Hoe kies je geschikte werkschoenen?

Bij veel beroepen zijn goede werkschoenen belangrijk of zelfs verplicht. Denk maar eens aan de mensen die in de bouw werken, in een werkplaats of als kok in een keuken. Eigenlijk is het bij haast iedere baan noodzaak om de juiste werkschoenen te dragen.

We gaan je wat meer vertellen over de verschillende soorten die er op de markt zijn en hoe je nu de beste werkschoenen voor jouw beroep kunt vinden.

Engelbert Strauss

Als je werkschoenen nodig hebt of andere werkbenodigdheden kun jij je wenden tot Engelbert Strauss. De online webshop biedt diverse soorten werkkleding en werkschoenen voor zowel heren als voor dames en kinderen, evenals gereedschap, producten voor arbeidsveiligheid en andere bedrijfsuitrusting.

Oftewel: Engelbert Strauss biedt alles wat je nodig hebt om je beroep veilig en comfortabel uit te oefenen. Het hebben van comfortabele en kwalitatieve werkschoenen is ontzettend belangrijk, zeker voor arbeidsintensieve beroepen.

Werkschoenen

Wat zijn nu goede werkschoenen? Het belangrijkste is natuurlijk dat je werkschoenen goed zitten en dat ze veilig zijn. Doordat er zoveel verschillende beroepen zijn, bestaan er ook heel veel verschillende soorten werkschoenen.

De bekendste zijn de werkschoenen van merken zoals Engelbert Strauss met stalen neus die je tenen beschermen wanneer er gevaar bestaat voor letsel door schokken, druk of zelfs scherpe voorwerpen. Vooral in de bouwsector worden er veel zware voorwerpen gebruikt, waardoor een stalen neus vaak verplicht is vanuit het bedrijf.

Wanneer dit geen noodzaak is, kun je ook kiezen voor schoenen die iets soepeler zijn. Dit is zeker fijn als je veel moet lopen tijdens het werken. Denk maar aan outdoor beroepen waarbij er van je gevraagd wordt om veel kilometers af te leggen. Het allerbelangrijkste is dat je werkschoenen hebt die goed aansluiten en geschikt zijn voor het werk dat je doet.

Engelbertstrauss groene schoen
Bron: Engelbert Strauss B.V.

Verschillende soorten werkschoenen

Er zijn natuurlijk heel veel verschillende soorten werkschoenen. Er zijn verschillende beschermingsklassen waar je uit kunt kiezen, afhankelijk van je beroep. Startende bij klasse S1 loopt het door naar klasse S5.

Beschermingsklassen

Bij beschermingsklasse S1 heb je een hippe ‘sneaker’ met veiligheidsneus en anti-slip zolen. Een stapje verder is S1P en die heeft hetzelfde als S1 maar dan ook een ondoordringbare zool. Ideaal als je met gevaarlijke voorwerpen werkt.

Klasse S2 is minimaal 80 minuten lang bestand tegen waterdoorlating en S3 heeft nog een extra profielzool. Tot klasse S3 zijn er diverse vormen mogelijk, waaronder ook in de vorm van een sportschoen. Deze geeft goede voetbescherming, zodat je voeten goed beschermd worden tijdens het werken.

Werkschoenen of veiligheidsschoenen

Er zijn dus werkschoenen, die het werken gemakkelijker maken maar geen beschermde neus hebben. Hierdoor zijn de schoenen lichtgewicht, maar toch meer beschermend dan reguliere schoenen.

Zo hebben deze schoenen optimale demping en stabiliteit en een goede anti-slip zool. De echte veiligheidsschoenen die onder of tot boven de enkel komen hebben wel een stalen neus. Dit is vooral belangrijk voor de veiligheid op de bouw.

Verder zijn er ook nog werklaarzen, of veiligheidslaarzen, gemaakt van soepel PU die bestand zijn tegen alles wat in kan werken op de laars tijdens het werken. Wil je er toch graag een beetje hip bij lopen?

Tegenwoordig zijn er veel ‘hippe’ werkschoenen heren te koop, waardoor het helemaal niet lijkt alsof je speciale veiligheidsschoenen draagt.

Engelbertstrauss zwarte schoen
Bron: Engelbert Strauss B.V.

Welke werkschoenen heb ik nodig?

Het is volledig afhankelijk van je beroep, de eisen van je leidinggevende en je eigen voorkeuren welke werkschoenen het beste zijn voor jou. Bij sommige beroepen is het verplicht om een schoen met stalen neus te dragen, zoals in de bouw. Daar is het verplicht om schoenen met beschermingsklasse S3 te dragen. Om de veiligheid op de bouwplaats te waarborgen worden veel maatregelen getroffen, waaronder het dragen van een helm en goede schoenen.

Eisen van werkschoenen

Het is goed om te weten waar werkschoenen aan moeten voldoen. Zo is het belangrijk dat de werkschoenen onderworpen zijn aan de Europese norm EN ISO 20345:2011. zodat je zeker weet dat ze goedgekeurd zijn.

Onder deze Europese norm valt dat alle veiligheidsschoenen met deze norm uitgerust zijn met teenbescherming. De veiligheidsneus is bestand tegen een minimale impact van 200 joule en hebben een minimale indeuk resistentie van 15.000 Newton.

De schoen moet dus tegen best wel wat kracht van buitenaf bestand zijn. Verder moeten de schoenen voldoen aan de bijbehorende beschermingsklasse, zoals waterdichtheid voor een uur vanaf klasse S2.

Pasvorm

Je vraagt je misschien af: Hoe moeten werkschoenen zitten? Qua pasvorm is het belangrijk dat de schoen niet te strak zit. Kies voor de juiste pasvorm die past bij de vorm van je voeten en natuurlijk de juiste maat.

Bij de maat geldt zowel de lengte als de breedte van je voet, zodat de schoen nergens gaat klemmen. Kies je voor een schoen met veiligheidsneus? Zorg er dan voor dat er voldoende ruimte is onder de veiligheidsneus. Je tenen mogen de veiligheidsneus nooit raken namelijk. Als de schoenen goed passen horen ze niet lomp of zwaar aan te voelen, maar juist licht en goed aansluitend.