Houten tafel maken

Ben jij op zoek naar een nieuwe tafel maar vind je het aanbod te prijzig of vind je geen tafel die aan je wensen voldoet? Waarom maak je dan niet je eigen tafel? Veel winkels geven je de mogelijkheid om zelf een tafel samen te stellen. Wanneer je echt een unieke tafel wilt dan kan je van ‘scratch’ een geheel unieke eigen tafel maken.

Ondanks dat er tegenwoordig enorm veel variatie wordt aangeboden kunnen we het ons voorstellen dat er voor de echte creatieveling of doe-het-zelver onder ons nog steeds te weinig unieks wordt aangeboden. Ben jij op zoek naar een nieuw doe-het-zelf project? Lees dan verder!

In dit artikel vertellen we dan ook hoe je van A tot Z een tafel maakt. We beschrijven alles over de voorbereiding, de uitvoering en bijbehorende randzaken.

bouwtekening

Voorbereiding

Voor je begint met het maken van je eigen tafel dien je natuurlijk wel een idee erachter te hebben. Het is daarnaast ook onverstandig om zonder idee of tekening aan de gang te gaan. Door je idee op papier te zetten kan je tevens makkelijk berekeningen maken en deze als leidraad gebruiken tijdens je project.

Ontwerp maken

Begin door je ideeën op papier te zetten, laat je creativiteit los en creëer jouw unieke tafel. Het is verstandig om deze op schaal te tekenen. Dit maakt het makkelijker om afmetingen te bedenken en op te schrijven. Tevens helpt een goede ‘bouwtekening’ je ook met de volgende stap.

Denk ook na over welke eetkamerstoelen je bij de tafel wilt plaatsen. De hoogte van zowel je tafel als stoelen zijn ontzettend belangrijk voor een comfortabele zitpositie.

Hoeveelheid hout bepalen

Ga op basis van je tekeningen na hoeveel hout en ander materiaal je nodig hebt. Koop altijd wat meer hout je dan verwacht, je berekeningen kunnen net anders uitkomen en een foutje zit natuurlijk in een klein hoekje.

Ga je je tafel buiten plaatsen? Overweeg dan sterkere types hout of ga voor behandeld hout. Dit zorgt voor een verbeterde duurzaamheid wanneer je tafel in weer en wind staat.

koffie kopje op een houten tafel

Uitvoering

Heb je alles voor je tafel op een rijtje? Dan kan je aan de slag gaan. Het is verstandig om het volgende stappenplan aan te houden. Hiermee creëer je op een logische volgorde, stap voor stap, jouw eigen tafel.  

Tafelblad maken

Begin door het tafelblad te maken. Dit kan op meerdere manieren, je kan kiezen voor één stuk hout dit je gaat bijwerken of je kan ervoor kiezen om meerdere planken hout aan elkaar te bevestigen. Wanneer je voor één stuk hout gaat is het aan te raden om een hardhouten multiplex te gebruiken.

Ga je voor meerdere planken? Dan kan je het best kiezen voor planken met een messing-en-groefverbinding. Het is tevens mogelijk om een lamellenfrees te gebruiken om het tafelblad middels een slootnaad in elkaar te zetten.

Heb je je keuze gemaakt? Zaag het hout dan vervolgens op maat en lijm de delen met het juiste type lijm aan elkaar vast. Maak gebruik van houtklemmen en laat de lijm minsten een nacht drogen.

Onderrand maken

De onderrand is simpel gezegd een houten vierkant tussen je tafelblad en tafelpoten en is een belangrijk onderdeel van je tafel. De onderrand wordt namelijk aan het tafelblad bevestigd en zorgt ervoor dat de tafelpoten stevig vastzitten. Je gaat als volgt te werk:

Begin door vanaf de rand van je tafelblad enkele centimeters naar binnen toe te meten. De afmetingen van de onderrand zijn afhankelijk van de afmetingen van je tafelblad. Markeer de randen van de onderrand aan de onderkant van je tafelblad.

Zaag vervolgens de stukken hout uit voor zowel de korte als lange zijdes. Lijm deze stukken op het door jou getekende gedeelte aan de onderkant van je tafelblad. Klem deze vervolgens weer vast en laat het weer goed opdrogen. Extra tip: zijn je houtklemmen niet lang genoeg? Schroef de planken dan vast, dit kan tijdelijk maar ook permanent.

Tafelpoten maken

De tafelpoten kan je natuurlijk maken van verschillende materialen. Een eerste stap is het op maat zagen van de poten, zorg ervoor dat je de poten zo precies mogelijk afzaagt. Dit kan eenvoudig gedaan worden door ze gezamenlijk vast te klemmen en alle vier tegelijk af te zagen.

Eenmaal op maat gezaagd dien je de poten nog af te schuren, wanneer je voor houten poten kiest natuurlijk. Schuur de poten af tot ze glad en netjes afgewerkt zijn. Laat alleen de boven- en onderkanten van de poten onaangeroerd.

Tafelpoten bevestigen

Teken aan de onderkant van je tafel waar je de poten geplaatst wilt hebben, doe dit ook zo precies mogelijk, een symmetrische tafel is namelijk gewenst.

Vervolgens lijm je de poten vast en klem je ze door ze ook vast te schroeven aan de onderrand. Gebruik hierbij schroeven en geen spijkers! Controleer vervolgens of de poten in dezelfde 90 graden hoe zitten als het tafelblad.

Zodra alle poten vastgelijmd en vastgeschroefd zitten klem je ze vast tot de lijm geheel droog is.

ronde houten eettafel

Afwerking

Zet je tafel op alle vier de poten en controleer of alles goed bevestigd is. Wanneer je tevreden bent kan je uiteindelijk nog het blad gaan afwerken.

Schuren

Schuur ook de bovenkant van het tafelblad en werk de zijkanten en hoeken netjes af. Dit geeft een betere look aan de tafel en is tevens bevorderlijk wanneer je de tafel nog gaat behalenden met bijvoorbeeld beits of olie.

Behandelen

Wanneer je de tafel netjes opgeschuurd hebt dan is het niet verplicht om de tafel te behandelen, dit blijf een optie. Voor een wat mooier en duurzamer eindresultaat is het aan te raden om de tafel te behandelen met beits, vernis of houtolie.

Algemene tips

We hopen dat het bovenstaande stappenplan jou kan helpen met het maken van je eigen houten tafel en zo je eigen unieke woning te creëren. De onderstaande tips kunnen hierbij een extra bijdrage leveren.

  • Kijk online of je bestaande bouwtekeningen voor tafels kan vinden. Deze kan je simpelweg gebruiken of als inspiratie nemen voor je eigen bouwtekening.
  • Gebruik nooit spijkers, je hout kan hierdoor namelijk splijten.
  • Kijk eens rond voor afvalhout of gerecycled hout. Het is niet alleen voordeliger maar ook nog eens beter voor het milieu ook!
  • Heb je weinig kennis van de te kiezen houtsoorten? Ga dan eens langs een lokale bouwmarkt en vraag daar om advies.
  • Bekijk ook eens onze tips voor het maken van een houten bankje!