Huis verbouwen; 5 handige tips

Ben je van plan om je woning te verbouwen? Wees je er dan van bewust dat een huis verbouwen een ingrijpend proces is. Je zult er rekening mee moeten houden dat er behoorlijk wat tijd en geld in wordt geïnvesteerd.

Daarom geven we hier vijf tips die je zullen helpen om een verbouwing te laten slagen. Zo kan jij uiteindelijk maximaal genieten van jouw verbouwde woning.

Tip 1: Leg je woonwensen vast

Schrijf alle wensen die je hebt voor je woning op. Het is handig om deze wensen te categoriseren in ‘noodzakelijk’, ‘heel leuk om te hebben’ en ‘zou leuk zijn’. Mocht het zo zijn dat je onvoldoende ruimte hebt, dan weet je waar je kunt beginnen met schrappen.

Het helpt ook om gebruik te maken van een moodboard. Een moodboard zorgt ervoor dat je duidelijker voor jezelf hebt welke sfeer je wilt creëren. Een website als Pinterest kan je daarnaast helpen om wat meer inspiratie te krijgen.

Bouwtekening

Tip 2: Teken je woonwensen uit op papier

Nu je weet wat je woonwensen zijn is de volgende stap om dit concreter in beeld te brengen. Teken de ruimte van je woning uit op papier en teken hierin hoe je de ruimte precies op wilt vullen. Op die manier heb je een goed beeld bij hoeveel ruimte je hebt en hoe je dit wilt benutten.

Tip: wil je meer weten over een trap renoveren? Bekijk ons artikel voor meer informatie.

Tip 3: Bereken je besteedbaar budget

Zorg ervoor dat je precies weet hoeveel geld je te besteden hebt. Het is belangrijk om in je achterhoofd te houden dat als je je woning verbouwt, dit niet direct 1-op-1 een evenredige waardervermeerdering voor je huis betekent.

Laat je bij het bepalen van het budget dan ook vooral leiden door wat je wensen zijn en hoe je daarmee je woonkwaliteit kunt verbeteren. Je doet er verder verstandig aan om ongeveer 10 tot 20% onder je maximale budget te zitten. Op die manier heb je nog extra ruimte voor mogelijke onvoorziene kosten.

Bouwvakker in de bouw

Tip 4: Kies professionals met kwaliteit in plaats van de laagste kosten

Als je ervoor wilt zorgen dat je wensen in lijn liggen met de uitkomst, dan is het belangrijk dat je samen gaat werken met een goed team die je wensen begrijpen. Als je goed samenwerkt, dan zal je de beste resultaten krijgen. Kies daarom altijd voor personeel dat kwaliteit levert boven de allerlaagste prijs.

Een stroef lopend proces zorgt ervoor dat je meer werk zelf op moet lossen en dat het eindresultaat niet altijd voldoet aan je wensen. Om dit te voorkomen is het van belang dat je werkt met professionals.

Tip 5: Besteed je stucwerk uit aan ervaren stukadoors

Een perfecte afwerking van muren en plafonds zorgt er al voor dat een ruimte er veel mooier uit ziet, dan wanneer dit niet goed is gedaan. Met oog op een mooi eindresultaat wil je het liefst het stucwerk uitbesteden aan ervaren stukadoors.

Stucadoorsbedrijf de Vries is een ervaren stukadoorsbedrijf met meer dan 25 jaar ervaring. Zij hebben ruime ervaring met elk type stucwerk: Pleistwerk, raapwerk, airless spuiten, sierpleister en nog veel meer.