Taxatie van een woning

Hoe gaat een taxatie in zijn werking bij het verkopen van je woning?

Bij een verhuizing komen er veel dingen kijken onder andere je woning taxeren. Een taxatie houdt in dat er een gecertificeerde taxateur gaat bepalen wat de marktwaarde van je woning is, zodat je de vraagprijs kan vaststellen.

Als je je huis gaat verkopen is het verplicht om je huis te laten taxeren, je kan anders namelijk geen hypotheek krijgen. Veel mensen weten niet hoe een taxatie in zijn werking gaat, wat de kosten zijn enzovoort. We gaan daarom in dit artikel je alles vertellen wat je moet weten over het laten taxeren van je huis.

Wanneer en waarom een taxatie?

Je begint met het te koop zetten van je huis op een makelaarsite zoals Funda of van der Eijken makelaardij. Dit zijn websites waar makelaars huizen te koop zetten. Er is een ruim aanbod huizen op deze sites te vinden. Er is onder andere veel nieuwbouw op vandereikenmakelaardij.nl. Na het kopen of verkopen van een woning en er een voorlopig koopcontract getekend is, laat je het huis taxeren.

Waarom moet je je huis laten taxeren dan? Je kan zonder een taxatierapport geen hypotheek afsluiten. Je maximale hypotheek is namelijk gekoppeld aan de waarde van je huis. De waarde van je huis wordt dus bepaald door middel van een taxatie. Een taxatie moet uitgevoerd worden door een gecertificeerde taxateur.

Hoe verloopt het?

Tijdens een taxatie wordt er gebruik gemaakt van een erkend validatiesysteem. Uit de taxatie komt een taxatierapport. In de eerste fase van de taxatie wordt er zoveel mogelijk informatie van de woning genoteerd zoals de oppervlakte van de woning en de bouwkundige kwaliteit. Het huis wordt goed nagekeken en gecontroleerd denk aan de afwerking van het huis of de isolatie. Na het verzamelen van alle informatie en het huis goed nagekeken te hebben wordt het taxatierapport gemaakt.

Een taxatierapport beschrijft niet alleen de geschatte waarde van de woning, maar ook andere zaken zoals de onderhoudsstatus, de energiezuinigheid enzovoort. Een taxatierapport is in detail uitgeschreven met een uiteindelijke waardeschatting erbij geschreven. Je kan een taxatierapport gebruiken voor het krijgen van een hypotheek en voor aan- en verkoopbeslissingen. 

Niet de makelaar

Het is belangrijk om te weten dat een taxatie niet door jou makelaar gedaan wordt. Ondanks dat veel makelaar ook taxateurs zijn, wordt een gevalideerde taxatie nooit door jouw makelaar uitgevoerd. De makelaar mag namelijk geen voordeel hebben bij de uitkomst van het taxatierapport en mag er daarom dus niet bij betrokken zijn.