Verschillende soorten klokken

In dit artikel vertellen wij je alles over de verschillende soorten klokken voor in je woning

Het hebben van een klok geeft tijdsbesef. Naast dat het jouw tijdsbesef geeft, wordt het ook gebruikt als decoratie. De plek waar jij jouw klok hangt of neerzet, moet natuurlijk wel over nagedacht worden.

Over de inrichting van jouw woning moet ook nagedacht worden, voordat je de woning gaat inrichten. Wil jij nieuwe meubels of een nieuwe inrichting? Dan ben je bij Anselm Oome Breda aan het goede adres.

Wandklok

Een wandklok

Een wandklok is de meest populaire en meest gebruikte klok. De klokken nemen vrijwel geen plek in beslag en het geeft een leuke sfeer aan een muur. Er zijn een aantal keuzes die je dient te maken bij het kiezen van een wandklok.

Allereerst is er onderscheid te maken tussen quartz- en mechanische uurwerken. Een quartzwandklok heeft als voordeel dat je geen getik hoort. Veel mensen kunnen zich namelijk ergen aan het getik dat van een klok afkomt.

Deze klok is dan goed geschikt voor personen die zich ergen aan het geluid van een klok. Een andere reden waarom er vaak gekozen wordt voor een quartzklok is dat deze relatief onderhoudsarm zijn. Het enige wat soms vervangen moet worden, zijn de batterijen die de klok laten werken.

Maar bij een mechanische wandklok hoor je het getik wel. Het geluid is over het algemeen duidelijker hoorbaar. De mechanische klokken vereisen ietwat meer onderhoud dan de quartzvariant.

Bij sommige mechanische klokken dient men eenmaal per week de gewichten op te trekken. Mechanische klokken zijn gemaakt van duurzaam materiaal en hebben in principe ook een lange levensduur.

Flipklok

Een flipklok

Een flipklok is een elektromechanisch, digitaal tijdregistratieapparaat waarbij de tijd wordt aangegeven door cijfers die opeenvolgend worden onthuld door een display die ‘flipt’. Denk hierbij aan een scorebord tijdens een sportwedstrijd, waar de stand wordt bijgehouden.

Wordt er gescoord dan ‘flipt’ het scorebord direct naar de nieuwe stand. Deze klokken geven een retro tintje aan jouw interieur.

Over retro gesproken, wil jij echt een ouderwetse ‘klok’? Bekijk dan eens ons artikel over een zonnewijzer. Hier kom je erachter hoe men voor de uitvinding van de klok de tijd kon lezen en hoe je er zelf een kan maken.

Kalenderklok

Een kalenderklok

Deze klokken geven de meeste informatie. Zij geven de tijd, datum en de dag aan. Bij sommige klokken geven ze ook de temperatuur aan, maar dat is niet standaard bij alle kalenderklokken.

De tijd wordt zeer duidelijk aangegeven daarom wordt het vaak voor kinderen of ouderen gebruikt. Een kalenderklok neemt wel meer ruimte beslag in bij de woning dan een wandklok.

Koekoeksklok

Een koekoeksklok

Een koekoeksklok is een slingerklok, die de uren aangeeft door het produceren van het geluid van een koekoeksgeluid. Meestal zet het slaguurwerk een mechanisme in werking waardoor er een koekoeksgeluid tevoorschijn komt op het hele uur.

Je moet regelmatig de koekoeksklok weer opwinden, dat doe je door de ketting zonder gewicht voorzichtig naar beneden te trekken.