Een stoel of bank onderhouden

Heb je een nieuwe zetel gekocht? Dan wil je die natuurlijk zo lang mogelijk in topconditie houden. Dit maakt het wonen in jouw droomhuis een stuk aangenamer. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want er doen verschillende onderhoudstips de ronde.

Daarnaast verschilt het proces van onderhoud ook op basis van het type zetel. Een lederen zetel vraag andere zorg dan een stoffen zetel.

In dit artikel vertellen wij meer over het onderhouden van lederen en stoffen zetels!

Het onderhoud van een lederen zetel

Het onderhoud van een lederen hoeksalon of bank is makkelijker dan je denkt. Kwalitatief leder vraagt eigenlijk weinig onderhoud. Het enige wat je moet vermijden, is dat het leder uitdroogt. Uitdroging zal de slijtage versnellen.

Ga één- of tweemaal per week met een vochtige doek over de zetel. Zo wordt de bekleding gevoed en verwijder je vet en ander vuil. Let erop dat je deze doek enkel voor het salon gebruikt, en niet voor de keuken of de badkamer. Dat is zeer belangrijk, want anders zouden restjes van agressieve reinigingsproducten schade kunnen aanbrengen.

Gebruik steeds warmlauw water met een beetje Marseillezeep. Allesreinigers zijn geen goed idee, omdat die te agressief zijn.

Daarnaast zijn er nog andere tips om je lederen zetel in topconditie te houden:

  • Zet de bank niet te dicht bij verwarmingstoestellen
  • Vermijd zoveel mogelijk direct zonlicht
  • Let op met scherpe voorwerpen als broeksknopen, gespen, enzovoort
  • Ook de nagels van huisdieren kunnen het leder beschadigen

Het onderhoud van een stoffen zetel

Een eerste stap in het onderhoud van een stoffen hoekbank of zeteltje is het stofzuigen. Zo verwijder je vuil en stof dat zich tussen de vezels heeft opgestapeld. Doe dit wekelijks. Let er wel op dat je de stofzuiger op een lage stand zet, anders zal de stof sneller opwollen.

Eten of een drankje gemorst? Haal snel een propere, vochtige doek om vlekken te voorkomen. Keukenrol kan ook. Belangrijk bij een stoffen bekleding is dat je op de vlek dept, en niet wrijft. Door de wrijven is de kans op blijvende schade groter.

Er bestaan trouwens speciale behandelingen voor stoffen zetels die een onzichtbare beschermlaag aanbrengen. Op deze manier wordt de bekleding minder gevoelig voor vlekken.

Heb jij je zetel onderhouden maar wil je deze een nieuw leven inblazen? Overweeg dan eens nieuwe meubelpootjes! Hiermee geef je jouw huidige meubels direct een nieuw karakter.

Meer van dit soort tips?

Wij bij Hobbyprojecten vinden het belangrijk dat jij je klusjes op een juiste manier volbrengt en zodoende het wonen in je huis of tuin naar wens kan brengen.

Zo vindt je op onze website tal van dit soort artikelen. Is het bijvoorbeeld tijd voor onderhoud van je airco? Bekijk dan ons handige stappenplan. Dit en nog veel meer huis-en tuin gerelateerde tips en klusjes vind je bij Hobbyprojecten.

Scroll eens door onze website voor meer informatie en inspiratie.