Garage aan huis bouwen: ontdek de kosten, voordelen en mogelijkheden

Waarom is een garage aan huis bouwen voordelig?

Er zijn verschillende redenen waarom het bouwen van een garage aan huis voordelig kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan volgende voordelen:

  1. Extra opbergruimte: een garage biedt extra ruimte voor het opbergen van spullen, zoals gereedschap, tuinmeubilair en andere.
  2. Waarde van je huis verhogen: het is een aanvulling op de bestaande ruimte.
  3. Bescherming van je auto tegen weersomstandigheden en inbraak.
  4. Isolatie: een garage kan je huis beschermen tegen inkijk en geluidsoverlast van de straat.
  5. Extra leefruimte: het kan ook dienen als extra leefruimte, zoals een werkplaats of hobbyruimte.
  6. Je kan je auto bereiken zonder last te hebben van weersinvloeden.

Wat kost een garage bouwen?

De kosten voor het bouwen van een garage kunnen sterk variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte, locatie, en het soort garage dat je wil bouwen.

Een gemiddelde schatting voor het bouwen van een eenvoudige, standaard garage (ongeveer 18 vierkante meter) met een betonnen vloer, enkelwandige metalen wanden en een betonnen dak, kan variëren van ongeveer € 12.000 tot € 25.000. Hiernaast tel je ook de kosten voor vergunning dat ongeveer 2% van de totale kosten bedraagt.

Als je een grotere of luxere garage wilt bouwen, met bijvoorbeeld een automatische garagepoort, elektriciteit, water, of een aparte werkruimte, kunnen de kosten oplopen tot € 50.000 of meer.

Het is verstandig om meerdere offertes te vergelijken en een gedetailleerde begroting te hebben voordat je begint met de bouw van een garage.

Wil je meer aan je huis verbouwen? Bekijk dan ook eens onze 5 handige verbouwtips!

Instalatie van een garagedeur

Mogelijkheden bij het bouwen van een garage aan huis:

Er zijn verschillende keuzes te maken bij het bouwen van je garage, zoals:

Materiaal

Je kan kiezen tussen hout, metaal, beton, metselwerk of kunststof naargelang je persoonlijke voorkeur, budget, stijl, locatie en weersomstandigheden. Hout en staal zijn beide duurzaam en budgetvriendelijk. Terwijl beton en metselwerk meer tijd en geld kosten, maar een langere levensduur bieden. Kunststof garages zijn licht en onderhoudsvriendelijk, maar ook prijziger.

Soorten garagepoorten

Er zijn verschillende soorten garagepoorten onderverdeeld naargelang het mechanisme of de openingswijze. Hier worden de meest voorkomende soorten opgesomd:

  • Sectionale poort
  • Kantelpoort
  • Rolpoort
  • Vleugelpoort

Prefab of op maat

Je kan kiezen uit prefab of op maat gemaakte garages. Ieder zijn voordelen. Prefab garages zijn goedkoper, sneller en eenvoudiger te bouwen. Terwijl op maat gemaakte garages naargelang je eigen wil en smaak opgebouwd worden. Toch zit er daar meer budget aan en de installatie is complexer.

Vergunning voor een garage aan huis bouwen

Om een garage aan je huis te bouwen, heb je mogelijk een vergunning nodig van de gemeente waar je woont. Dit hangt zowel af van de regels en wetten van je gemeente als van de grootte en locatie van de garage. Neem best contact op met de gemeente om te vragen naar de specifieke eisen voor het bouwen van een garage aan je huis.

Ben je van plan om meer te verbouwen of heb je nog wat klusprojecten op je lijstje staan? Bekijk dan eens onze tips omtrent verantwoordelijk klussen en ga op een juiste manier aan de slag.