Zelf wiet kweken in je eigen huis

Als je regelmatig wiet rookt zul je vast wel met het probleem zitten. De coffeeshop in de buurt, heeft net niet de wietsoort welke je wilt roken. Of je bent ontevreden over de kwaliteit wiet van je lokale coffeeshop.

Zelf wiet kweken biedt een uitkomst, wij bij Hobbyprojecten kunnen natuurlijk niet genoeg krijgen van doe-het-zelf projecten. Zo heb je zelf controle over de kwaliteit, soorten en bespaar je ook nog een hoop geld! Maar hoe kun je beginnen met wietkweken? Je leest het in onze stap voor stap wietkweek handleiding.

Plant kiezen

Cannabisplanten kunnen zowel mannelijk als vrouwelijk zijn. Vrouwelijke planten brengen de mollige bloemen voort, ook wel “buds” genoemd, die we kennen en waar we dol op zijn, boordevol psychoactieve stoffen zoals tetrahydrocannabinol (THC, waar je high van wordt). Mannelijke planten brengen veel kleinere bloemen voort, die mensen over het algemeen niet consumeren. Met andere woorden, als je echt wilt genieten van je oogst, zul je vrouwelijke planten willen.

Als je wietzaden van een growshop koopt, zoek dan naar zaden met het label “gefeminiseerd” om er zeker van te zijn dat er vrouwelijke planten uit voortkomen. Maar als je helemaal nieuw bent, raadt hij aan om klonen te kopen. Dit zijn stekken van een vrouwelijke “moederplant”, die verkrijgbaar zijn bij sommige apotheken en kwekerijen. Ze zijn niet alleen gemakkelijker te verkrijgen, “ze zijn ook gemakkelijker te kweken. Je krijgt een kloon en die plant je over in wat aarde”. Het buitenkweekseizoen is van ongeveer april tot oktober.

Pot kiezen

Maar ga niet te ver, begin met het wietkweken van drie planten in kleine potten. Als er dan een doodgaat, heb je nog steeds twee planten, en de potten beperken hun groei. Een algemene vuistregel is dat ze een meter groeien voor elke gallon grond.

Zorg dan ook voor genoeg ruimte rondom de planten. Plaats ze bijvoorbeeld in een tuinkas waar je genoeg ruimte hebt. Bekijk eens ons artikel over kweken in een tuinkas voor meer informatie.

Grond kiezen

Hij raadt aan om je eigen organische aarde te mengen, wat hij uitlegt op zijn website en je de hoofdpijn van het toevoegen van voedingsstoffen of het testen van de pH bespaart. “De grond is wat wij noemen levend,” zegt hij. “Het breekt altijd dingen af om ontbrekende voedingsstoffen aan te vullen.” Maar als je je eigen grond niet kunt mengen, of daar geen zin in hebt, kun je ook organische grond kopen, dit wordt vooral gebruikt door buitenkwekers.

Wat je ook doet, plant je klonen niet in de grond. Ze zullen welig tieren en “je zult kilo’s wiet in je huis hebben”, “Je hebt geen behoefte aan de stress van planten die uit de hand lopen en over je hek groeien.” Als je buren ze kunnen zien, klagen ze er misschien over, en als je te veel planten hebt, kun je gearresteerd worden.

Omdat klonen afkomstig zijn van planten die binnenshuis zijn gekweekt, moet je de jouwe een week in de schaduw laten afkoelen voordat je ze aan de volle zon blootstelt. “De kloon heeft zo geen zon geproefd, en de transplantatie zelf zal stressvol zijn.”

Onderhoud

Als je organische grond gebruikt, hoef je alleen maar water toe te voegen, maar overdrijf het niet. De grootste fout die hij nieuwe telers ziet maken, is hun planten te vaak water geven. In het algemeen geldt: “Elke dag water geven is te veel. De regel is, als je je plant oppakt, en de pot is zwaar, dan heeft hij genoeg water gehad. Als hij licht is, is hij droog, dan moet je water geven.” Je kunt ook je vinger knokkel-diep in de aarde steken; als het droog aanvoelt, moet je water toevoegen.

Dat gezegd hebbende, als je planten volledig in bloei staan, kan het zijn dat je ze dagelijks water geeft, gebaseerd op deze indicatoren. Als je ze water geeft, ga dan door totdat je water van de grond ziet lopen, om er zeker van te zijn dat het water alle grond in de pot bereikt.

Kweek jij liever iets anders, zoals groenten of fruit? Er zijn meer dan voldoende mogelijkheden. Bekijk eens ons artikel omtrent het kweken van tomaten voor meer informatie en inspiratie.

Oogsten

Je cannabis zal rond oktober klaar zijn om te oogsten. Je weet dat ze klaar zijn wanneer de toppen “heel erg beginnen op te zwellen en behoorlijk dicht opeengepakt zitten”. Maar het kan moeilijk te zeggen zijn als je een beginner bent. Veel kwekers zeggen dat als je denkt dat je plant klaar is om te oogsten, je twee weken moet wachten, omdat veel nieuwelingen de neiging hebben om te vroeg te oogsten. Je kunt ook een foto van je oogst op een forum plaatsen en meer ervaren kwekers om hun mening vragen.

Er zijn verschillende oogstmethoden, maar de meest populaire is het volgende “knip de hele plant bij de basis af en hangt hem ondersteboven met wat touw in een donkere kamer bij een temperatuur van ongeveer 21 graden”. Zet er een ventilator bij voor de luchtstroom je wilt absoluut niet dat de kamer vochtig is, want dan gaat er schimmel groeien, waardoor je oogst onbruikbaar wordt. Het zal waarschijnlijk ongeveer een week duren om te drogen.

Om te controleren of je cannabis klaar is om te snoeien, voer je een breuktest uit op elke tak. Als hij zo ver doorbuigt dat hij bijna breekt, is hij klaar, en als hij meteen breekt, is hij misschien te droog, maar nog steeds volledig bruikbaar. Knip de toppen af en sluit ze af in een metselkruik om ze te laten drogen. Open de pot in de loop van ongeveer vier weken regelmatig om het vocht te laten ontsnappen. Johnson geeft een gedetailleerd schema op zijn website, inclusief instructies over hoe te zoeken naar schimmel.

Zodra je je cannabis hebt uitgehard, strooi je wat buds in een kom, of wat voor manier van drinken je maar wilt, en geniet je van je zuurverdiende oogst.