Decoratie ophangen? Dit heb je nodig!

Decoratie ophangen? Wat heb je eigenlijk nodig om ervoor te zorgen dat je kunstwerken, foto’s en andere decoratieve items veilig en stevig aan de muur hangen? Het ophangen van decoratie is natuurlijk erg leuk. Je kunt er een kale muur weer nieuw leven mee inblazen, of misschien wat leuke familiefoto’s ophangen. 

Maar voordat je enthousiast aan de slag gaat, moet je het juiste gereedschap kopen. Welke gereedschappen heb je dan precies nodig voor het ophangen van decoratie en hoe kun je deze klus succesvol klaren? Je leest het hier.

Meetgereedschap

Allereerst moet je goed meten. Gebruik een rolmaat om de afstanden en hoogtes te bepalen. Zo kun je de decoratie precies op de juiste plek plaatsen. Meten is belangrijk, want het voorkomt dat je per ongeluk op de verkeerde plek boort of dat de decoratie niet goed past.

Wanddecoratie op een witte muur

Waterpas

Een waterpas is superhandig als je decoratie ophangt. Met deze tool kun je de decoratie mooi recht hangen, zodat het er professioneel uitziet. Je kunt een gewone waterpas gebruiken of een speciale app op je telefoon downloaden die als waterpas fungeert. Zo weet je zeker dat je decoratie perfect recht komt te hangen!

Boor en boor bits

Om gaten in de muur te maken voor bevestigingsmiddelen, heb je een boor nodig. Je moet op zoek naar een boor die geschikt is voor het materiaal van je muur, zoals hout, beton of gipsplaat. Daarnaast heb je een passende bits nodig, afhankelijk van het type bevestigingsmiddelen dat je gebruikt.

Ben jij van plan om nog meer te verbouwen aan je huis, maar weet je niet zo goed waar te beginnen? Bekijk eens onze handige verbouwtips voor meer informatie.

Schroeven, pluggen en haken

Daarnaast heb je verschillende soorten schroeven, pluggen en haken nodig. Voor lichte decoraties kun je kleine spijkers of haken gebruiken. Die zijn meestal wel genoeg. Maar als je iets zwaarder wilt ophangen, moet je pluggen en schroeven gebruiken. Die zorgen voor een sterke bevestiging.

Kies altijd voor de juiste maat en lengte, zodat je decoratie stevig aan de muur blijft hangen zonder dat het eraf valt.

Wanddecoratie achter een plant

Schroevendraaier en tang

Een schroevendraaier is natuurlijk handig om schroeven in de muur te draaien.  De schroevendraaier moet passen bij het type schroeven dat je gebruikt. Een tang kan ook van pas komen om schroeven vast te houden of om draden van decoratieve verlichting op maat te maken

Veiligheidsuitrusting

Hoewel decoratie ophangen misschien geen gevaarlijke taak lijkt, is het toch verstandig om de juiste veiligheidsuitrusting te dragen. Draag indien nodig handschoenen om je handen te beschermen, vooral als je met gereedschap aan het werk bent.

Daarnaast kun je ook een veiligheidsbril dragen. Je kunt maar beter je ogen beschermen tegen rondvliegende stukjes puin als je aan het boren bent. veiligheid staat voorop, neem de nodige voorzorgsmaatregelen!

Zorg er altijd voor je veilig aan de slag gaat. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Bekijk eens ons artikel omtrent veilig klussen voor tips en tricks.