Het gebruik van dakpanplaten voor je tuinhuis of schuur

Ben je bezig met het installeren of opknappen van een tuinhuis of schuur? Dan is het van belang om goed na te denken over welk materiaal je wil gaan gebruiken voor het dak.

Door het kiezen van een stevig dak, voorkom je namelijk potentiële lekkages of andere schade. Een aanrader is in dit geval om goedkope dakpanplaten te kopen. Dakpanplaten zijn naast laag in prijs namelijk ook duurzaam, maar toch onderhoudsarm.

In dit artikel lees je over alle verschillende voordelen van het gebruik van dakpanplaten, de opties wat betreft kleuren en stijlen en tips voor het installeren van dakpanplaten.

Voordelen van het gebruik van dakpanplaten

Het gebruik van dakpanplaten als dakbedekking voor een tuinhuis of schuur biedt verschillende voordelen. Allereerst zijn dakpanplaten eenvoudig te hanteren en te installeren doordat ze licht van gewicht zijn.

Daarnaast zijn dakpanplaten duurzaam. Ze zijn namelijk weerbestendig, waardoor ze goed tegen een stootje kunnen en een lange tijd mee kunnen gaan. Mocht er wel schade ontstaan, zijn dakpanplaten eenvoudig te vervangen.

Niet alleen blijft het dak van jouw tuinhuis of tuinschuur daardoor lang in tact, ook ziet het er netjes uit doordat de platen kleurvast zijn. Aangezien dakpanplaten beschikbaar zijn in allerlei kleuren, kun je ze precies naar smaak uitkiezen.

Kortom, van dakpanplaten kun je lang plezier hebben zonder dat je er veel onderhoud aan hebt!

Grijze dakpannen

Verschillende kleuren en stijlen dakpanplaten om uit te kiezen

Afhankelijk van jouw behoeften en smaak, zijn er tal soorten stijlen en kleuren dakpanplaten waaruit je kunt kiezen. De populairste kleuren dakpanplaten zijn zwart, antraciet en terracotta.

Door middel van terracotta dakpanplaten geef je een echte landelijke uitstraling aan jouw tuinhuis, veranda of schuur.

Hou je echter meer van een moderne stijl? Kies dan de kleuren zwart of antraciet voor een mooie, strakke look. Hiervoor zijn sandwichpanelen in antraciet ook aan te raden. Wat betreft materialen, kun je bijvoorbeeld denken aan kunststof, aluminium en staal.

Aan al deze opties zitten verschillende voordelen en nadelen verbonden. Aluminium dakpanplaten zijn bijvoorbeeld wat duurder, maar roesten minder snel en zijn licht van gewicht.

Stalen dakplaten zijn daarentegen goedkoper, maar hebben wel corrosiebescherming nodig. Ook kunststof dakplaten zijn licht, maar gevoeliger voor weersomstandigheden zoals de wind.

Tips voor het installeren van dakpanplaten

Het monteren van dakpanplaten is niet heel ingewikkeld, maar er zijn wel een aantal dingen waar rekening mee gehouden moet worden. Allereerst is het uiteraard noodzakelijk om de dakpanplaten op de juiste manier te installeren.

Hiervoor zijn twee verschillende werkwijzen mogelijk. Ten eerste kun je panlatten monteren, waarop de dakpanplaten vervolgens worden bevestigd. De andere manier is om de dakpanplaten vast te schroeven aan een houten plaat.

Tip: bekijk ook eens ons artikel omtrent het creëeren van een daktuin!

Deze tweede optie is wat simpeler dan de eerste, doordat deze houten plaat niet precies uitgemeten hoeft te worden. Hiernaast is het ook aan te raden om het dak waterbestendig te maken. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een schuimprofiel bevestigen onder de dakpanplaten. Kom je er niet helemaal uit? Schakel dan een professional in voor hulp!

Samenvattend, zijn dakpanplaten een perfecte optie voor het dak van jouw tuinhuis of schuur. Doordat ze eenvoudig te installeren zijn en weinig onderhoud vergen, kun je deze zomer ultiem genieten van deze fijne plek in jouw tuin. En doordat dakpanplaten beschikbaar zijn in een breed scala aan kleuren en stijlen, is er voor ieder wat wils. Weet jij al welke soort dakpanplaten bij jouw tuinhuis of schuur passen?