Een woning verven; stap voor stap uitgelegd

Ben jij net verhuisd of wil je jouw huidige woning voorzien van wat broodnodige verfrissing? Dan ben jij waarschijnlijk aan het overwegen om jouw woning te gaan verven. Dit kan je uitbesteden aan een schilder, maar dit is een zeer prijzige optie. Je kan het verven ook zeer eenvoudig zelf doen, of je nou handig bent of niet.

Voor je begint met het verven is het natuurlijk zaak om na te denken wat je precies wilt en dien je daarbij ook de juiste benodigdheden te regelen. Een overzicht van de benodigdheden vind je in dit artikel. Voor wat inspiratie verwijzen wij je graag naar ons artikel over de kleurtrends van 2021.

Om het proces van verven en het eindresultaat in goede banen te leiden helpen wij je graag een handje. Daarom gaan wij in dit artikel het stappenplan voor het verven van een woning met jou delen.

1. Benodigdheden organiseren

Voor je begint het proces is het handig dat je alle verf benodigdheden in bezit hebt. Als echte doe-het-zelver heb je waarschijnlijk veel tools en gereedschap in bezit. Verven is echter weer net een ander klusje als gebruikelijk waardoor je wellicht nog het een en ander moet gaan regelen. In de meeste gevallen heb je de onderstaande tools nodig:

 • Blik(ken) verf
 • Primer/grondlaag
 • Kwasten en een verfroller
 • Verfbak/verfemmer
 • Roerstokje
 • Schilderstape
 • Schoonmaakdoeken en schoonmaakmiddelen
 • Afdekfolie (voor je meubels)
 • Ladder (voor de lastige plekken)

2. Reinigen en ontvetten

Heb je alle tools geregeld? Dan kan je gaan beginnen met de voorbereiding. Allereerst is het zeer belangrijk dat je gaat verven op een schone ondergrond. Dit kan namelijk enorm veel verschil maken in het eindresultaat. Maak je de muren, plafond of welke ondergrond niet goed schoon, dan zal de verf niet goed hechten.

Zorg er allereerst voor dat je het stof in huis verwijdert, dit kan met bijvoorbeeld een borstel of een tool als een Swiffer Duster. Bij sterk verontreinigde muren kan je een goede ontvetter of een mix van water en ammoniak gebruiken. Mocht dit nodig zijn dan dien je alles goed op te laten drogen alvorens je doorgaat naar de tweede stap.

3. Egaliseren en afplakken

Naast een schoon oppervlak, is het ook zeer belangrijk dat het oppervlak geheel egaal is. Eventuele beschadigingen of oneffenheden dienen dan ook hersteld te worden voor je begint met verven. Ook dit heeft invloed op de mate van de hechting van de verf.

Schuren is in principe niet nodig. Je kan de muren namelijk licht ontkorrelen met een plamuurmes, hiermee verwijder je oppervlakkige oneffenheden. Mocht er gaatjes of scheuren in je muren zitten dan is het wel zaak om te schuren. Vul deze gaatjes of scheuren allereerst op met een opvulmiddel en schuur het oppervlak vervolgens weer egaal.

Zodra alles netjes egaal is kan je gaan beginnen met het afplakken van randjes en delen die je niet geverfd wilt hebben. Hiervoor dien je speciale verftape of schilderstape te gebruiken. Meubels kan je voorkeur ergens anders neer zetten of anders afdekken met een stevige afdekfolie.

4. Primer/grondlaag aanbrengen

In veel gevallen is het aan te raden om primer, ook wel grondlaag genoemd, aan te brengen. Deze grondlaag verzekerd een egaal en uiteindelijk duurzaam eindresultaat. Het zorgt er namelijk voor dat de uiteindelijke verf zich weer beter zal hechten. De zuiging van de ondergrond wordt namelijk weggenomen en eventueel vuil zal niet meer door kunnen slaan naar de eindlaag.

Ben jij nog op zoek naar primer, verf en gerelateerde benodigdheden? Via www.verf.nl kan je eenvoudig online een bestelling plaatsen. De gewenste verf is vervolgens al binnen enkele dagen in bezit.

5. Het échte verfwerk

Na heel wat voorbereidende stappen zijn we eindelijk toe aan het echte verfwerk. Verven is een handigheid die helemaal niet moeilijk is, je moet alleen weten hoe je het zo goed en eenvoudig mogelijk aan dient te pakken.

Het is aan te raden niet te besparen op de verf die je gaat gebruiken. Kies daarom voor gerenommeerde merken als Flexa, Sikkens of Trimetal verf. Deze merken bieden niet alleen een beter eindresultaat, het is ook veel duurzamer dan de ‘goedkope’ opties.

Plafond schilderen

Wanneer je het plafond én de muren gaat schilderen dan is het het makkelijkst dat je begint met het plafond. Werk het plafond bij voorkeur in zijn geheel af voor je doorgaat met het schilderen van de muren.

 1. Begin met het schilderen van de hoeken en randen. Doe dit bij voorkeur met een verfborstel of kwast.
 2. Vervolgens kan je het grote werk met de verfroller gaan doen. Dip de verfroller in je emmer verf en rol de vervolgens over het rooster van je verfbak om de verf netjes te verdelen.
 3. Het is aan te raden om te werken in vlakken van ongeveer 1m². Schilder per vlak een paar stroken van links naar rechts en verdeel deze stroken direct door er in verticale richting overheen te gaan.
 4. Herhaal deze stap tot je een gehele strook van je plafond hebt gedekt en ga vervolgens strook voor strook door tot het gehele plafond is gedekt.

Muren schilderen

Heb je het plafond geheel afgerond of ga je deze niet schilderen, dan kan je beginnen met het verven van de muren. Een muur verven is een vergelijkbaar proces als een plafond verven, zoals je hieronder wellicht wel kan zien.

 1. Begin met het schilderen van de hoeken en randen. Doe dit bij voorkeur met een verfborstel of kwast.
 2. Vervolgens kan je het grote werk met de verfroller gaan doen. Dip de verfroller in je emmer verf en rol de vervolgens over het rooster van je verfbak om de verf netjes te verdelen.
 3. Het is aan te raden om te werken in vlakken van ongeveer 1m². Schilder per vlak een paar stroken van links naar rechts en verdeel deze stroken direct door er in verticale richting overheen te gaan.
 4. Herhaal deze stap tot je een gehele strook van je plafond hebt gedekt en ga vervolgens strook voor strook door tot het gehele plafond is gedekt.
 5. Breng bij zowel het plafond als bij de muur bij voorkeur 2 eindlagen aan. Let er wel op dat je de eerste laag goed laat drogen voor je doorgaat met de tweede eind laag. De droogtijd staat altijd vermeld op de verpakking van de verf.
 6. Zorg ervoor dat het niet te koud of te warm is binnen. Een temperatuur tussen de 10 en 20°C is aan te raden in verband met het hechten van de verf. Ook de luchtvochtigheid binnen is van belang.

6. Afronden

Heb je al het verfwerk afgerond? Vergeet dan niet op een goede manier af te ronden.

 • Zet na de laatste verflaag de ramen open, dit zorgt ervoor dat de verf sneller droogt. Doe dit niet wanneer het vochtig is buiten.
 • Verwijder de schilderstape wanneer de verf nog nat is. Doe je dit niet dan kan je het verwerk kapottrekken.
 • Reinig alle verfkwasten en de verfrollen grondig. Doe dit bij voorkeur ook zo snel mogelijk, hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt om deze tools schoon te krijgen.

We hopen dat jij na het lezen van dit artikel precies weet je hoe je een huis moet verven. Het is makkelijker dan je denkt dus wij kunnen enkel aanraden om aan de slag te gaan en het zelf te ondervinden!