Zelf een kippenhok maken

Zelf een kippenhok maken is een leuke bezigheid. Je hoeft geen professionele klusser te zijn. Elke amateurklusser kan uiteindelijk een mooi hok bouwen. Geduld is een schone zaak in de bouw. Neem rustig de tijd. Zet er geen deadline op maar maak er een mooie seizoensproject van.

Stappen kippenhok maken

Er zijn verschillende stappenplannen op het internet beschikbaar. Veel van de stappenplannen hebben ongeveer dezelfde volgorde qua stappen. Wij hebben een samenvatting van het kippenhok maken stappenplan van zelfeenkippenhokmaken.nl hieronder opgesomd. De uitgebreide uitleg vind je op deze site.

1: Weet wat de regels zijn

2: Het kippenras

3: Een geschikte locatie kiezen

4: Het maken van het kippenhok

5: De grond

6: De Kippenren

Kip in een blauw kippenhok

Weet wat de regels zijn

Als eerste is het belangrijk om te weten wat de regels zijn m.b.t het bouwen van een kippenhok in jouw tuin. Mag dit wel van de gemeente? Hoe hoog max het hok maximaal zijn. Informeer bij jouw gemeente wat de regels zijn.

Het kippenras

Bepaal welk kippenras jij wil gaan houden. Elke soort heeft een ander aantal vierkante meters nodig om op te leven. Als jij een kleine tuin hebt raden we aan te kiezen voor soorten die minder leefoppervlak nodig hebben.

Een geschikte locatie kiezen

Bepaal een geschikte locatie in jouw tuin. Waar heb jij veel schaduw en waar veel zon in de tuin? Houd rekening met de voorkeuren van de kip die je gaat houden.

Het maken van het kippenhok

Het daadwerkelijke bouwen van het kippenhok. Van het halen van materialen tot aan het in elkaar zetten.

De grond

De ondergrond van het hok is een belangrijke keuze. Een populaire optie is te kiezen voor tegels. Deze kan je weer bedekken met stro of houtkrullen om het zachter te maken.

De Kippenren

Als laatst kan je nog een kippenren bouwen aan het hok. In de ren kunnen de kippen overdag rondscharrelen.