Navigatie horloge

Ben jij er ook zo eentje die bij mooi weer de fiets pakt om een eindje te gaan fietsen? Al fluitend fiets je door de natuur van dorp naar dorp. Mis je echter een afslag zit je midden tussen de koeien en voordat je het weet ben je verdwaald. Met een kaart op zak loop je dit risico niet. Maar hoe weet je nu waar je precies bent? Hieronder lees je hoe je je eigen navigatie systeem bouwt met een kaart en je horloge. Een kompas is een instrument waarvan de wijzer altijd naar het (magnetische) noorden van de aarde wijst. Ook een (land)kaart is zo getekend dat de bovenkant naar het noorden wijst. Hiervan kan je
gebruik maken om te bepalen waar je precies bent

Een horloge als kompas

  • Leg je horloge op je hand met de kleine wijzer naar de zon gericht.
  • Voor 12.00 uur: Trek een denkbeeldige lijn over je horloge die de afstand tussen de kleine wijze er de 12 halveert. Deze lijn wijst nu naar het zuiden.
  • Na 12.00 uur: Het zuiden is nu te vinden door een denkbeeldige lijn tussen de 12 en de kleine wijzer te trekken.
  • Zomertijd: In de zomer is de klok 1 uur vooruit gezet. Gebruik in dit geval de 1 in plaats van de 12.
  • In Nederland loopt de zonnetijd 40 minuten achter op de kloktijd. Wil je nauwkeurig werken zet dan je horloge 40 minuten vooruit.

Om te beginnen moet je de kaart zo neerleggen dat de bovenkant naar het noorden wijst. Kijk vervolgens goed om je heen of je 2 herkenningspunten (gebouwen, kerk, brug, enz.) ziet die je ook op de kaart kunt terug vinden. Leg vervolgens je horloge op je hand met de kleine wijzer naar de zon gericht. Wacht tot de secondewijzer naar het gebouw wijst dat je ook op de kaart hebt gevonden en noteer de tijd. Leg vervolgens je horloge op de kaart waarbij ook nu de kleine wijzer naar de zon moet wijzen. Wacht totdat de secondewijzer dezelfde tijd aanwijst als die je genoteerd hebt en trek een lijn over de kaart die evenwijdig loopt aan de secondewijzer en door het herkenningspunt heen loopt. Herhaal dit ook voor het tweede punt. Op de plaats waar de 2 lijnen op de kaart elkaar kruisen sta je.