Loungeset beschermen tegen de invloeden van het weer

Tijdens de zomermaanden denk je niet zo snel na over het afdekken van jouw platform loungeset of hoekbank. Je wilt vooral genieten van de lange en gezellige avonden. Wanneer het weer ineens omslaat, is het toch goed om de beschermhoes uit de schuur te halen.

Deze hoezen zijn op maat gemaakt voor loungesets. Ze beschermen het materiaal tegen vocht, vrieskou en regen. Je hoeft de set dan niet in jouw overvolle schuur te plaatsen.

Loungeset en hangmat

Welke loungesets moet ik beschermen in de winter?

Heb je een houten platform loungeset of een lounge dining set van hout? Houd er dan rekening mee dan deze sets meer onderhoud vereisen dan bijvoorbeeld kunststof of wicker. Deze tuinmeubelen beschadigen sneller door blootstelling aan de weersinvloeden. Bescherm houten loungesets met een goed passende beschermhoes.

Zo voorkom je groene aanslag, beschadigingen en houtrot. Met een beschermhoes blijft ook de lak- of beitslaag van jouw loungeset beschermt. Zo kun je er deze zomer weer volop van genieten Ook wicker vlechtwerk loungesets kun je in het najaar beter afdekken. Zo blijft de set mooi en heb je in het voorjaar veel minder onderhoudswerkzaamheden.

Wicker is gemaakt van kunststof. In principe is dit materiaal bestand tegen vocht en vrieskou. Loop je liever geen risico en wil je zo lang mogelijk loungen op jouw loungeset? Gebruik dan een goed passende en waterdichte beschermhoes.

Je kunt de set dat gerust buiten laten staan. Lounge tuinmeubelen van roestvrij staal en aluminium zijn ook gebaat met een goede bescherming. Uiteindelijk verlengt dit de levensduur van jouw tuinset.

Zwarte loungeset met blauwe en rode kussens

Bescherm ook de kussens van jouw loungeset

Sommige kussens zijn weerbestendig. Dit worden ook wel all weather kussens genoemd. Ze zijn bestand tegen een flinke regenbui. De regendruppels rollen als het ware van de stof af. Toch is het verstandig om de kussens van jouw loungeset te beschermen.

Zeker wanneer je de set voor een lange tijd niet gaat gebruiken. Dat doe je bij voorkeur in een loungebox of een terraskast. Hierin kun je alle kussen van de loungeset veilig en droog bewaren.

Houten loungeset met witte kussens

Hoe maak ik de beschermhoes van loungesets schoon?

De temperatuur loopt op en de eerste zonnestralen dienen zich aan. Een perfect moment voor het reinigen van de loungeset beschermhoes. Je wilt de hoes aan het einde van het seizoen namelijk weer gebruiken op jouw lounge tuinmeubelen te kunnen beschermen.

Een beschermhoes reinigen gaat het makkelijkst als de hoes zich nog om jouw loungeset bevindt. Maak de hoes nat en gebruik een zachte en milde zeep om vuil en zand los te borstelen. Spoel de hoes vervolgens goed af. Verwijder alle zeep en vuilresten.

Laat de beschermhoes drogen aan de wind terwijl je deze om de loungeset laat liggen. Als deze voldoende droog is, kun je de beschermhoes bewaren in een tuinkast of een loungebox. Wil je de hoes in het najaar weer gebruiken? Dan kun je deze desgewenst ook eerst behandelen met een waterafstotende spray.