Zelf een vloer maken van sloophout: dat doe je zo!

Tijd voor een nieuw hobbyproject? Zelf een vloer maken van sloophout is dan misschien wel wat voor jou! Sloophout kunt u op verschillende manieren toepassen. Bijvoorbeeld om bijzondere meubels mee te maken of om te gebruiken als decoratieve wand. Maar natuurlijk ook om een te gekke vloer mee te leggen!

In dit artikel vertellen we welke sloophout soorten hiervoor geschikt zijn en hoe je die zelf kunt leggen. Sloophouten vloeren zijn zowel geschikt voor binnenshuis als buitenshuis, en is eventueel een alternatief voor een parketvloer.

Sloophout: de nieuwe woontrend

Sloophout is bezig met een grote opmars binnen de interieur en designwereld. Niet gek want Sloophout is een stuk goedkoper dan nieuw hout en ook nog eens super duurzaam. Dit komt omdat er geen nieuwe bomen voor gekapt hoeven te worden. Daarnaast heeft sloophout een unieker uiterlijk dan nieuw hout.

Tegenwoordig zijn sommige tropische houtsoorten moeilijk of niet meer verkrijgbaar, waardoor er per definitie gekeken wordt naar sloophout. Het hout is zelfs vaak beter bestand tegen vocht en vraat doordat het is geconserveerd door een natuurlijkproces. Wanneer het hout bijvoorbeeld langdurig onderwater heeft gelegen of in contact is geweest met zout water.

Daarnaast zijn sommige houten balken in het verleden geconserveerd met chemische materialen die tegenwoordig niet meer toegepast mogen worden, maar die daardoor wel onverwoestbaar zijn. Helaas is het leggen van een sloophouten vloer alleen wel iets meer werk dan bijvoorbeeld het leggen van een laminaat vloer, maar voor de meeste doe-het-zelfers is dit natuurlijk geen probleem!

Geen enkele plank van sloophout is hetzelfde, dit maakt het een uniek product en dat is waar veel mensen in deze tijd nou juist naar zoeken. Het vergt alleen iets meer tijd, maar het resultaat is dan wel dubbel zo mooi! De sloophouten planken kunnen in diverse patronen en verbanden gelegd worden. Ook andere producten, zoals een houten tafel maken, zijn mogelijk!

Sloophout leggen

Planken van sloophout kunnen op verschillende manieren worden gemonteerd. Bijvoorbeeld op een bestaande ondervloer. Dit is natuurlijk wel volledig afhankelijk van de ondervloer. Is de ondervloer van hout? Dan kunnen de planken er gewoon op geschroefd of gespijkerd worden. Eventueel verlijmen is ook een optie.

Bij een betonnen ondervloer kun je het beste als eerste grondhout (platen hout) op de grond leggen en hierop dan de sloophouten planken monteren. Met bijvoorbeeld een nietpistool of tacker. Hou altijd rekening met het werken (krimpen en uitzetten) van het sloophout.

Bij het aanleggen van een vlonder van sloophout kan het best gebruik worden gemaakt van houten raggels waar de planken sloophout dan op bevestigd worden.

Ben jij toch niet zo’n doe-het-zelver? Bekijk dan eens onze tips omtrent een vloer kopen. Wellicht vindt je hier wat bruikbare tips en inspiratie.