Een vlonderterras aanleggen, kun je makkelijk zelf
Eindelijk is hij geleverd: je nieuwe teak houten hoek loungeset. Nu nog een mooie plek in de tuin creëren, zodat het tuinmeubel goed tot zijn recht komt. In gedachte zie je de relaxhoek al voor je: Het gaat een prachtig terras van hout worden. Die moet je alleen nog wel even aanleggen. Hoe je dat doet, wordt hier stap voor stap uitgelegd.
Waarom kiezen voor een vlonder?
Een terras van vlonderplanken wordt vaak verkozen boven een terras van steen, omdat hout relatief goedkoper is. Daarbij komt dat een houten terras de tuin meteen een sfeervolle, mooie uitstraling geeft. Steen wordt vaak als wat killer ervaren.
Een ander argument om voor hout te kiezen heeft met de ondergrond te maken. Hout is lichter in gewicht. Bij bijvoorbeeld een drassige grond is hout meestal een betere optie omdat dit lichtere materiaalsoort minder druk uitoefent op de ondergrond.
Goed gereedschap is (bijna) het halve werk
Welk gereedschap is onmisbaar wanneer je een terras met vlonders aanlegt?
- schep/schop
- waterpas (lange versie)
- schroefmachine
- decoupeerzaag
- duimstok
- meetlat
- boormachine (houtboor!)
- rubber hamer
Het stappenplan: Hoe groot en waar?
De belangrijkste vragen voordat je aan de klus begint zijn: hoe groot wil je het vlonderterras hebben? Denk hierbij aan de grootte van bijvoorbeeld je loungeset. En ongeveer tegelijk rijst de vraag: waar in de tuin wil je het terras hebben? Bereken vervolgens de oppervlakte en schaf het materiaal aan. Als je niet van een uitdaging houdt, kun je voor de meest makkelijke vorm kiezen en dat is een rechthoekig terras. Een andere vorm is natuurlijk ook goed te doen, maar dat kost meer tijd. Het betekent meestal dat er meer gemeten, gerekend en gezaagd moet worden.
Graven en fundering maken
Heb je de locatie en de afmeting bepaald? Dan kan je nu dat gehele oppervlakte uitgraven. De mega zandbak die je hierdoor gecreëerd hebt, vul je met een laag steengruis en zand. De bodem is nu gereed om de fundering te maken. Dit kun je doen met gewone tegels, als het maar egaal wordt. Het is altijd raadzaam om de fundering maximaal om de 50 centimeter aan te leggen.
Onderbalken om het frame te vormen en worteldoek
De onderbalken die op de stenen komen te liggen krijgen hierdoor een stevige ondergrond en zullen niet doorbuigen. Leg de onderbalken in het midden van de tegels. Dit vormt het frame. Breng worteldoek aan en zorg ervoor dat de doeken elkaar overlappen. Let erop dat de fundering waterpas is. Wanneer er niet waterpas wordt gewerkt, levert dit later niet of nauwelijks te corrigeren problemen op.
De vlonderplanken plaatsen en vastschroeven
Verspreid vervolgens de vlonders dwars over de onderbalken. De eerste vlonder schroef je aan een zijkant. Controleer weer of het waterpas is. Hout ‘werkt’ altijd iets. Het zal dus in de breedte kunnen uitzetten. Leg de vlonders daarom zo’n 5 á 10 millimeter uit elkaar. Schroef de vlonders goed vast op de balken, gebruik steeds twee schroeven i.v.m. kromtrekken. Controleer of er nergens een schroef uitsteekt.
Bijna klaar, nu afwerken
Het terras ligt, het is bijna klaar. Het staat altijd netjes als het terras is afgewerkt met plinten. Voor een plint kan een vlonderplank of een onderbalk gebruikt worden. Nu moet het geheel nog beschermd worden tegen weersinvloeden. Dit kun je doen door het in te smeren met olie.
Even wachten….
Nu is het vlonderterras klaar voor gebruik!