Veiligheid tijdens het klussen

Zo zorg je voor meer veiligheid tijdens het klussen!

Veilig klussen is iets waar veel doe-het-zelvers, maar ook professionele bouwvakkers, vaak te weinig aandacht voor hebben. Als je als klusser gewoon goed oplet tijdens het boren, zagen of schilderen op hoogte, dan kan er weinig gebeuren, toch?

Helaas is dit niet waar en gebeuren er elk jaar nog steeds tientallen ongelukken, doordat klussers zichzelf verwonden. Dit kan zijn omdat ze van een rolsteiger of ladder afvallen, of zichzelf met elektrisch gereedschap verwonden. In dit artikel geven we je praktische tips om een stuk veiliger te kunnen klussen.

Maak altijd gebruik van een gecertificeerde rolsteiger als je op (grote) hoogte gaat klussen

Koop bij regelmatige klussen op hoogte altijd een officieel erkende rolsteiger, bijvoorbeeld via rolsteiger.net. Met een rolsteiger van Rolsteiger.net heb je de zekerheid dat je veilig kunt werken, zonder risico op valpartijen. De steigers van deze aanbieder zijn namelijk NEN-gekeurd en daarmee zeer veilig.

Ongeacht of je zelf een klusje hebt of een grote klus op de bouw, zorg ervoor dat je juiste producten en bescherming gebruikt. Wil jij meer weten over veiligheid op de bouw? Klik dan op de link!

gehoorbescherming

Bescherm je oren en ogen bij deze klussen!

Op hoogte werken wil je natuurlijk veilig doen, maar het is ook belangrijk om bij klussen te zorgen voor een goede oorbescherming en, als dat nodig is, oogbescherming.

Ga je aan de slag met gereedschap dat veel decibellen produceert, zoals een zaagmachine, een schuurmachine of een boormachine? Zorg er dan voor dat je een geluidwerende koptelefoon op je hoofd zet. Doe je dit niet, dan heb je kans om al na korte tijd (blijvende) gehoorschade op te lopen.

Naast het beschermen van je gehoor raden we je aan om ook je ogen te beschermen, bijvoorbeeld als je gaat lassen, elektrisch gaat zagen of een schuurapparaat gebruikt. Een beschermende bril voorkomt dat kleine rondvliegende deeltjes hout, metaal of glas in je ogen kunnen belanden.

Neem daarom het zekere voor het onzekere en draag bij dit soort projecten altijd een goede veiligheidsbril.

Sterke schoenen met een verstevigde neus

Rijd je geregeld op een heftruck, of ben je sloper of metselaar? Heftruckchauffeurs en bouwvakkers hebben absoluut een of meer sets veiligheidsschoenen of werkschoenen nodig, die voorzien zijn van een verstevigde neus.

Mocht er een zwaar voorwerp op je voeten vallen, zoals een stuk beton, of rijdt een collega met zijn heftruck per ongeluk over je voeten heen? Dan voorkomt een veiligheidsschoen dat je voeten verbrijzeld raken.