Trap renoveren – zelf doen of uitbesteden?

Is jouw trap toe aan een opknapbeurt? Misschien wil je de gehele trap renoveren of enkel de traptreden opnieuw bekleden. Voor deze klus heb je twee opties, namelijk zelf de trap renoveren of dit laten doen door een specialist.

Maar wat is wijsheid? In deze blog op Hobbyprojecten.nl kijken we naar de voordelen en nadelen van zelf trap renoveren of laten doen!

Houten trap met zwarte leuning

Wanneer kiezen voor een traprenovatie?

Je kiest voor een traprenovatie in bepaalde situaties. Zo kan jouw trap niet meer veilig zijn, door losse treden of een kapotte leuning. Ook kan de huidige trap verouderd zijn en nieuwe trapbekleding nodig hebben.

Maar ook wanneer de trap nog in prima staat is kun je kiezen voor een traprenovatie. Bijvoorbeeld wanneer je niet meer blij bent met de kleur van de trap, of wanneer je een luxere uitstraling wil creëren. Bij het renoveren van trappen kun je kiezen voor verschillende materialen, designs en extra’s zoals trapverlichting en antislip strips.

Benieuwd naar de trap bekleden kosten? Deze zijn afhankelijk van het gekozen materiaal, het aantal traptreden en de gekozen extra opties. De gemiddelde kosten voor een trap met 13 treden liggen rond de 2000 euro. Dit is inclusief arbeidskosten van de specialist.

Bruine trap met witte muur

Zelf trap renoveren

Om op de kosten te besparen kiezen veel mensen en doe-het-zelvers voor het zelf renoveren van de trap. Zo’n doe-het-zelf traprenovatie klinkt erg verleidelijk. Je bent namelijk alleen het geld voor de benodigde materialen kwijt. Ben je erg handig en heb je ervaring met klussen in en rondom je woning? Dan kun je prima zelf een trap renoveren. Hierbij is het echter belangrijk om er genoeg tijd voor de nemen en nauwkeurig te werk te gaan.

Maar hoe doe je dit? Als eerst ga je de traprenovatie voorbereiden. Dit doe je door de oude trapbekleding te verwijderen, de trap te schuren en de ondergrond schoon, vlak en droog te maken. Vervolgens ga je verder met het inmeten en op maat maken van de overzettreden en stootborden. Na het plaatsen kun je de trap schilderen of stofferen.

Wil jij graag jouw eigen trap renoveren? Dan kun je in deze blog over zelf trap renoveren precies lezen welke materialen je nodig hebt. Ook vind je hier een handig stappenplan voor het compleet renoveren van de trap.

Bekijk eens ons artikel over bouwpakket trappen voor meer DIY-inspiratie!

Voordelen zelf traprenovatie uitvoeren

Zelf de trap renoveren heeft natuurlijk een aantal voordelen;

  • Goedkoper dan uitbesteden
  • Trap helemaal naar eigen wens renoveren
  • Geen ‘overlast’ van vaklui in huis
  • Aan de slag wanneer jij dit zelf wilt

En de nadelen?

Er kleven echter ook een aantal nadelen aan het zelf uitvoeren van een traprenovatie;

  • Alleen geschikt voor ervaren klussers
  • Duurt vaak langer dan wanneer specialist renoveert
  • Kans op fouten is groot (verkeerd inmeten of zagen)
  • Geen garantie op materiaal of werkzaamheden
Vrouw die een trap oploopt

Traprenovatie uitbesteden

Ben jij totaal niet handig en zie je het niet zitten om zelf een trap te renoveren of bekleden? Dan raden wij aan om deze klus uit te laten voeren door een ervaren vakman. Hier betaal je natuurlijk wel wat meer voor, want naast materiaalkosten ben je ook kosten kwijt voor het uurtarief van de specialist. Je hebt echter zelf geen omkijken meer naar de werkzaamheden en alles wordt tot in de puntjes voor je geregeld.

De traprenovatie specialist adviseert jou over de best passende materialen, kleuren en eventuele extra’s. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor linoleum, pvc, laminaat, blauwstaal, tapijt en sisal. Kies het materiaal en de kleur van jouw wens en geniet snel weer van een fraaie en sterke trap.

Voordelen trap laten renoveren

Wat zijn de belangrijkste voordelen van het laten renoveren?

  • Zekerheid van hoge kwaliteit traprenovatie
  • Zelf geen tijd kwijt aan het klussen
  • Keus uit veel materialen, kleuren en extra’s
  • Advies van de vakman
  • Garantie op de werkzaamheden en materialen

Nadelen van je trappen laten renoveren

Hoewel het laten renoveren van je trappen veel voordelen heeft, zijn er ook een aantal nadelen;

  • Hogere kosten dan zelf trap renoveren
  • Meer overlast door werklui in huis
  • Moet een afspraak met de vakman maken

Traprenovatie offertes vergelijken

Weet jij van jezelf dat zelf een trap renoveren niet tot jouw kwaliteiten behoort? Dan is het slim om een goede specialist te zoeken om de traprenovatie uit te voeren. Bij Slimster kun je gratis traprenovatie offertes vergelijken van bedrijven uit jouw regio. Zo vind je een bedrijf dat aansluit bij jouw wensen en een traprenovatie uitvoert met de grootste zorgvuldigheid!